18/10/2014

John Green - Papierové mestá

Papierové mestá. Slovenská novinka od skvelého autora Johna Greena, ktorá vyšla rovno v dvoch prevedeniach a o ktorú si u mňa na blogu môžete zasúťažiť. O čo vlastne ide a stojí za prečítanie?

Margo Rothová-Spiegelmanová. Dievča. Legenda. Po škole sa o nej šíria tie najbláznivejšie historky a všetky sú pravdivé.

Quentin "Kvéčko" Jacobsen. Obyčajný chalan, ktorý má tú smolu, že je do Margo beznádejne zamilovaný. Keď mu jednej noci vlezie do izby celá v čiernom, rozhodnutá pomstiť sa nevernému frajerovi a bývalým kamarátkam a chce, aby jej pomohol, Quentin síce váha, no nie príliš dlho.

Ibaže po bláznivých nočných zážitkoch príde ďalší deň a on zisťuje, že Margo zmizla. Našťastie nie bez stopy - zanechala po sebe indície určené práve jemu.

Pokiaľ niekoho zaujíma, či sa Papierové mestá podobajú skôr na Kam zmizla Aljaška alebo Na vine sú hviezdy (keďže sú obe knihy veľmi rozdielne), odpoveď je jednoznačná - na Aljašku.

John Green dokázal opäť maximálne realisticky zachytiť vyjadrovanie postáv a prostredie, v ktorom žijú, pričom všetko obohatil o niekoľko bláznivých udalostí a rozhodnutí. Nechýbal ani humor či niekoľko skvelých myšlienok, kniha v sebe niesla také nenásilné posolstvo. Skrátka, Greenovská atmosféra ako vyšitá.

Príbeh sa taktiež veľmi dobre čítal a stránky rýchlo ubúdali. V prvej a poslednej časti nabrali udalosti poriadny spád, no nenudila som sa ani v pokojnejších pasážach, ktorých bolo v knihe dosť. 

Na začiatku som spomenula istú podobnosť s Johnovým debutom, Kam zmizla Aljaška. Zatiaľ čo podobný štýl a atmosféra sa dajú jednoducho prisúdiť autorovi a nijako mi neprekážali, ostala som mierne rozčarovaná úlohou niektorých postáv.

Opäť sa stretávame s odvážnou, uletenou a kvázi nedosiahnuteľnou hrdinkou (Margo) a trochu svojským fajn chalanom, ktorý je do nej zaľúbený a ktorému výrazne zasiahne do života (Quentin). Aj napriek tejto zhode sú Kvéčko a Margo dobre napísané postavy. Osobne som si Margo s jej maniermi veľmi neobľúbila a považujem ju za sebeckú. Rozhodne však bola zaujímavá a koniec koncov, ľudia sú všelijakí. Za to Quentina som aj s jeho chybami mala rada a jeho kamaráti, Ben a Radar, boli skvelí, bez nich by to nebolo ono.

Papierové mestá sú vydarený príbeh, v ktorom John šikovne kombinuje realistickosť, humor, hodnotné myšlienky a správnu dávku bláznivosti. No hoci sa mi kniha páčila, nedokážem sa zbaviť pocitu, že v nej autor tak trochu vykráda sám seba a emocionálne ma nestrhla do takej miery, ako som očakávala. Udeľujem jej teda 4 hviezdičky. Je na každom, či sa rozhodne utvoriť si na knihu vlastný názor.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad na Bux.sk, konkrétne tu (pevná väzba) alebo tu (mäkká väzba).
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

6 komentárov:

  1. Od Greena som čítala knihu Na vine sú hviezdy a chcela som si prečítať aj Aljašku, ale tá ma veľmi nenadchla. Na túto knihu sa však veľmi teším, tak dúfam, že ma nesklame. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uz se tesim az vyjdou u nas. Pekna recenze

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už se těším až Papírová města vyjdou i u nás :)Green je můj oblíbený autor :)

    OdpovedaťOdstrániť