14/08/2014

Amy Tintera - Reboot (#1), Rebel (#2)

Amy Tintera je autorkou dvojdielnej akčnej dystópie, ktorej prvý diel vyšiel v SR aj ČR pod názvom Reset. Druhý diel, Rebel, vyšiel v zahraničí iba nedávno (presnejšie v máji 2014) a netuším, či sa dočká prekladu.

Ja som prečítala obe knihy a rozhodla som sa sériu dodatočne zrecenzovať. Ako zvyčajne, recenziu si môžete prečítať i pokiaľ ste nečítali Reset, neobsahuje žiadne spoilery.

Medzi ľuďmi sa začal šíriť vírus, ktorý u niektorých jedincov spôsobuje, že sa po smrti znovu preberú ako reseti - neporovnateľne rýchlejší, silnejší, odolnejší. Avšak čím dlhšie sú mŕtvi, tým sú menej ľudskí.

Hlavná hrdinka Wren je tiež resetka a to nie hocijaká. Z mŕtvych totiž vstala až po dlhých 178 minútach, čo ju robí ešte silnejšou a necitlivejšou ako väčšinu. Vlastne je najnebezpečnejšou resetkou v novom Texase a veľmi užitočnou, poslušnou vojačkou Korporácie pre ľudskú evolúciu a zaľudnenie (organizácia vytvorená ľuďmi, ktorí chcú resetov kontrolovať a využívať).

Wren je so svojím osudom vlastne celkom spokojná, lenže potom dostane na starosti výcvik nováčika Calluma. Ten bol mŕtvy iba 22 minút a má nielen priveľmi pomalé reflexy a znepokojujúco priateľské správanie, ale najmä priveľa otázok. Keď odmietne splniť rozkaz, Wren dostane poslednú šancu prinútiť ho poslúchať, inak ho bude musieť zlikvidovať. Lenže jej zrazu jeho osud vôbec nie je ľahostajný...

Nápad je podľa mňa veľmi zaujímavý a zároveň príjemne jednoduchý. Autorka si dobre poradila aj s vykreslením spoločnosti a novej Ameriky. Zároveň  však čitateľov nezaťažovala zbytočnými opismi, nech už sa to týkalo čohokoľvek. Štýl písania mi maximálne vyhovoval a stránky rýchlo odsýpali.

Predtým, než som sa do príbehu pustila, som sa podvedome obávala, že bude séria príliš sladká a postavy otravné. Našťastie boli moje obavy úplne zbytočné. Reboot/Reset je písaný z pohľadu Wren a ja som si ju hneď na začiatku obľúbila. Nemala vôbec jednoduchý život a na jej povahe sa to odrazilo, no hrdinky, ktoré nie sú za každú cenu stelesnením miloty a nevinnosti mám rada a bola mi sympatická. Môj vzťah ku Callumovi bol celú knihu prakticky neexistujúci, nejako mi neprekážal a to mi stačilo.

Lenže v druhom dieli Amy začala striedať kapitoly z pohľadu Wren a Calluma a ja som si, na moje prekvapenie, dodatočne obľúbila i jeho. Vidieť Wren a všetky udalosti jeho očami bolo fascinujúce a viac som ho pochopila.

Páčilo sa mi, aké boli ich povahy rozdielne, komplexné a že sa počas deja vyvíjali. Pomaly vznikal a menil sa aj ich vzťah. Romantika bola nepresladená a nenásilná, čo som ocenila.

Samozrejme, nechýbali ani sympatické vedľajšie postavy a, ako inak, akcia. Tou autorka naozaj nešetrila, zakomponovala do knihy veľké množstvo bojov a napínavých udalostí. Emócie boli často skôr v úzadí a na nudu nezostal žiaden priestor.

Celkovo sa možno bez prečítania tejto série zaobídete - nejedná sa o nič prevratné, čo by vám vyrazilo dych, niekomu sa môže zdať skôr priemerná. Mne sa však náramne zapáčila práve tým, že sa nehrá na to, čo nie je, i malými odlišnosťami a nečakanými ťahmi zo strany autorky.

Hodnotím ju ako vydarenú dystópiu, ktorá ponúka zaujímavý, dynamický a dobre čitateľný príbeh a navyše uspokojivý koniec. (Do istej miery už v prvej knihe!) Za mňa teda 4 hviezdičky a ak budete mať na podobný žáner náladu, knihy vám odporúčam.


Obálky z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

10 komentárov:

  1. Skvela dvojrecenze na vazne zajimave vypadajici serii :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Reset som si všimla, jeden čas bolo veľa recenzií, no veľmi som nepostrehla o čom to je. :D Tvoja recenzia sa mi páči a knihy mi padli do oka, tak možno sa po tom poobzerám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak budeš mať príležitosť, určite skús dať šancu aspoň jednotke, je to také rýchle príjemné čítanie.:)

      Odstrániť
  3. pri tejto serii stále váham :) ale mozno si ju niekedy prečítam :) pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to ako milé čítanie. Také oddychové.
    Super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jednotku som mala pár mesiacov na poličke, požičanú od E_V_E, ale akosi mi nikdy nevyšiel čas a nakoniec som ju neprečítala. Námet sa mi páčil, len tých kníh je tak veľa, že už si musím poriadne vyberať čo budem a nebudem čítať, inak nič nestíham.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne ťa chápem a určite existujú aj "prevratnejšie" knihy.:) Ale zase, toto je také rýchle čítanie.

      Odstrániť