18/08/2014

Negatívne recenzie = známka kvality?

V poslednej dobe sa v blogosfére dosť rieši (ne)schopnosť blogerov úprimne (a okrem toho ešte aj pútavo a originálne, ale no pressure) vyjadriť svoj názor na knihu, najmä ak sa jedná o recenzný výtlačok. Od toho sa odvíjajú aj ďalšie všeobecné pravdy ako a) nerecenzujte iba recenzné výtlačky či b) píšte aj iné veci ako recenzie a tak ďalej.

Po väčšine nad týmito tvrdeniami (respektíve článkami, pretože mám na mysli hlavne príspevky od Moon a Erika) všetci súhlasne pokývajú hlavou. Tiež s nimi súhlasím, majú pravdu. Blogovanie by celkom určite nemalo byť iba o recenzákoch, za svojím názorom si treba stáť a klamať (kvôli hocičomu a hocikedy, ak sa pýtate mňa, nie iba na blogu) je nesprávne. Navyše, pokiaľ človeka blogovanie baví, nemal by sa automaticky snažiť písať čo najlepšie?

V tomto bode už sa asi pýtate, prečo vlastne píšem tento článok. Odpoveď znie: pretože nedostatok negatívnych recenzií podľa mňa nie je vždy jednoznačným ukazovateľom kvality blogu či úprimnosti blogera a mám pocit, že sa na to akosi zabúda.

To, že na nejakom blogu nenájdete každú chvíľu negatívnu recenziu, nemusí nutne znamenať, že si bloger vymýšľa. Možno si knihy vyberá. Možno úspešne. Ja to tak celkom určite robím. Pokiaľ ma kniha nezaujme a neprečítam si na ňu nejaké pozitívne ohlasy, dvakrát si rozmyslím, či sa do čítania pustím. A keď to predsa len urobím a príbeh ma z nejakého dôvodu nebaví, nedočítam ho, neohviezdičkujem a nezrecenzujem. (Nájdu sa aj výnimky, samozrejme.) Prečo? Pretože na to jednoducho nemám čas a existuje kopa kníh, ktoré budem čítať radšej.

Navyše, keď už nejakú knihu rozčítam, snažím sa byť akosi "pozitívne naladená", chcem si čítanie užiť a nájsť na nej niečo dobré, som skrátka taký typ čitateľa. Nie som brutálne vyberavá a prísna. Existujú veci, ktoré sa mi nepáčia a nesadnú mi, ale nepatrím medzi tých najnáročnejších čitateľov a kniha musí byť skutočne horšia než zlá, aby získala iba jednu alebo dve hviezdičky (v tomto prípade ju však zvyčajne nedočítavam, viz. vyššie). Väčšinou hodnotím priemerné knihy, ktoré mi úplne nesadli, ale zároveň neboli hrozné, tromi hviezdičkami a tie, ktoré sa mi páčia získavajú štyri alebo dokonca päť hviezdičiek.

Ako toto aplikujem na recenzné výtlačky? Nuž, nie som v tomto smere práve vyťažená. Za tie 2-aj-čosi roky, čo blogujem, som spolupracovala iba s dvoma vydavateľstvami, pri čom jedna spolupráca je už minulosťou. Aj knihy, ktoré si vypýtam ako recenzné výtlačky, sa však snažím vyberať (hoci existujú rôzne okolnosti, druhy spoluprác atď.) tak, aby bola šanca, že sa mi budú páčiť. A zvyčajne sa mi páčia. Ak nie, neklamem, no zamyslím sa nad tým, čo bolo na knihe zlé, čo naopak nie a komu by sa kniha mohla páčiť. Potom to všetko nejako slušne sformulujem. 

Vo všetkých svojich recenziách sa snažím kombinovať svoje subjektívne pocity a dojmy (lepšie i horšie) s čo možno najobjektívnejším priblížením a popisom knihy, aby každý mohol sám posúdiť, či by sa kniha páčila jemu. (Netuším, nakoľko sa mi to darí.)

