11/07/2013

Kelly Oram - The Avery Shaw Experiment

The Avery Shaw Experiment je romantická young adult contemporary a možno by vás na prvý pohľad nezaujala... Dôležité je však, že ju napísala Kelly Oram! Od tejto autorky som čítala V is for Virgin a jej štýl som si zamilovala.

Už tradične sa - predtým, ako spustím - môžete uviesť do obrazu s pomocou obálky & anotácie: When Avery Shaw’s heart is shattered by her life-long best friend, she chooses to deal with it the only way she knows how—scientifically. 
The state science fair is coming up and Avery decides to use her broken heart as the topic of her experiment. She’s going to find the cure. By forcing herself to experience the seven stages of grief through a series of social tests, she believes she will be able to get over Aiden Kennedy and make herself ready to love again. But she can’t do this experiment alone, and her partner (ex partner!) is the one who broke her heart.
Avery finds the solution to her troubles in the form of Aiden’s older brother Grayson. The gorgeous womanizer is about to be kicked off the school basketball team for failing physics. He’s in need of a good tutor and some serious extra credit. But when Avery recruits the lovable Grayson to be her “objective outside observer,” she gets a whole lot more than she bargained for, because Grayson has a theory of his own: Avery doesn’t need to grieve. She needs to live. And if there’s one thing Grayson Kennedy is good at, it’s living life to the fullest.

Možno si poviete, že v tomto žánri nie je veľmi čím prekvapiť, veď predsa koniec predvídate už od prvej strany a väčšinu vecí si uvedomíte skôr než hlavná hrdinka. Áno, toto všetko sa dá povedať i o tejto knihe, je tu však jedno obrovské ALE. The Avery Shaw Experiment má totiž niečo iné, niečo naviac.

Nápad je sám o sebe netradičný a zaujímavý. Dívať sa na zlomené srdce z hľadiska vedy a dokonca s takýmto projektom súťažiť - videli ste to hádam niekedy predtým? Teraz si prirátajte ako Kelly Oram píše. Nenásilne si vás podmaní, pobaví, vyčarí bláznivý zamilovaný úsmev na tvári, keď treba... A - ani neviete ako - ste na konci.

Taktiež postavy stoja za zmienku. Pravdou je, že mnohé vedľajšie postavy boli skôr do počtu, Aidena som si nikdy neobľúbila, ibaže... Grayson. Úžasná postava. Áno, je sexy a dokáže byť absolútne sladký, lenže zároveň je dosť realistický. Vôbec nie perfektný, niekedy tak trochu prasa, no nesmierne som si ho obľúbila.

Ani samotná Avery nezaostáva, ako hrdinka mi veľmi vyhovovala. Robí chyby, má svoje problémy a niekedy nad ňou človek musí krútiť hlavou, ale v konečnom dôsledku je fajn a fandila som jej.

The Avery Shaw Experiment je zdanlivo klasická romantická oddychovka, ktorá sa však niekoľkými znakmi odlišuje od ostatných a dýcha určitou realistickosťou, je milá, vtipná a nesmierne som si čítanie užila. Keďže sa ale snažím byť objektívna, odolala som sa a udeľujem jej "len" 4 hviezdičky, dieru do sveta rozhodne neurobí... No keď budete mať na niečo podobné náladu, neváhajte a siahnite po nej!


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

13 komentárov:

  1. Dripping sweat, yayy! :D Vážně, tuhle knihu bych docela ráda přečetla. :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak o takomto námete som ešte nikdy nepočula :D Fakt originálne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ta obálka je skvělá! Ale nemůžu si pomoct, zní mi to hodně podobně jako V is for Virgin. Hlavně co se týče těch postav :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že?:3 Tá obálka je fakt super. Ale nie je to podobné, teda, vôbec by ma to pri nich nenapadlo, nepodobajú sa... podľa mňa.

      Odstrániť
    2. Kdyby to nebylo od stejné autorky, tak asi ne, ale takhle... :D
      Avery decides to use her broken heart/Val využila svoje panenství
      The gorgeous womanizer/no comment :D
      Avery doesn’t need to grieve. She needs to live. And if there’s one thing Grayson Kennedy is good at, it’s living life to the fullest./Kylovo předsevzetí zkazit Val
      Jen co mi z té anotace připadalo podobné :))

      Odstrániť
    3. No, v podstate máš asi aj pravdu, ale pri čítaní mi to nenapadlo, necítiť to tam podľa mňa.:)

      Odstrániť
  4. Kelly Oram je super a určite si prečítam aj toto jej dielo 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kellyiny knihy mám ráda a o přečtení téhle už delší dobu uvažuju. A po tvé recenzi po ní určitě sáhnu, jen co přečtu knihy, jež mám momentálně na seznamu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Práve hľadám anglické knižky, aby som si oprášila angličtinu a táto vyzerá super :) Mohla by si mi povedať, či angličtina v tejto knihe nie je ťažká?

    OdpovedaťOdstrániť