22/09/2012

Veronica Rossi - Pod vražednou oblohou (#1)

Vydavateľstvo: SJ – Ikar | ČJ – Knižní Klub (Pod nekonečnou oblohou) | AJ – HarperCollins (Under the Never Sky)
Rok vydania: SK, CZ, EN  – 2012
Anotácia: Mesto, v ktorom žije sedemnásťročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia... Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu?


Túto knihu som si chcela prečítať vážne dlho, nalákalo ma ňu pomerne dosť recenzií. Po tom všetkom a po dvoch úžasných dielach, ktoré som prečítala pred ňou, som sa však nevyhla miernemu sklamaniu.

Samotný nápad je fajn, zaujímavý, hoci som z neho práve nepadla na zadok. Všetko sa vysvetľuje postupne a v konečnom dôsledku ostane mnoho vecí aj tak nevyjasnených, chýbajú mi odpovede – tu cítiť, že sa jedná o sériu. (Plus koniec ma absolútne zmiatol, no nevyvolal vo mne záujem o pokračovanie.)

Štýl písania bol... v poriadku. Nič extra výnimočné, nič zložité, ale Veronica píše čitateľne a príjemne. Dej plynie takým normálnym tempom, nedá sa povedať, že by som sa nudila, zároveň sa však nestane nič poriadne, žiadna akcia, ktorá by vám doslova vyrazila dych alebo vás citovo zničila. Knihu som síce chcela dočítať a bola som vcelku zvedavá, čo sa stane, no nebola som ňou úplne pohltená.

Na tom majú zrejme svoju zásluhu aj postavy, ktoré sa mi jednoducho nedostali pod kožu. Ani v pozitívnom slova zmysle, ani v tom negatívnom, nechali ma úplne chladnou... Tým pádom ma logicky neoslovili ani romantické prvky knihy, ktorých v nej bolo požehnane.

V konečnom dôsledku sa mi kniha páčila, bola dobrá, ale len v takom tom trojhviezdičkovom zmysle. Úplne ma neoslovila, nie som si istá, či si prečítam ďalšie diely, bude to závisieť od času a chuti. Napriek tomu – sú ľudia, ktorým sa Pod vražednou oblohou veľmi páčilo a určite je správnou voľbou, pokiaľ máte chuť na oddychovú a romantickú dystópiu.

3*

Anotácia a obálka z goodreads.com

14 komentárov:

  1. No. Asi nic, pro co bych hned teď běžela do knihovny, co? :'D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi nie.:D Ale keby si na ňu narazila náhodou, feel free to read it.:P:D

      Odstrániť
  2. Napřed jsem si knížku strašně moc chtěla přečíst, ale pak, když jsem ji viděla v knihkupectví a málem ji už nesla k pokladně jsem si řekla "A stojí to za to?".. prostě mě úplně nezaujala. A teď jsem i ráda, že jsem si ji nekoupila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Tiež som chvíľu zvažovala kúpu a som rozhodne rada, že som si to rozmyslela, ale ktovie, trebárs by sa ti páčila, nechcem nikoho odrádzať.=)

      Odstrániť
  3. Ja som z tých ľudí, ktorým sa moc páčila 8) Bolo to veľmi príjemné čítanie a lúbilo sa mi to 8) a myslím, že 3 hviezdičky nie sú nič, kvôli čomu by som si knihu nekúpila aj tak 8D Tá obálka sa mi napríklad veľmi lúbi, takže u mňa zabodovalo to a ešte jedna kladná recenzia, čo som na ňu čítala 8) a teším sa na 2. diel, neviem si totiž ani len domyslieť, o čom bude autorka písať! 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha.:)) Veď jasné, každého pohľad...:)
      No, obálka je zaujímavá, hoci má modelka taký podivný výraz.:P A teda, domyslieť si to neviem ani ja, akurát ma to ani veľmi nezaujíma.:/

      Odstrániť
  4. Romantická a oddychová dystópia ... len mne to znie ždibec ironicky? :'D Well, never mind, nejako ma nezaujala. Myslím, že ten vzťah medzi dvoma z rôznych pomerov je trochu gýč xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi to nebola najšťastnejšia voľba slov, ale na mňa tak pôsobila, najmä oproti niektorým iným dystópiam.:D
      Asi hej, ale i ten môže byť úžasne napísaný.:D V tomto prípade to - pre mňa - neplatilo.

      Odstrániť
  5. uch...no niekomu až tak nešmakovala, ale pravdu povediac ja som z nej bola a som ešte stále, dosť namäkko :D... mne autorkin štýl písania ulahodil a celá zápletka mi pripadala viac než dobre prepracovaná a akčná na mnohým miestach viac... o konci sme s Judit už dávnejšie polemizovali a presne som prišla k záveru, že ten koniec proste buď človeku padne ako sa hovorí "ako riť na šerbel", alebo zostanú zaskočení, že "prečo to práve takto tento diel ukončila???" nechcem spoilerovať :D ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné no, ona bola fajn, ale skrátka mi tam niečo chýbalo v porovnaní s dielami, ktoré vyslovene 'žeriem'.:) Hej.:DD Pre mňa bol skrátka divný a mätúci.:D

      Odstrániť
  6. Tak jo. Ručička vah se definitivně kloní k 'asi to číst nebudu,' protože tvoje recenze není první ne-tak-pozitivní, kterou jsem na knihu četla. Nemyslím, že by mě to nějak zaujalo, aktivně knihu rozhodně shánět nebudu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že sú knihy, ktoré si tvoju pozornosť zaslúžia viac, no.:P

      Odstrániť
  7. Já byla teda knihou naprosto uchvácená,. Je tedy pravda, že ze začátku mě moc nebavila, nemohla jsem se zorientovat a ani charaktery mě nezaujaly, no asi v polovině jsem se od ní nemohla odtrhnout a po poslední straně jsem se jen tak tak držela, abych nebouchala pěstmi o zem.
    Ale tedy vaše anotace je hodně zavádějící. A prozrazuje spoustu děje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach, no vidíš, aké je to individuálne.=)
      Že.:/ Nemám také anotácie rada.:P

      Odstrániť