26/08/2014

Prázdninové popoludnia s autormi: Kelly Oram

(c) Alia

Kelly Oram je veľmi úspešná self-published autorka YA príbehov zo života (V is for Virgin, A is for Abstinence, The Avery Shaw Experiment, Serial Hottie) i tých so štipkou paranormálna (séria o Jamie Baker, séria Supernaturals). Jej najnovšou plánovanou knihou je Cinder & Ella. Viac sa - ako vždy - môžete dozvedieť na jej webe.

Osobne som zatiaľ čítala len V is for Virgin a The Avery Shaw Experiment, ktoré som si beznádejne zamilovala, a tiež jej prvotinu Being Jamie Baker, ktorá ma až tak nebavila. V budúcnosti by som si rada prečítala aj ďalšie knihy, Kelly totiž píše s úžasnou ľahkosťou a vtipom, jej tvorba za povšimnutie rozhodne stojí.

Som jej nesmierne vďačná, že si našla čas odpovedať mi na otázky a dúfam, že sa vám bude rozhovor páčiť.


Opäť je leto. Aké sú vaše plány, ako sa ho chystáte stráviť? (písané 15. júla)
Leto je pre mňa takmer na konci. Moje deti pôjdu za dva týždne späť do školy. Počas júna som bola veľmi zaneprázdnená dobrovoľníctvom pre môj cirkevný letný dievčenský tábor. Práve som sa vrátila z víkendového spisovateľského pobytu. Okrem toho boli moje letné prázdniny dosť pokojné. Dokončila som knihu, zopárkrát zobrala deti k bazénu a zostávala vnútri. (Je tu tak horúco, že v lete von veľmi nechodíte.)

Ako si predstavujete perfektný deň?
Čistý dom, trochu času na písanie, trochu času na čítanie, čas, ktorý môžem stráviť so svojou rodinou, pekná večera a pozeranie bejzbalového zápasu.

Mali ste vždy v pláne pokračovanie V is for Virgin? Ak nie, čo vás inšpirovalo k napísaniu A is for Abstinence?
Nie, pôvodne som neplánovala písať pokračovanie k V. Rozhodla som sa to urobiť kvôli množstvu listov od fanúšikov, ktorí sa dožadovali pokračovania. Začala som s novelou, ale ako som písala, uvedomila som si, že príbeh A is for Abstinence by bol lepší ako román.

Napísali ste pomerne dosť kníh, dokážete si vybrať jednu z nich, ktorá je pre vás niečím špeciálna? A vedeli by ste si vybrať vašu obľúbenú postavu?
Všetky sú pre mňa svojím spôsobom špeciálne. Nie som si istá, či by som si dokázala vybrať obľúbenú knihu, ale mám nejaké obľúbené postavy. Moja obľúbená ženská postava je Ellie Westley zo Serial Hottie. Ako húževnatý, skôr chlapčenský než dievčenský typ a blázon do športu s divokou predstavivosťou, je mi dosť podobná. Moja obľúbená mužská postava je Russ Devereaux z mojej série Supernaturals. Je to komplikovaný chlap a milujem jeho sarkazmus a schopnosť dostať sa do problémov.

Mohli by ste opísať svoj proces písania? Ako dlho vám trvá, kým napíšete knihu? Máte nejaké rady pre ľudí, ktorí by sa jedného dňa chceli stať spisovateľmi?
Môj proces písania zahŕňa snahu dostať sa preč od mojich detí tak často, ako sa len dá, aby som mohla v pokoji písať. LOL. Snažím sa niečo napísať každý deň. Predtým, než začnem nejaký príbeh, mám zvyčajne naplánovanú poriadne solídnu osnovu (hoci nie vždy) a väčšinou dokážem knihu dokončiť za 3 až 4 mesiace, pokiaľ je to v tom čase môj jediný projekt. Niektoré romány, ako tretia kniha o Jamie Baker, sú zložitejšie a ich písanie mi trvá dlhšie.
Čo sa týka rád, sú dve veci, ktoré považujem za dôležité. Po prvé, musíte PÍSAŤ! Trénujte sa v neustálom písaní a prinúťte sa k nemu, aj keď to začne byť ťažké. Ako pri všetkých ostatných zručnostiach, cvičenie robí majstra. Čím viac budete písať, tým lepšie budú vaše schopnosti. Po druhé, ČÍTAJTE! Boli by ste prekvapení, ako veľmi sa vaše vlastné pisateľské zručnosti zlepšia iba čítaním práce druhých. Čítajte často a hlavne žánre, ktoré radi píšete.


