16/08/2014

Prázdninové popoludnia s autormi: Miroslava Varáčková

(c) Alia

Dnešné popoludnie bude venované skvelej slovenskej autorke Mirke Varáčkovej. Ak ma goodreads neklame, vyšlo jej už 8 kníh s rôznymi témami a celkom určite sa môžeme tešiť na ďalšie. Jej najnovším počinom je kniha Láska z ulice, ktorú ste už možno zaregistrovali, v blogosfére sa na ňu nedávno objavilo dosť recenzií.

Osobne som zatiaľ prečítala iba jej YA dystópiu Prežila som svet, no do budúcna to plánujem napraviť, veľmi sa mi totiž zapáčil štýl písania.

Pokiaľ by ste sa o Mirke a jej tvorbe chceli dozvedieť viac, určite "lajknite" jej FB stránku.


Aj keď to tak niekedy možno nevyzerá, začalo leto. Ako sa ho chystáte stráviť?
Leto budem tráviť s rodinou a ak sa nám podarí, pôjdeme si oddýchnuť aj na nejakú dovolenku.

Ako si predstavujete vašu ideálnu dovolenku?
Moja ideálna dovolenka by mala byť plná pohody, zážitkov, dobrodružstva a radosti a mali by mi na nej robiť spoločnosť moji najbližší. Na mieste až tak nezáleží, aj keď musím priznať, že mojou srdcovou záležitosťou sú hory.

Vaša tvorba je skutočne rozmanitá, či už témami alebo žánrovo... Dokázali by ste si vybrať jednu knihu, ku ktorej máte najbližší vzťah alebo ktorá je pre vás niečím výnimočná?
Nie, to nedokážem. Ku každej svojej knihe mám špecifický vzťah a neviem vybrať, ktorá mi je najbližšia. Jedna sa mi písala lepšie, inej som venovala viac času, do ďalšej som vložila veľký kus seba... Takže nie, nedokážem to.

Nedávno vyšla vaša novinka Láska z ulice. Čo vás inšpirovalo k jej napísaniu? Pracujete už na niečom ďalšom a ak áno, čo môžete o pripravovanej knihe prezradiť?
Tému, ktorú som načrtla v Láske z ulice, som nosila v hlave už dlho. Minulú jar už konečne dozrel ten správny čas, aby som sa do nej pustila. Momentálne nepracujem na ničom, keďže mám každoročnú letnú pauzu, ale rozpísaných mám niekoľko príbehov. Ktorý dokončím ako prvý, to je zatiaľ vo hviezdach. Jeden rukopis som ale predsa len stihla dopísať a odovzdať do vydavateľstva už pred prázdninami. Ide o dystópiu, ktorá by mala vyjsť začiatkom budúceho roka.

Ako vyzerá váš proces písania? Máte nejakú radu pre ľudí, ktorí by sa radi v budúcnosti venovali písaniu?
Môj proces písania nie je ničím zaujímavý. Keď mám chuť písať, píšem. V tom je asi celé tajomstvo zrodu mojich kníh. Musí mi spôsobovať radosť, potrebujem cítiť nadšenie z toho, že sa z písmeniek, ktoré ťukám do počítača, formujú nové postavy a ich príbehy. A akú radu mám pre nových nádejných autorov? Odporúčam im veľa čítať, veľa písať, opäť veľa čítať a hlavne sa nevzdávať svojho sna. Ak budú na sebe tvrdo pracovať a ak im to je súdené, raz budú držať v rukách svoju vlastnú knihu.


Týmto Mirke ešte raz veľmi pekne ďakujem, že si našla čas a zodpovedala mi na otázky. Dúfam, že sa vám rozhovor páčil!

8 komentárov:

  1. Od Mirky som síce zatiaľ nič nečítala, ale obdivujem jej výkonnosť. Máloktorý spisovateľ dokáže za taký krátky čas napísať a hneď aj vydať toľko kníh a mať stále nápady na ďalšie a ďalšie príbehy, pričom nepíše iba jednu a tú istú sériu, ale stále príde s niečím novým. A hlavne sa nebojí písať aj fantasy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Mirky sa mi páčili asi všetky knihy, ktoré som čítala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Od této autorky jsem ještě nic nečetla, i když jednou bych asi i chtěla, jen je u nás trochu těžší se dostat ke knihám ve slovenštině, no. :) Nejvíc mě zaujala asi právě kniha Prežila som svet. :)
    A rozhovor se mi líbil! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to chápem a poznám, ja sa takto chcem dostať k Nebezpečnej láske.:D
      To som rada.:)

      Odstrániť
  4. Mirkine knihy mám prečítané všetky okrem Prežila som svet a veľmi rada mám jej štýl písania, námety, ktoré sa nikdy neopakujú a vedia vždy prekvapiť :-) držím palce v ďalšej tvorbe a teším sa na nové knihy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je super, určite sa skús pustiť aj do Prežila som svet, mne sa kniha veľmi páčila.:D

      Odstrániť