10/08/2012

Carrie Ryan - Pobrežie hrôzy (#2)

Pôvodne som si plánovala dať re-reading prvého dielu tejto zombie série – Les kostí - v slovenčine a až potom nadviazať druhým dielom, no rozmyslela som si to. Rada by som vám však aspoň stručne zhrnula svoj názor naň.

Takže: Les kostí je napínavá, zaujímavá a dobre napísaná kniha. Veľkým mínusom boli však postavy, ktoré a) som si neobľúbila, b) sa správali skrátka zvláštne. Vravela som, že budem stručná..

~ Recenzia NEOBSAHUJE spoilery a to ani k prvému dielu ~

Vydavateľstvo: Slovart 
Rok vydania: 2011 
Anotácia: Jediný okamih dokáže Gabrielle prevrátiť život naruby. Spolu s mamou žije v majáku na konci mestečka Vista. Mesto chráni bariéra pred Mudmi, ktorých aj naďalej ovláda jediná túžba – večný hlad po ľudskom mäse. Chuť zakázaného ovocia a túžba nasledovať priateľov a chlapca, pre ktorého jej srdce prudšie bije, však Gabrielle razom zhorknú, a tak na vlastnej koži zistí, akí sú Zabijaci rýchli, že Vyznávači znovuzrodenia naozaj existujú, a že v mŕtvych zónach medzi chránenými územiami Protektorátu sa občas všeličo deje... A Gabrielle zisťuje, že cesta späť do Lesa kostí je nevyhnutná.

Druhý diel je v mnohých veciach podobný prvému. Nedokážem posúdiť, ktorý z nich je lepší, keďže si Les kostí zas tak dobre nepamätám, ale mnohí tvrdia, že jednoznačne Pobrežie hrôzy a ja im verím.

Carrie píše nesmierne chytľavo, to je skrátka fakt. Čokoľvek sa dialo - prípadne sa ani nemuselo diať nič prevratné -, nenudila som sa ani na chvíľu, stránky akoby sa obracali samy, knihu som prečítala rýchlo. Prirátajte ešte autorkinu schopnosť hádzať na čitateľa úplné bomby v podobe rôznych zvratov a katastrof (tých je viac než dosť, niežeby sa v podobnej situácii dalo očakávať niečo iné) a máte napínavú knihu, od ktorej sa len ťažko odtrhnete a ktorá rozhodne stojí za prečítanie.

Ani tentoraz mi však nesadli postavy. Gabrielle sa správala zbrklo, sebecky, vkuse premýšľala nad tým, ako sa jej rúca svet... Na jednej strane ma tým nesmierne otravovala, na druhej strane – nie sú ľudia práve takíto? Objektívne teda skvelé, máme tu realistickú hlavnú hrdinku, subjektívne som nadšená už pomenej.

Ostatnými postavami sa podrobne zaoberať nejdem, skonštatujem len, že mi nikto z nich neprirástol k srdcu. Vzťahy v tejto knihe boli zvláštne a taktiež mi trochu prekážali. Vlastne trochu viac, hlavne čo sa "romantickej" zložky týka. Nie je to ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť.

Skrátka – máte chuť na niečo pútavé, pomerne depresívne a na tom, či si obľúbite postavy vám nezáleží (teda, možno si ich aj obľúbite, čo ja viem)? Les kostí & Pobrežie hrôzy sú knihy presne pre vás! Prípadne – páčil sa vám prvý diel? Určite si nenechajte ujsť druhý!

Čo sa hviezdičiek týka, bolo to trochu zložitejšie. Kniha by si možno objektívne zaslúžila aj plný počet, no mne natoľko rozhodne nesadla... Vlastne som zvažovala, či mi náhodou nesadla iba na tri... Napokon som sa rozhodla pre kompromis.

4*

PS: Pokiaľ sa nemýlim, tretí diel vychádza v slovenčine už tento september! Nemôžem sa ho dočkať a premýšľam, akú farbu budú mať okraje stránok...

Anotácia a obálka z goodreads.com

23 komentárov:

  1. s recenziou súhlasím :) pobrežie hrôzy ma naozaj chybilo keby z neho spravia film nebola by som proti :) podla najnovších inforšiek čo mám tak vychádza koncom oktobra :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tuhle sérii mám moc ráda.. děsně se mi líbí :)..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéé, tohle vypadá docela zajímavě. Uvažuju o tom, že bych si zkusila sehnat aspoň ten Les...^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že by sa ti mohol páčiť, takže go ahead.^^"

      Odstrániť
  4. Okraje budú škoricovo-žlté :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížku si chci co nejdřív přečíst (samozřejmě si před ní ještě přečtu jedničku :)) a už se moc těším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pokud stihnu dočíst Speak, tak s ní ještě dneska začnu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja si dám re-reading niekedy na jeseň. :D aby som nabehol opäť na vlnu, lebo... už si veľa nepamätám :D Pekná recenzia ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja som čítala jednotku a nejako ma to nezaujalo neviem prečo .)
    http://superbworldofbooks.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Táto séria je mierne desivá. Keď som dočítala Les kostí, nemohla som poriadne spať, tak som sa učila chémiu :D Ale ani jedna z kníh ma nejak veľmi nezaujala. Obe boli, ako hovoríš, depresívne a charaktery mali podivné vzťahy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné a to niekomu sadne viac a niekomu menej... Ale Les bol prospešný!xDD Tvojej chémii...:P

      Odstrániť
  10. keď ja budem čítať nejakú zombie knihu tak asi jedine Krasni mŕtvi..tá má pekné obálky 8D ale inak mi zombie tematika moc nesedí...no raz vyskúšam 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nie som práve fanúšik.=) A KM som ešte nečítala, ale tiež sa mi páčia obálky...xD

      Odstrániť
  11. První knížku jsem četla už před rokem a od té doby jsem se o to tak nějak přestala zajímat. Nemám ráda, když čtu serii, která ještě není uzavřená, páč pak většinou zapomenu na další díly a strašně dlouho trvá, než vyjde další díl :D Jsem ukňučneá, já vím :D Ale asi se po druhém dílu podívám ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite skús.:) A viem, čakanie na pokračovania je niekedy strašné...

      Odstrániť
  12. Ja som nedávno čítala jednotku, ale vôbec ma nebavila a ani som to nedočítala. Všetci tvrdia, že je dvojka oveľa lepšie (a mám ju aj v compe), tak uvidím, možno si to raz prečítam.
    Len mne sa to prostredie zdalo také... hm... deprimujúce a smutné.

    OdpovedaťOdstrániť