17/01/2015

Erika Johansen - Kráľovná Tearlingu (#1)

Mám rada young adult i fantasy literatúru, takže som s radosťou dala šancu tejto januárovej novinke od YOLi. Pre istotu som sa ale vyvarovala prehnaných očakávaní... A to isté radím aj vám.

Kelseu odmala vychovávali v utajení a izolácii, aby sa dožila svojich devätnástich narodenín a mohla sa stať kráľovnou Tearlingu, ideálne lepšou, než bola jej márnivá matka Elyssa.

Nanešťastie pre Kelseu sa nájde mnoho ľudí, ktorým súčasný stav v kráľovstve vyhovuje a sú rozhodnutí, že Kelsea musí zomrieť. Tej chýbajú dôležité informácie, nevie, komu môže dôverovať a kvôli jej rozhodnutiam navyše Tearlingu hrozí vojna so susedným Mortmesnom, ktorému vládne Červená kráľovná - krutá tyranka a čarodejnica... 

Kelsea sa však odmieta poddať a je odhodlaná pre svoj ľud urobiť všetko, čo je v nej silách, aj keby ju to malo stáť život.

Autorka svoj príbeh zasadila do veľmi zaujímavého, netradičného sveta. Hoci to z anotácie vôbec nie je jasné, Kráľovná Tearlingu je vlastne akási svojská dystópia - v bližšie neurčenej budúcnosti nastal Prechod a ľudia sa čiastočne vrátili k minulosti. Nechýbajú samozrejme ani nadprirodzené prvky, konkrétne mágia. 

Nápad sa mi pozdával, hoci bol tak trochu odsunutý na vedľajšiu koľaj. Po dočítaní knihy sa totiž stále cítim pomerne dezorientovane a mám priveľa otázok. Myslím, že nám autorka svoj svet mohla trochu lepšie priblížiť a poskytnúť viac vysvetlení. Rada by som povedala, že bola skrátka príliš zaneprázdnená akciou, ibaže nie. Väčšinu knihy sa takmer nič nedialo, mala som skôr dojem, že čítam akýsi obšírny úvod do čohosi väčšieho. Osobne som sa však napriek tomu nenudila, kniha sa čítala príjemne. 

Keď už som nadškrtla štýl písania, je nutné zmieniť, že sa autorka nesnažila vyhýbať nepríjemným záležitostiam a nebála sa nechutných detailov - v primeranom množstve. Ako osvieženie poslúžili tematické úryvky z Tearlingskej tvorby na začiatku kapitol, ktoré sa mi veľmi páčili.

Čo sa týka postáv, boli dostatočne rôznorodé a neprekážali mi, hoci nemôžem povedať, že by som si niektorú z nich vyslovene zamilovala. Naša hlavná hrdinka, Kelsea, ma o svojej "kráľovskosti" a výnimočnosti tak úplne nepresvedčila a trochu ma miatli jej nevysvetlené silné magické schopnosti... Určite by som ju ale nezaradila medzi otravné či nevydarené hrdinky, držala som jej palce. Taktiež som neskutočne ocenila, že je to konečne hlavná hrdinka, ktorá nie je krásna či neodolateľná. Kelsea vyzerá veľmi obyčajne a nemá ideálnu postavu. Práve tá časť s obyčajnosťou však mohla byť zmieňovaná menej často, takto to na mňa pôsobilo až trochu násilne...

Ďalšou príjemnou zmenou bol pre mňa fakt, že sa v knihe neobjavila žiadna romantická línia, len pár náznakov, že v budúcnosti zrejme niečo bude. Je mi jasné, že niekomu môže chýbať, no podľa mňa to bol v tomto prípade dobrý krok. Veď kto by už mal čas zaoberať sa láskou a chlapmi, keď má na krku kráľovstvo vo veľkých problémoch a vojnu?

Kráľovná Tearlingu nie je perfektná, výnimočná kniha, ktorá by vás emocionálne položila. Má svoje silné stránky, ale i tie slabšie a celkom určite nájdete v rámci žánru vydarenejšie knihy. Napriek tomu som bola milo prekvapená, ako veľmi som si knihu dokázala užiť. Považujem ju za príjemné čítanie a dávam jej 3,5 hviezdičky. Pokiaľ máte čas, príležitosť či chuť skúsiť niečo, čo spája YA a fantasy, pokojne jej dajte šancu, trebárs si vás získa.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.

Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

16 komentárov:

  1. Skvelá recenzia! Už sa na ňu teším, keď ju budem čítať aj ja :))))) :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný17/1/15 19:29

    hmm, to by som si chcela prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nemůžu si pomoct, ale hrozně se mi líbí obálka. Samozřejmě vím, že o tu i knih vůbec nejde :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa na obrázku veľmi nepáčila, ale naživo je super.:)

      Odstrániť
  4. Pekná recenzia. Knihu by som si chcela prečítať, chcem vidieť aj film, téma je mi blízka, takže by som tomu dala šancu 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hádam sa ti ju podarí prečítať.:) Na film som zvedavá.:D

      Odstrániť
  5. Krásná recenze. Na tuhle knihu jsem se docela těšila a pořád se ji chystám přečíst, akorát po tomhle článku nejspíš snížím svoje očekávání :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Pre istotu, možno budeš príjemne prekvapená.:) Alebo sa aspoň vyvaruješ sklamaniu.

      Odstrániť
  6. Skvělá recenze, děkuji za seznámení s knihou, která mi byla dosud neznámá.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja sa na ňu teším - dlho ju okukujem na amazone a teraz vidím, že je už aj preklad :3
    Vieš o tom, že sa chystá film a hlavnou hrdinkou by mala byť Emma Watson?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hádam sa ti bude páčiť.:)
      Viem o tom a som naň dosť zvedavá.:)

      Odstrániť
  8. Super recenzia, aj keď som ju čakala trochu viac pozitívnejšiu. :) Knihu by som si ale rada prečítala, keďže v poslednej dobe mám túto tématiku veľmi rada. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa kniha páčila, ale objektívne tam bolo dosť vecí, ktoré som musela vytknúť.:) Ale určite si ju skús prečítať.:)

      Odstrániť