Niekomu sa takýto prístup môže zdať nedostatočne odvážny či nevýrazný... No podľa mňa neexistuje iba jedna správna cesta, každý je iný. Týmto článkom nechcem ani náhodou obhajovať extrémistov, ktorí sa skutočne hrabú výlučne za spoluprácami a takpovediac nič im nie je sväté. Chcela som sa len zastať tých, ktorí možno nekričia do sveta svojou radikálnosťou a dokonalosťou, ale knihy a blogovanie sú pre nich dôležité, snažia sa a zlepšujú. Naša knižná komunita má svoje chyby a všetci kritizujúci majú z veľkej časti pravdu, no osobne našu blogosféru nevnímam tak negatívne.:)

Čo si myslíte o negatívnych recenziách a podobných záležitostiach vy? Sú nejaké veci, ktoré by ste na svojom prístupe/blogu radi zmenili, prípadne také, ktoré by ste najradšej prinútili zmeniť ostatných?

34 komentárov:

  1. Ja až tak často negatívne recenzie nepíšem :D Asi mám šťastie a podarí sa mi vybrať knihy, ktoré ma bavia. Sekla som sa len párkrát a v tom prípade nemám problém povedať, čo si o knihe myslím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím s Tebou, já mám asi jen dvě-tři negativnější recenze a to hlavně proto, že si vybírám dobře a jsem skromná. I tak vypíšu negativa nebo drobné chybky, že nevadí mně, neznamená, že někomu jinému nebudou :) Nemusím psát negativní recenze jen proto, aby lidi viděli, že si nevymýšlím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa našli ľudia, ktorí súhlasia.:) Jasné, pokiaľ nie je človek tak šialene nadšený, že chyby nevidí, určite ich treba zmieniť.:)

      Odstrániť
  3. Úplne s tebou súhlasím... ja osobne nerada píšem negatívne recenzie, pretože si vážim každú jednu knihu a jej autora a viem si predstaviť aké ťažké je napísať takú knihu. Na blogu mám naozaj len zopár recenzií, kde niečo kritizujem, nemám na to srdce a v podstate sa vždy snažím nájsť na knihe niečo dobré, niečo, čo sa mi naozaj páčilo a podať to nejako objektívne.
    A môj blog v podstate žiadnu spoluprácu nemá, recenzné výtlačky dostávam na iný blog, na ktorom nás pracuje viacero recenzentov, takže na tom svojom by som si mohla kritizovať, čo chcem a koľko chcem.
    To bolo po prvé a po druhé... presne ako píšeš ty, tiež nezvyknem dočítať, hviezdičkovať a recenzovať knihy, ktoré mi jednoducho nesadnú a neodčítam ich. Už beztak mám málo času a na takéto knihy ho míňať nemienim. Takže u mňa si týmto článkom vyjadrila úplne všetko, čo som sa chystala vyjadriť ja v mojom pripravovanom článku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem ťa, tiež také to úplne drsné kritizovanie nemám v povahe, vždy sa snažím na knihe nájsť dobré aj zlé a nejako to dať dokopy.
      Tak to máš zaujímavo rozdelené.:) Zaujímala by ma adresa blogu, kde je vás viac.:D
      ...a v tom článku si vyjadrila ty ďalšie veci, ktoré som si tiež myslela, hoci som ich do tohto článku už nezakomponovala.:) Som rada, že sa takto zhodneme, je to fajn pocit, keď niekto úplne pochopí, čo si sa snažila povedať.:D

