28/01/2013

Carrie Ryan - Temné diery (#3)

Tak som konečne opäť dočítala nejakú sériu, konkrétne zombie trilógiu od Carrie Ryan. Ešte pred tým, než sa pokúsim zhrnúť svoj názor na záverečný diel, by som rada poznamenala, že recenzia ako zvyčajne neobsahuje spoilery a to ani na predchádzajúce knihy.

Nejaké tie spoilery na prvé dva diely sa nájdu v anotácii, ale myslím, že sa to dá prežiť: Annah vie ako prežiť. Odkedy sa Elias pridal k regrútom, žije sama v Temnom Meste. Vlastne skôr iba prežíva. Protektorát už neexistuje a regrúti predstavujú po Vzbure skôr hrozbu než oporu, a tak je každý deň iba snahou dopracovať sa k ďalšiemu ránu. Annah ťaží minulosť, rany na duši i na tele. Prežiť v tomto meste - v tomto svete - nie je jednoduché a dni zrazu prinášajú nové a nové prekvapenia. Udalosti naberajú spád. Stretnutie so sestrou strieda zoznámenie s Catcherom a Eliasov návrat. A nakazené potkany, znesvätení či Mudovia už zďaleka nie sú jediným ohrozením života. Annah čoskoro zisťuje, že krutosť regrútov sa vyrovná ohavnostiam, ktoré páchajú znesvätení a Rezervácia nie je žiadnym ostrovom istoty. Podarí sa jej napriek všetkému zbúrať múry, ktoré jej bránia v láske? Zdolá nástrahy, ktoré pre obyvateľov Temného Mesta prichystá horda znesvätených? Prežije, alebo skončí ako večne nenásytný a malátny prízrak?


Každá z troch kníh je písaná z pohľadu inej hrdinky, hoci sú medzi nimi určité prepojenia. Tentoraz sa na svet pozeráme očami Annah. Opäť platí, že Carrie napísala nesmierne realistickú hrdinku, ktorá vás svojou realistickosťou môže poľahky otravovať a ktorá mi tak celkom neprirástla k srdcu... No mala k tomu blízko. Annah má komplexy a svoju pravdu, ktorú si nechce dať vyvrátiť, často sa ľutuje, vie byť závistlivá a sebecká... Je to však i bojovníčka, ktorá sa dokáže obetovať pre ľudí, na ktorých jej záleží. Ako som už povedala, skvele napísaná postava, z trojice hrdiniek mi vyhovovala asi najviac.

Čo sa týka zvyšných postáv, nebudem ich nejako zvlášť rozoberať. Objavia sa tu starí známi i nejaké nové osoby, a hoci sa ani tu nestretneme s plochosťou, nevybudovala som si k nim žiaden vzťah.

Bohužiaľ si musím stáť tiež za tým, že mi romantika a vzťahy v tejto trilógii jednoducho nesedia. Sú pre mňa príliš zvláštne, rýchle a... poprepletané? Skrátka sa moje výhrady k prechádzajúcim knihám opakujú i tu.

Temné diery samozrejme nie sú iba o postavách a ich vzťahoch, nájdeme tu tiež veľa "nakazených svíň" aka "Mudov" aka "Znesvätených" a ľudstvo má nemalé problémy. Atmosféra je pochmúrna, depresívna a smrť čaká v už takmer mŕtvom svete doslova na každom rohu. Prítomnosť zombíkov zabezpečuje okrem akcie tiež nejaké tie filozofické chvíľky našich hrdinov a ja za to Carrie Ryan ukazujem palec hore, lebo to funguje viac než dobre.

Autorkin štýl písania sa postaral aj o to, že som stránky rýchlo obracala dokonca i vo chvíľach, keď sa práve nič extra nedialo... A takýchto miest nebolo málo, čo je škoda. Od posledného dielu som totiž čakala čosi viac. Niečo strhujúcejšie, najmä na konci, teraz mám z toho totiž akýsi rozpačitý pocit a vravím si, kde je pokračovanie? Zároveň mi to ale žily netrhá, lebo som touto sériou nebola až taká pohltená.

Jednoducho povedané, Temné diery a celá trilógia má svoje plusy i mínusy, je kvalitná, a predsa sa nezaradila medzi moje top. S odstupom by som povedala, že si všetky diely zaslúžia 3*, ibaže som dvojke dala hviezdičky štyri a Temné diery neboli pre mňa o nič horšie, takže áno, 4 hviezdičky.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

10 komentárov:

  1. Ja som čítala len 1. diel, ktorý ma neohúril moc, ale tí zombíci sú super 8P takže sa chystám aj na 2ku 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný28/1/13 16:12

    Bababa...ja ti stále neviem, vraj slabšie povahy to dorazí lebo je to depresívne ale určite aj zaujímavé a keď sa tieto dva faktory skĺbia vždy viem, že aspoň pre mňa to bude zaujímavé. :D Možno o pár rokov, keď už naozaj nebudem mať, čo čítať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No čo ja viem, zas také megakruté sa mi to nezdalo.:D

      Odstrániť
  3. Ja som prečítala zatiaľ prvý diel a som veľmi zvedavá aj na tieto ostatné, najmä preto, že sa mi jednotka páčila a takisto preto, lebo sú písané z pohľadu iných. I keď musím s tebou súhlasiť, že som si nevedela vytvoriť nejaký vzťah k postavám, aj keby všetci zomreli, bolo by mi to jedno :D

    http://nana-books.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Shame on me, že to komentuju tak pozdě! :D
    Teda, ale můje úžasné věnování zase trochu nakopává kvalitu knihy, ni? :D
    Jinak, nevím, tak úpřimně, nic, co by mě nějak extra zaujalo, chmm chmm.~

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lepšie neskoro ako nikdy.:D
      Aww, venovanie je top...^^"
      Dunno, mohlo by sa ti to páčiť, ale úplne odvarená by si asi nebola.

      Odstrániť
    2. No, mou lásku k Bartimu by to asi netromflo, co?:D

      Odstrániť
    3. Myslíš tvoje posadnutie ním?;D Nie.:D To iste nie.

      Odstrániť