16/06/2013

Sara B. Elfgren, Mats Strandberg - Oheň (#2)

Počuli ste už o trilógii Kruh od dvojice švédskych autorov Sary Elfgrenovej a Matsa Strandberga? Prvé dva diely už vyšli aj v slovenčine a češtine vďaka vydavateľstvu Fortuna Libri (zároveň týmto ďakujem za poskytnutie recenzného výtlačku!), tretí zatiaľ ani v origináli.

Prvý diel sa mi síce veľmi páčil, no nerecenzovala som ho... Tak hádam vám to vynahradí aspoň táto recenzia na Oheň. Podotýkam, že je absolútne bez spoilerov týkajúcich sa nielen dvojky, ale i jednotky.

Dokonca ani anotácia toho tentoraz neprezradí priveľa (a všimnite si úžasnú obálku ♥): Vyvolené majú nastúpiť do druhého ročníka gymnázia. Celé letné prázdniny tŕpli v očakávaní ďalšieho kroku zo strany démonov. Hrozba však príde z miesta, ktoré by im nenapadlo ani vo sne. Je čoraz očividnejšie, že v Engelsforse sa deje čosi veľmi, veľmi zlé. Minulosť sa prelína s budúcnosťou. Živí stretávajú mŕtvych. Vyvolené sú čoraz zomknutejšie a opäť sa presviedčajú, že mágia neuľaví nešťastnej láske ani nezhojí zlomené srdce.

Jedným z najväčších plusov tejto série je podľa mňa realistické vykreslenie spoločnosti a prostredia, v ktorom postavy žijú, no a samozrejme tiež vykreslenie samotných postáv, čo budem spomínať neskôr. Mats a Sara vedia, že svet nie je dokonalý, nič neidealizujú... Tiež sa mi nesmierne pozdávala myšlienka, že škola je miestom zla. Ehm. 

Zrejme by sa tiež patrilo vyjadriť k nadprirodzenej časti nápadu, však? Nedá sa síce povedať, že by som padla na zadok, ale nejaké nové vlastné prvky by sa rozhodne našli. Taktiež vidno, že to majú autori celé premyslené, postupne sa dozvedáme viac a viac a, nuž, mne sa nápad v konečnom dôsledku páčil.

O už spomínaných postavách by sa dalo písať dlho, avšak zrejme nie bez toho, aby som prezradila priveľa. Urobím teda, čo bude v mojich silách, aby som sa tomu vyhla. Každá jedna vyvolená - čiže Minoo, Vanessa, Anna-Karin, Ida, Linnéa i Rebecka - je odlišná a niečím zvláštna. Ich povahy sú prepracované, majú svoje prednosti aj slabosti, nie sú dokonalé a navyše vôbec nepôsobia plytko či umelo. Postupne mi prirástli k srdcu a musela som im fandiť.

Rozhodne je zaujímavé i sledovanie dynamiky a vzťahov v skupine rozdielnych ľudí, ktorí sa k sebe dostali náhodou a chtiac-nechtiac sa musia naučiť spolupracovať, plus ešte prirátajte zvyšné postavy, ktoré našťastie v príbehu nie sú iba do počtu... Obdivujem, že sa Matsovi & Sare podarilo vytvoriť toľko zaujímavých postáv a pritom sa do toho nezamotať.

Ďalším výrazným kladom tejto knihy je pútavý a čitateľný štýl písania. Naopak musím knihe vytknúť, že by človek vzhľadom na jej hrúbku očakával trochu viac deja. Keďže som sa však nenudila a na konci som sa dočkala poriadnej akcie a hlavne - aspoň pre mňa - naozaj šokujúcich zvratov a odhalení, odpustím jej to.

Skrátka, Oheň stojí vo veľkej miere na postavách a čitateľnosti => táto séria nesadne každému. Ak sa vám nepozdával už Kruh, mám určité obavy, či to Oheň napraví, ale ak ste ešte sérii nedali vôbec šancu, vravím: Napravte to. Mne sa totiž obe knihy páčili nesmierne a Ohňu dávam zaslúžených 5 hviezdičiek s vrelými odporúčaniami.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

10 komentárov:

  1. Túto trilógiu si raz musím prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taky si to tedy musím přečíst, obálka mě dostává !!:3

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihy mám už dosť dlho na to-read liste, hádam sa k ním niekedy dopracujem. Strašne moc by som si ich chcela prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to skvelo. Dúfam, že raz sa aj k tejto knihe prepracujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Oheň. Ehm, Oheň?? To akože OHEŇ už vyšiel???????????? Rozhodne ti to musím čím skôr zohnať. (čo by dalo iné povedať po takejto recenzii, čo? :D)

    OdpovedaťOdstrániť