      Odstrániť
  4. Krásně napsané. Musím se přiznat, že se oproti ostatním blogerům považuju za někoho, kdo neumí hodnotit záporně, protože i když se mi na knize třeba něco nelíbí, mnohdy jí dám silnější 4 hvězdičky, pokud ten zbytek stojí za to.
    Ohledně recenzáků... Na začátku jsem si myslela, že na RC se má pět samá chvála, ale po nějakých 2 - 3 takových recenzích jsem si řekla, proč vlastně. Špatná reklama je také reklama, tak proč ne...
    Nejhorší RC byly Zombie blondýny, kterým jsem dala slabší 3 hvězdičky a bylo mi řečeno, že to působí lépe, než kdybych psala samou chválu - uveřejněna byla na CBDB.
    Obecně jsem pak 1 hvězdičku NIKDY nedala, 2 hvězdičky pak pouze pěti případům. Nějak takhle: když se kniha čte dobře, hodnotím ji velmi kladně. Na Goodreads mám avg. rating 4.36, hodnotila jsem nějakých 200 knih mám pocit, přičemž většinu plným počtem hvězd. Cítím se provinile? Ne. Fakt se mi většina knih líbila? Jo.
    Na svém blogu recenzuji poslední dobou už jen RC, protože zkrátka není čas, zbytek ohodnotím krátce na GR.
    Abych to tak shrnula, negativní recenze si přečtu ráda, protože mnohdy vzhlížejí vážně vtipně, ale pokud jsou na knihu spíš pozitivní ohlasy, nepřikládám tomu žádnou důležitost a říkám si: Aha, tak tenhle už to taky četl. Inferno na polici to třeba fakt už trochu přehání, takže to beru jako kanál pro zasmání, ne jako něco co hodnotí kvalitně, protože vážně není normální, aby tři čtvrtiny knížek hodnotila 2/5. Dokonce i Hunger Games - jako by recenzentka snad nepochopila, o co tam vlastně jde a brala to jako něco povrchního. Mým názorem je, že kdyby hodnotila kladně, nikdo by ji nesledoval, protože by se ztratila v tom moři blogerů, co tu je.
    Takže hodnotit kladně je svým způsobem také umění, i když by se to nemělo přehánět. Což mi připomíná, že bych si měla pořídit něco, co budu hodnotit fakt špatně, abych si vylepšila to ávégéčko. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Hej, tiež patrím do akejsi pozitívnej skupinky.
      Ja som RC vždy brala tak, že recenzia má byť objektívna a pokojne aj záporná, len skrátka nie úplne urážlivá.:D
      Ja som 1* dala... raz?:D Vysoké avg. na GR mám tiež, lebo tie knihy, čo mi nesedia putujú na poličku "unfinished".:D
      Jasné, tiež si ich rada prečítam.:) A áno, hodnotiť kladne a zároveň zaujímavo - skutočne nalákať - je rozhodne celkom umenie.:D
      Haha, ja som možno mala dočítať Pád anjelov, to som videla tak na 2*.:D

      Odstrániť
    2. Já zatím nedočetla pouze jednu - Prokletí a tomu bych dala 1 hvězdičku zaručeně, protože už na začátku se ty postavy chovaly naprosto divně. :D Vyvíjení dnešních blogů bude ještě dost zajímavé, tak jsem do budoucna zvědavá. :)

      Odstrániť
  5. Pěkný článek. Já jsem na tom asi dost podobně jako ty. Vybírám si knihy, které si chci přečíst. Většinou se všechny snažím dočíst i když to jsou nějaké, které mi zrovna nesedly.
    Proto bych kvalitu blogera podle počtu negativních recenzí nehodnotila. Navíc hodnocení je velmi subjektivní, tak i to, co někdo ohodnotí negativně se druhému může upřímně líbit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Ja som sa kedysi snažila všetko dočítať, ale potom som začala mať čoraz menej času, tak už to nehrotím.
      Jasné, klasické "sto ľudí, sto chutí" naozaj funguje.:)