Ako som už spomínala, posledný príspevok bude venovaný Marisse Meyer - vzhľadom k obsahu dnešnej pošty bude však obsahovať i prekvapenie!

20 komentárov:

  1. Od Kelly mám doma e-book knihy V is for Virgin, no zatiaľ som sa k nemu ešte nedostala. Tak dúfam, že sa k nemu raz dokopem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V is for Virgin bola moja úplne prvá kniha v angličtine a teším sa aj na A is for Abstinence :3 A láka ma aj Cinder & Ella :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja A is for Abstinence asi čítať nebudem, ale Cinder & Ella snáď áno.:)

      Odstrániť
  3. Oramovej knihy mám rada, určite sa časom vrhnem aj na ďalšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chcela by som od Kelly už niečo prečítať, pekný rozhovor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milujem túto autorku 8) V is for virgin som v angličtine nedočítala bohužiaľ, ale chystám sa znovu sa do toho v českom preklade pustiť. Milujem ale Jamie Baker, kde sa teším až si urobím čas na 2ku 8) a samozrejme aj ostatné jej série, ktoré si vymenovala sa chystám v angličtine prečítať 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa V is for Virgin veľmi páčilo, Jamie až tak nie.:D Ale tak či tak, Kelly je skvelá.:)

      Odstrániť
  6. Jé, Kelly Oram mám moc ráda, je to hrozně fajn autorka a přijde mi i jako neskutečně sympatická osoba! :D Zatím jsem od ní četla tři knížky, pokud se nepletu, a určitě se chystám i na ty další. :) Podle mě by si vážně zasloužila, aby se jejích knih ujalo nějaké pořádné nakladatelství a aby se tak dostala do podvědomí více čtenářů. :)
    Takže opravdu skvělý rozhovor! A teď se neskutečně těším na ten s Marissou Meyer! :D Loni jsem jí psala kvůli blogtour, která probíhala, a to byla neskutečně ochotná a milá. :) Až mě to upřímně překvapilo, jop. :D Myslela jsem, že neodpoví vůbec, ale nakonec měla asi jednu z nejdelších odpovědí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mi je sympatická.:) To by bolo super, ale na jej webe som čítala, že vraj už nejaké ponuky mala a rozhodla sa ostať "indie".:D
      Vďaka.:) S tou Marissou som to mala presne tak isto, tiež som nečakala, že odpovie a bola som milo prekvapená.:)

      Odstrániť
  7. Mojou prvou knižkou od K.Oram bolo V is for Virgin, bola to aj jedna z prvých anglicky čítaných kníh a hneď som si ju obľúbila ! :) Pred nedávnom som čítala aj A is for abstinence a nezaujala ma až tak ako prvá časť, ale aj tak bola skvelá. Teraz keď som si prečítala tento rozhovor, hlavne 4. otázku... tak mám chuť hneď sa pustiť do ďalších jej kníh ! ;) Skvelé ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som od nej prečítala najprv V is for Virgin.:) Presne, aj mňa začali všetky lákať.:D

      Odstrániť
  8. Necetla jsem od ni zadnou knizku, ale rozhovor je skvely a tak bych si rada nejakou poridila :))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kelly píše super. Čítala som zatiaľ A is for virgin, Jamie Baker, The Avery Shaw experiment a začala som Supernaturals - ale to ma nebavilo. Teším sa už na novú knihu. :)
    Supe rozhovor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) K Supernaturals sa plánujem dostať, hádam sa mi budú páčiť viac ako tebe.:D Mňa zas veľmi nebavila tá Jamie.

      Odstrániť
  10. od Kelly som zatial nič nečítala, ale určite mám v pláne, chystám sa na V is for virgin a aj The Avery Shaw experiment :) Cinder and Ella si tiez rada prečítam, uz podla anotácie to vyzerá na super knihu, skvelý rozhovor :)

    OdpovedaťOdstrániť