22/08/2014

Prázdninové popoludnia s autormi: Lívia Hlaváčková

(c) Alia


V rámci tohto projektu som oslovila iba dve slovenské autorky a jednou z nich je Lívia Hlaváčková.

Poznať ju môžete ako autorku fantasy románu Gwind: Nezabiješ (moja staršia recenzia) či iných poviedok. Okrem toho sa venuje medicíne, ktorú študovala, a zaujíma sa o tanec.

S ňou i jej tvorbou sa môžete viac bližšie zoznámiť napríklad na jej webovej stránke, FB stránke či SME blogu.


Aj keď to tak niekedy možno nevyzerá, začalo leto. Ako sa ho chystáte stráviť?
Časť leta som už strávila na dovolenke v Prahe, kde som sa venovala stretnutiam s priateľmi a tiež mojej ďalšej veľkej záľube - tancu. A inak v lete všeobecne zvyšujem svoju aktivitu vo všetkom, čo bežne robím. Takže v zásade leto trávim podobne ako zimu, len všetkému venujem viac času a energie.

Ako si predstavujete vašu ideálnu dovolenku?
More, veľa kníh a občas nejaký výlet.

Ktoré sú vaše obľúbené knihy a prečo?
Najradšej mám oddychové knihy, ktorých základom je svižný dej a postavy, ktoré ma bavia. Špecifickejšie sú to najmä detektívky, fantasy knihy a tiež historické romány. Momentálne "fičím" na urban fantasy detektívkach.

Čo vás inšpirovalo k napísaniu Gwind? Ako dlho vám trvalo, kým ste knihu napísali a ako vyzeral proces vášho písania? Máte nejakú radu pre ľudí, ktorí by sa radi v budúcnosti venovali písaniu?
Inšpirovala ma Gwind samotná, respektíve predstava hrdinky, akou bude, ak sa mi podarí dopracovať pokračovanie. Motivoval ma najmä jej prerod k tej hrdinke, ktorou ešte na konci Gwind: Nezabiješ? nie je, ale už sa k tomu blíži.
A proces písania? Pravdou je, že prvopis celej Gwind (teda aj s pokračovaniami) som hodila na papier asi za trištvrte roka. Hlavnou ambíciou vtedy bolo to dopísať, zhmotniť príbeh, čo som mala v hlave. Písanie je však drina a je k nemu nutné remeslo, ktoré som vtedy ešte nemala. Takže som Gwind editovala až som z nej vybrúsila knihu akceptovateľnú pre vydavateľa.
Z toho vyplýva aj moja rada pre kohokoľvek, kto by chcel písať - ani najtalentovanejší sa nezaobídu bez toho spomínaného remesla, čo za písaním je a k jeho vypracovaniu je treba veľa veľa veľa čítať a tiež skúšať písať čokoľvek, čo sa vám písať chce.

Pracujete na nejakej ďalšej knihe? Ak áno, čo môžete o pripravovanom projekte prezradiť?
Pracujem na Gwind 2, súčasne s tým píšem s jedným kamarátom experimentálnu poviedku, ktorá uvidíme ako dopadne, a zároveň premýšľam o ďalších nápadoch a knihách. Tie sú však momentálne v štádiu klíčiaceho semienka, takže nemôžem prezradiť nič bližšie. Najviac času ale berie Gwind.


Ešte raz Lívii veľmi pekne ďakujem za čas a ochotu odpovedať na moje otázky. Ako vždy dúfam, že sa vám rozhovor páčil, čoskoro sa "vidíme" pri ďalšom!

6 komentárov:

  1. Pekný rozhovor. Už sa teším na ďalší. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super rozhovor. Na knihu som veľmi zvedavá, možno si ju raz prečítam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skvelý rozhovor :) uz by sa patrilo knihu aj dočítat :D

    OdpovedaťOdstrániť