      Odstrániť
  6. Já osobně se snažím knihy vybírat tak, abych na ně ty negativní recenze psát nemusela. Když vím, že se mi nějaká kniha prostě líbit nebude, tak ji číst nebudu. Vždyť bych tím akorát tak ztrácela čas.
    Přitom ale nepíšu jen superpozitivní recenze - najdou se u mě i ty méně kladné a v pár případech i docela záporné. Já mám totiž ten problém, že nerada nedočítám knihy, protože si pořád říkám, že by se to mohlo ještě zlepšit, jop. :D V některých případech k tomu dojde, v jiných zase ne. Vyjádřit svůj názor se ale nebojím. Nicméně se vždycky snažím napsat, komu by se daná kniha mohla líbit, když mně ne, protože sto lidí, sto chutí. :)
    S negativními recenzemi nemám problém, ale člověk je musí umět dobře napsat. Musí mít nějaké pádné argumenty, proč se mu to nelíbilo, chci slyšet, co konkrétně tam bylo špatně. Dobře napsaná negativní recenze ve mně dokáže i vzbudit zvědavost a zájem o knihu, protože se chci třeba sama přesvědčit, jestli je to vážně tak špatné, jop. :D :)

    A jen tak mimochodem, mně se tvoje recenze líbí. ;) :) A pěkný článek. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, nemá to zmysel.:D
      Ja kvôli nedostatku času risknem, že mi niečo unikne a knihu po nejakej dobe proste odložím.:D Pretože aj keby sa zlepšila... asi by to nebolo až TAKÉ zlepšenie a môžem dať šancu niečomu skvelému od začiatku, chápeš.:D Ale kedysi som tiež všetko dočítavala.:) To je už každého vec.
      Jop, hľadieť na to aj z pohľadu "je niekto, komu sa to bude páčiť?" je podľa mňa dôležité.:)
      Určite, dobré negatívne recenzie (to znie vážne logicky :D) môžu byť zaujímavé čítanie.:D

      Jeeeej, ďakujem, si zlatá.:)

      Odstrániť
  7. Pekný článok.
    Negatívne recenzie píšem veľmi málo. Je to väčšinou preto, že mi knihy jednoducho sadnú a nie je veľa im vytknúť. Aj keď je to recenzák nájdem pár chýba a napíšem ich, no snažím sa nebyť príliš krutá a poviem to normálne, aby sa niekto neurazil. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka.:)
      Jop, tiež to mám tak nejako, úprimne, ale slušne a nie kruto.:D Ale tak, každý má svoj level, niekto si nedáva servítku pred ústa vôbec - tiež je to fajn a niekedy zaujímavé čítanie...:D Len to podľa mňa nie je jediný správny prístup.

      Odstrániť
  8. Súhlasím ! Viem, že na mojom blogu môžem pôsobiť dojmom, že nehodnotím úprimne, ale zamyslel sa nad tým niekedy niekto aj z iného uhlu pohľadu ? Napadlo niekoho, že si vyberám len také knihy aké sa mi páčia.. Pekný článok :).

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tos napsala hezky. Recenze na knihy, kterým jsem dala méně než jednu hvězdičku, bych mohla spočítat na prstech jedné ruky. Ono ale taky hodně záleží na tom, jak máš nastavené hodnocení. Někdo dává 5 hvězdiček 1% knížek, jiný 10%. U někoho jsou 2 hvězdičky pomalu odpad (u mě to značí naprostou nudu a že jsem se k dočtení musela nutit), u jiného to třeba znamená to, co na Goodreads - it was ok.
    Taky mám pocit, že nedostatek negativních recenzí je u mě spíš následkem dobrého vybírání toho, co budu číst. Ale zase na druhou stranu, chápu, co se "druhá strana" snaží říct - když bude mít každá druhá recenze na konci 5 hvězdiček, tak jak pak má čtenář poznat, která je opravdu dobrá? V rámci toho jsem letos pomalu zpřísnila hodnocení a 5 hvězdiček už nedávám tak často. Prostě chci, aby se to počítalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka.:) Jasné, hviezdičky každý vníma inak, preto je dôležitá aj tá samotná recenzia, ktorá vysvetlí dané hodnotenie a priblíži knihu, podľa mňa by mala čitateľovi pomôcť rozhodnúť sa, či je to niečo pre neho - bez ohľadu na level (ne)nadšenosti blogera.:D Ale ten tvoj nápad so sprísnením hodnotenia chápem.:) Tiež som nad tým rozmýšľala, ani u mňa nie je 5* ako 5*. Zatiaľ to však nechám vážne na tej konkretizácii v článku/recenzií.:)

