23/11/2014

Liane Moriarty - Prečo sme sa vlastne rozišli

Nedávno som vám túto knihu predstavila a teraz nastal čas zodpovedať jednu zásadnú otázku: je naozaj taká dobrá, ako som dúfala? Áno, je!

Alice sa preberá s boľavou hlavou v posilňovni a nechápe, ako sa tam dostala - cvičenie predsa vôbec nemá rada! Je presvedčená, že má 29 rokov a čaká svoje prvé dieťa, čoskoro však zisťuje, že pri páde stratila pamäť a s ňou 10 zásadných rokov svojho života.

V skutočnosti je totiž 39-ročná, uponáhľaná a vždy perfektne upravená matka troch detí, ktoré ani nespoznáva. Prečo ju jej manžel Nick neznáša a prečo sa rozvádzajú? Prečo sa na ňu hnevá jej milovaná staršia sestra? A kto je vlastne Gina?

Alice nechápe, ako sa veci mohli tak radikálne zmeniť a jej nový život sa jej vôbec nepáči... Dokáže to však zmeniť?

Kniha ma upútala najmä svojim nápadom, ktorý je skutočne fascinujúci a donútil ma zamyslieť sa nad tým, koľko vecí sa v živote úplne zmení v priebehu niekoľkých rokov. Liane Moriarty z témy amnézie navyše s prehľadom vyťažila maximum - pomedzi zmätenú prítomnosť s kopou otázok čitateľom pomaly podsúva kúsky minulosti a rôzne úlomky informácií, čím vytvára tajomnú atmosféru a udržiava vysokú hladinu zvedavosti.

Tu však jej spisovateľské kvality ani zďaleka nekončia. Štýl, ktorým píše, je totiž až neuveriteľne čitateľný. Keď si človek ku knihe raz sadne, odchádza sa mu len veľmi ťažko, pretože ho svojimi pomerne stručnými, no účelnými vetami a dynamickosťou dokáže účinne vtiahnuť do deja.

Je takmer neprirodzené hovoriť o osobách v tejto knihe ako o postavách, celý čas vo mne totiž vyvolávali dojem, že sú to skutoční ľudia. Liane veľmi realisticky zachytila ich rozmanité osobnosti so všetkými nedokonalosťami vo vzhľade i v povahe, ich premenlivé nálady, omyly... Verne zachytila a vykreslila tiež prostredie a vzťahy, pri čom úspešne poukázala na to, že všetky udalosti sa dajú vnímať rôznymi spôsobmi a vyhranený uhol pohľadu dokáže napáchať veľa škody.

Táto kniha možno nie je tak klasicky napínavá, ako som zvyknutá z iných žánrov, nenudila som sa pri nej však ani na chvíľu. Užívala som si všetky situácie, dohady, zvraty, odhalenia, skvele napísané a nepresladené romantické časti... Všetko skvele zaklincoval záver, v ktorom nás síce Liane nechala tápať tak dlho, ako sa len dalo, no v konečnom dôsledku som z neho mala úžasný pocit.

Napriek tomu, že nemám v rámci žánru s čím porovnávať, rozhodla som sa tejto knihe udeliť 5 hviezdičiek a odporúčam ju každému, kto vie oceniť výborný realistický príbeh s akurátnou dávkou nedorozumení, romantiky a medziľudských vzťahov.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk. Vychádza už tento utorok!

Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

7 komentárov:

  1. Určite si ju raz chcem prečítať, čo najskôr! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítaj! ^^ Hádam sa ti bude páčiť tak ako mne.:)

      Odstrániť
  2. skvelá recenzia :))) knihu som si chcela prečítať už predtým, ale utvrdila si ma v tom, že Liane je skvelá autorka :) ak sa niekedy dostaneš k Manželovmu tajomstvu, rozhodne si ho prečítaj :))) práve vďaka tej knihe som si Lianin štýl písania zamilovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, určite je.:) Rada by som alebo aj nejakú inú knihu od nej.:)

      Odstrániť
  3. tak tady mě knížka nalákala názvem, i stručným dějem, který jsi nastínila a ještě to celé jsi zakončila skvělou recenzí. Takže já se jdu podívat, jestli se tohle plánuje i v češtině :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, že skvelou, ďakujem.:) A som rada, že ťa kniha láka, stojí za prečítanie!

      Odstrániť
  4. Nie, "slaďárna" by som ju určite nenazvala.:)

    OdpovedaťOdstrániť