23/07/2014

Prázdninové popoludnia s autormi: Lauren Oliver

Ahojte! Rozhodla som sa spustiť môj nový nepravidelný projekt, Prázdninové popoludnia s autormi (PPSA). O čo ide? V skratke - v rôzne prázdninové popoludnia (zatiaľ letné, možno urobím ďalšiu "sériu" cez jesenné a/alebo zimné) položím pár otázok nejakej autorke/autorovi (zahraničným i slovenským). Časom sa môžete tešiť aj na nejaké súťaže, momentálne čakám na sľúbené ceny.

Veľká vďaka patrí Sue, ktorá ma inšpirovala & povzbudila a tiež Alii, ktorá je autorkou úvodného obrázku (viz. ↓). Takže - ďakujem vám, ste skvelé!
(c) Alia

Ako prvú vám v rámci PPSA predstavím Lauren Oliver. Táto americká autorka z New Yorku má na konte - ak správne počítam - už 8 kníh a plánuje ďalšie. 

V SR a ČR vyšla jej dystopická trilógia Delírium a dva jednodielne contemporary tituly - Panika a Kým dopadnem. Viac sa o nej môžete dozvedieť napríklad na jej webe.

Osobne mám jej knihy veľmi rada a sedí mi jej štýl písania. Som nadšená a vďačná, že si našla čas odpísať mi na mail a (aspoň stručne) odpovedať na položené otázky.


Opäť je leto. Aké sú vaše plány, ako sa ho chystáte stráviť?
V lete sa snažím tráviť toľko času mimo mesta, koľko sa len dá. Potrebujem byť niekde pri vode!

Ako si predstavujete perfektný deň?
Taký, počas ktorého môžem čítať, písať, ležať na slnku a jesť dobré jedlo s priateľmi!

Napísali ste pomerne dosť kníh, dokážete si vybrať jednu z nich, ktorá je pre vás niečím špeciálna?
To je ako vybrať si vaše obľúbené dieťa! Všetky moje knihy sú pre mňa veľmi významné. Ak by som si však musela vybrať jednu, zrejme by som si vybrala Liesl & Po. Napísanie tejto knihy mi pomohlo dostať sa cez veľmi zložité životné obdobie.

Pracujete práve na niečom novom? Ak áno, čo nám o tom môžete povedať?
Vždy píšem! Moja prvá kniha pre dospelých, Rooms, vychádza túto jeseň a mám ďalší jednodielny YA román, nazvaný Vanishing Girls, ktorý vyjde na jar 2015!

Mohli by ste opísať svoj proces písania? Máte nejaké rady pre ľudí, ktorí by sa jedného dňa chceli stať spisovateľmi?
Napíšem 1000-1500 slov každý deň, nech sa deje čokoľvek. Mali by ste si pozrieť moju sériu videí Ask Lauren Oliver na youtube. Je tam kopa rád ohľadom písania.


Pokiaľ ste natrafili na nejakú zvláštne znejúcu vetu, len mi napíšte, nezvyknem z angličtiny prekladať, zvyčajne si vystačím s tým, že jej rozumiem. Taktiež mi prosím dajte vedieť - chceli by ste v článkoch aj originálne znenie rozhovoru alebo je to zbytočné?

Dúfam, že sa vám príspevok páčil a čoskoro sa tešte na ďalší! (Naznačila by som s kým, neviem však, ktoré ceny dorazia prvé, zariadim sa podľa toho. No povedzme, že som písala samým skvelým autorom!:D)

16 komentárov:

  1. Čítala som sériu Delírium a Paniku, ale čo ja viem :D podľa mňa je to skôr taký priemer. Knihy ma nesklamali, ale ani som z nich nepadala na zadok.
    A rozhovor je super. Ja som písala jednému skvelému autorovi, ale ten sa mi neozval :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, mne vážne sadlo, ako píše.:D
      Ďakujem.:) Ja som bola prekvapená, že si vôbec niekto našiel čas odpovedať mi.:D

      Odstrániť
  2. Skvelý rozhovor :) a už teraz sa teším na ďalšiu časť projektu :) a nemusíš mi ďakovať, rada som to spravila, a oslov čo najviac autorov, oni sú skutočne ochotní :) osobne sem nemusíš dávať aj originál rozhovor :) všetky vetu znejú prirodzene tak sa nemusíš báť, že si niečo zle preložila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:)) Všimla som si, že sú, ostala som milo prekvapená.:) Časom určite oslovím ďalších...

      Odstrániť
  3. Nikdy som od nej nič nečítala, aj keď mám jej knihy na zozname. Tak uvidíme, či sa k ním niekedy aj dostanem. A ešte raz opakujem - skvelý projekt! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Myslím si, že si to preložila super, pretože všetky vety znejú fajn. Ale predsa by som bola aj za originálne znenie. Trochu angličtiny nezaškodí. A hlavne cez prázdniny. :)
    Ináč skvelý projekt! :)
    music-escapefromreality.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Uvidím, či sa ešte niekto ozve, že by o ten originál stál.

      Odstrániť
  5. Pekný rozhovor :) od Lauren som ešte nič nečítala, ale chcela by som sa dostať aspoň k Delíriu :) Teším sa na ďalšie časti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekné a jednoduchý rozhovor :) Tešing na ďalšie rozhovory. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super projekt. Som zvedavá, ktorý autor bude ďalší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mně jako by se knihy od Lauren Oliver stále vyhýbaly. :D Už jsem měla doma půjčené Delirium i Chvíli před koncem, ale v obou případech jsem knihu vrátila do knihovny. Nějak mi ty knížky nejsou souzené, no. :D A tomu problému s překládáním rozumím - sama angličtinu chápu a vím, co ten text znamená, ale přeložit to do češtiny, aby to česky znělo, tak to dá občas dost zabrat, jop. :D Až když tohle člověk sám zkouší, tak dokáže plně ocenit práci překladatelů, řekla bych. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No toto.:D Tak hádam si nejakú raz skutočne prečítaš.:D
      Tak to rozhodne.:)

      Odstrániť