      Odstrániť
  10. Ja si tiež myslím, že sa to nemerá počtom negatívnych recenzií. A čo je negatívne? Mne sa to síce nepáčilo (napr. Slza **, Vo víre minulosti *), ale ostatným áno. Tiež si vyberám knihy, o ktorých viem, že by sa mi mohli páčiť. Načo by som si vyberala niečo, o čom viem, že sa mi páčiť NEbude? Keď sa mi to raz nepáči, nechcem to ani čítať. A tiež sa mi nepáči to podozrievanie. Ešte som nečítala recenziu, pri ktorej by som mala pocit, že autor nevyjadruje svoj názor, ale snaží sa vydavateľstvu zaliečať. Neviem, či existujú nejaké znaky, ale zatiaľ žiadne neobjavila, takže všetky recenzie (recenzné aj nie) beriem rovnako.

    U mňa sa v poslednom čase objavovali viac rc, preto to možno beriem troška osobnejšie než sú články myslené, no zverejňovala som ich najmä preto, lebo som musela a popri škole som nemala veľmi čas čítať aj iné knihy a ak už som ich aj prečítala, málokedy sa mi skutočne chcelo napísať recenziu, ak to nebolo nevyhnutné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, nemá to zmysel. Preto som napríklad Slzu ani nečítala, nadobudla som dojem, že by to nebolo úplne pre mňa.
      Presne, tiež nečítam recenziu a nepremýšľam nad tým, že je to určite falošné... Skôr rozlišujem medzi recenziami ľudí, u ktorých neviem, či máme podobný vkus a ľudí, s ktorými sa často zhodnem.:)

      Úplne ťa chápem, toto sa aj mne často stáva, že skrátka nestíham recenzovať to, čo nemusím.:)

      Odstrániť
  11. Ako niekto, kto nie je knižný bloger, ale iba čitateľ, môžem povedať jedine nasledovne: Neznášam blogy plné RCčiek, pretože ma (sebecky) štve, že niekto dostava kopu knih zadara a odserie si robotu dvoma odstavcami, ktoré ti ani nedajú žiadny hodnotny názor a potom ma často tie recenzijné vlny, v akých každá kniha do ČR a na SR prichádza (akože všade píšu o tom istom) od samotnej kúpy alebo hoc len prečítania odrádza. A potom mi ide hlavne o to, že nemám až toľko času (alebo chuti) prechádzať denne 50 blogov a študovať, čo maju nove (pričom väčšinou 3/4 majú nove to iste - to iste meme, ten isty unboxing, tie iste recenzie). Takže aby som ja osobne na nejakom blogu zakotvila, musí ma niečim zaujať - a poväčšine to ani nebývajú recenzie, lebo tie obvykle ignorujem (knihy si vyberám dosť na slepo alebo na základe odporúčania tých, ktorých názorom verím), ale ide mi hlavne o osobitné články, či už na nejakú tému alebo hoc aj niečo zo života blogera - skrátka niečo, čo hovorí o tom, aká je to osoba, aký ma charakter, aké sú jeho záujmy, či máme aj mimo čítania kníh niečo spoločné. Ak áno, máš moju pozornosť i rešpekt. Ale aby som sa vrátila k podstate - negatívne recenzie či pozitívne, mne je to jedno, ja im aj tak neverím, dokiaľ ma autor blogu nepresvedčí o svojej dôveryhodnosti. Vďaka tebe (i ďalším) teraz síce chápem, že ak má niekto prečítať XY kníh a napísať na ne recenzie, nemá možno náladu písať ešte aj recenzie na knihy, ktoré si číta pre vlastné potešenie. Ale práve usilovní blogeri ako ty ste dôkazom toho, že sa dá niečím zaujať, aj keď možno nemá človek času nazvyš. No snaží sa a snaha by sa mala ceniť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako blogerka s minimom spoluprác ťa chápem - keď narazím na nejaké blog, ktorý vážne recenzák odbije pár riadkami, je mi z toho na nič. Čo sa týka vĺn, nie je to bohviečo, ale čo narobíš? Všetci si tú knihu chcú (chceme) prečítať, pretože je to novinka a vydavateľstvo ju toľkokrát poskytne...
      Také tie "iné články" sú skvelé, to rozhodne, tiež ma baví čítať ich a snažím sa ich niekedy aj písať, len nie vždy má človek čas a inšpiráciu.:D
      "usilovní blogeri ako ty"? Ďakujem.:) Áno, snaha je dosť dôležitá... (Hoci, samozrejme, nie vždy stačí.)

      Odstrániť
  12. Ako som ti už spomínala, tiež si veľmi dôkladne vyberám knihy na recenziu, no tie, ktoré si kúpim, málokedy prečítam do konca. Keď si knihy kupujem, tak sa riadim iba podľa anotácie a nejdem na GR, aby som si overila, či je daná kniha dobrá a vtedy sa mi stane, že sa vo výbere utnem a nedá sa urobiť recenzia bez toho, aby som najprv neprečítala celé dielo, však? No niektorí aj toto veľmi dobre vedia robiť :D
    Druhá vec je tá, keď je kniha vypredaná alebo je priemerná, že nemá čo ponúknuť. Stalo sa mi, že som zrecenzovala starú knihu, ktorej sa dotlač nechystá a ľudia mi písali, že škoda, že nie je dotlač. Tuším to ani v knižnici nevedeli nájsť. Recenzujem iba knihy, ktoré ma zaujali a, samozrejme, RC. Je to hriech? Podľa niektorých áno.
    Súhlasím s tvojim článkom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vážne?:D Ja som aj pri nakupovaní poriadne opatrná.:) Dokonca aj knihy z knižnice zvažujem, lebo predsa len, musím to odniesť domov.:DD

      Odstrániť
  13. Neliss, ja si fakt nemyslím, že niekto naznačil, že negatívne recenzie sú/majú byť známkou kvality toho-ktorého blogu.
    Skôr išlo o skutočnosť, že blogeri čítajú jeden recenzný výtlačok za druhým a ešte aj keď im tá kniha nesadla, tak venujú väčší priestor vyťahovaniu kladov ako nejakému podrobnejšiemu pomenovaniu záporov. A nechci mi povedať, že im všetky knihy sadnú. To už kto má taký univerzálny vkus? Ako keby sme sa báli napísať negatívnu recenziu len preto, že nám vydavateľ dal knihu na posúdenie. To že sme dostali recenzný výtlačok neznamená, že musíme tú knihu vychváliť do nebies.

    Úlohou negatívnej recenzie nemá byť zniesť knihu pod čiernu zem. Negatívna recenzia nemá hovoriť, že tá kniha je zlá. Žiadna kniha vlastne nie je zlá. Len musí daná kniha objaviť svojho čitateľa. Ak tebe nejaká kniha nesadne, tak prečo by si svojim čitateľom nemala priblížiť dôvody, prečo ti nesadla. Možno podobné veci, ktoré by si vytkla ty tej knihe, by vadili aj iným čitateľom. A nemala by si si ty sama vážiť svojich čitateľov tak, aby si ich pred niečím varovala? (STále hovorím o recenzných výtlačkoch, ani ja nedočítavam knihy, ktoré sa mi nepáčia, keď to mám ako svoje osobné čítanie.)

    Jediné, čo som ešte tvrdil je, že je neuveriteľne ťažké nájsť konštruktívnu negatívnu kritiku, takú z ktorej by sa aj vydavateľ mohol poučiť. A nielen recenziu plnú hejterstva voči autorovi, knihe, postavám, či nebodaj vydavateľstvu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. si ma predbehol! som ti tu takto dobehla na pomoc a už si sa medzitým aj sám stihol obhájiť :D oh well...

      Odstrániť
    2. Ale Erik sa nemusí obhajovať, ja viem, že on netvrdil, že negatívne recenzie sú známkou kvality.:D To skôr z iných ľudí som ten dojem nadobudla. Články od Moon a Erika sú plné mnohých pravdivých vecí (ako píšem v súvislosti s nimi na začiatku článku) a negatívnych recenzií sa až tak nedotýkajú, to je mi jasné.
      Skôr som ich chcela spomenúť, pretože spustili mnoho debát a v rámci nich (a už predtým na iných miestach) som zazrela rôzne názory na negatívne recenzie, ktoré na mňa zapôsobili trochu... prehnane. Tak som chcela vysvetliť svoj prístup.:)
      Súhlasím s tým, že recenzent má byť úprimný aj pri recenzákoch (aj keď je to, povedzme si na rovinu, aspoň pre mňa, taký tenký ľad, podvedome sa obávam, či to nebude problém, ale neklamala by som, vážne nie...) a tiež s tým, že to nemá byť zase vyslovené hejterstvo plné urážok.

      Odstrániť
  14. V podstate si týmto článkom zhrnula môj všeobecný názor na negatívne recenzie.
    Akurát že si nemyslím, že by napríklad Erik vo svojom článku tvrdil, že písať málo negatívnych recenzií je známkou nekvalitného blogu. Ak by to tvrdil, tak sa s ním už nebavím :D

    Ale ja zas musím povedať, že si teda ani zďaleka nemyslím, že sú všetky RC recenzie na blogoch úprimné. Ja osobne sa napríklad s kritikou miernim - ani v recenznom výtlačku nemám problém vytknúť každú jednu chybu a ohodnotiť ho adekvátne, ale zas volím iné slová. Cítim určitý záväzok voči vydavateľstvu, ktoré mi knihu poskytlo, preto tam do recenzie neprdnem že "panebože väčší shit som ešte ani v záchode nevidela" a pod.
    Koľkokrát som už ale videla u blogeroch, ktorí v minulosti zhadzovali celý žáner (napr. erotické romance - "fifty shades je odpad a čítajú ho iba nechutní zvrhlíci slobodné frustrované matky blabla" ) recenzovať RC výtlačok tohto druhu a tváriť sa, že akože "bolo to zaujímavé a určite by to odporučili", pričom dobre vieš, od koho má dotyčný výtlačok, že si to nekúpil sám z vlastnej iniciatívy a že niečo také by sám od seba ani nečítal. To proste niečo také tomu človeku neuveríš a chce sa ti grcať z toľkých klamstiev v jednom odstavci.

    Takže možno by som to zhrnula tak, že pokiaľ si bloger dokáže obhájiť každý jeden svoj názor do tej miery, že mu to jeho čitateľ uverí, tak je všetko ok. Niektorí by ma ale na 100% nedokázali presvedčiť, že tá pozitívna recenzia vyšla zo srdca a to je to, čo ma dokáže znechutiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aké silné slová, že by si sa so mnou už nebavila... Pche!

      Odstrániť
    2. No jeden deň určite. By sme si dali pauzu

      Odstrániť
    3. Ani ja si nemyslím, že to tvrdil a mrzí ma, ak to tak vyznelo. Skôr mám pocit, že to niekedy tvrdia iní.
      Som rada, že teda viac-menej súhlasíš.:D

      Tiež sa snažím mierniť kvôli tomu záväzku a zároveň byť úprimná. Niekedy nie je úplne jednoduché nájsť tú správnu "strednú" cestu. Čo sa týka takýchto očividných pokrytcov, ešte som sa s tým nestretla alebo som to aspoň nepostrehla... Ale až tak veľmi ma to neprekvapuje, ľudia sú ľudia.:P

      Odstrániť
  15. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť