24/01/2015

Jojo Moyes - Dievča, ktoré si tu zanechal

Od Jojo Moyesovej u nás vyšlo už niekoľko kníh a tak som sa konečne odhodlala dať jej šancu. Bolo to správne rozhodnutie, zistila som totiž, že rozhodne vie písať a dúfam, že si od nej v budúcnosti ešte niečo prečítam.

Sophie žije počas prvej svetovej vojny v malom francúzskom meste okupovanom Nemcami. Obyvatelia mestečka to vôbec nemajú jednoduché, sú utláčaní a často hladujú. Sophiin manžel, maliar Edouard Lefevre, pred časom odišiel bojovať na front a Sophie ostal iba jeden obraz, ktorý namaľoval - jej nezvyčajný portrét. Práve tento portrét zaujme nového nemeckého kommandanta a Sophie je rozhodnutá urobiť čokoľvek, len aby sa mohla znova stretnúť so svojím manželom.

O mnoho rokov neskôr visí Sophiin portrét v dome Liv Halstonovej, ktorá ho dostala ako dar od manžela. Na jej prekvapenie vysvitne, že má obraz vysokú hodnotu a keďže sa ho Liv odmieta vzdať, začne sa boj o to, kto je vlastne jeho právoplatným majiteľom.

Ako som už naznačila, autorka nie je žiadna začiatočníčka a na tejto knihe je to skutočne poznať. Vybrala si zaujímavý námet, všetko dobre premyslela a zaujímavo prepojila minulosť s prítomnosťou. Navyše je jej štýl písania skvelý, užívala som si každú vetu. V príbehu neboli žiadne nudné pasáže alebo priveľa či naopak primálo opisov.

Mnohé knihy sa napriek prísľubom v konečnom dôsledku zameriavajú prevažne na romantiku a ja som z toho potom otrávená. Toto našťastie nebol ten prípad. Jojo čitateľom ponúka tiež náhľad na vojnu z (pre mňa nového) uhla okupovanej dediny i náhľad na problematiku kradnutých umeleckých diel. Popri rôznych detailoch spojených s umením a architektúrou, ktoré som si užívala, sa odvíjajú dve rozdielne, výborne zvládnuté romantické línie. Skutočne sa nemám na čo sťažovať.

Autorkine pisateľské zručnosti boli citeľné aj pri postavách - ani tie vedľajšie neboli "len tak do počtu", ale dotvárali celok. Páčilo sa mi, aké boli Sophia s Liv odhodlané a ľudské. Hoci obe robili chyby a občas sa správali hlúpo, mala som ich rada. Sophiinho manžela sme síce nemali príležitosť spoznať, Paul bol však fajn mužským hrdinom.

Sophie a Liv nemali práve ľahký život a atmosféra bola miestami rozhodne pochmúrna, no knihu by som neoznačila za depresívnu či príliš smutnú, ako by sa dalo pri vojnovej tematike očakávať.

Pokiaľ si chcete prečítať kvalitný, spletitý príbeh, ktorý okrem lásky ponúka tiež pohľad do minulosti a zaujímavú zápletku, Dievča, ktoré si tu zanechal je výborná voľba. Knihe udeľujem 4,5*. Napriek všetkým pozitívam mi v nej totiž čosi neidentifikovateľné chýbalo, dúfala som, že vo mne vyvolá intenzívnejšie pocity a dojmy. Z tohto dôvodu jej uniklo poslednej pol hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

15 komentárov:

  1. Jojo je skvelá autorka!! Zatiaľ som od nej čítala len Me before you a tá kniha ma dostala... Bola jednoducho úžasná a určite si od nej prečítam aj ďalšie knihy. Recenzia je super, takže asi to bude táto, po ktorej najskôr siahnem. ;) A tiež sa mi páčia všetky obálky tejto série, som rada, že ich máme aj my. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Mne sa tie obálky tiež veľmi páčia! Aj to, ako k sebe pasujú.

      Odstrániť
  2. Mě Moyes dostala taky hned první knihou (Než jsem tě poznala), která byla prostě úžasná. Od té doby si slibuji, jak si od ní přečtu další a další a zatím zůstává jen u slibů. Ale to se jednou změní! (jen ještě vědět, kdy bude to "jednou" :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takéto "jednou" poznám.:D Držím palce, aby si si predsa len od nej niečo ďalšie prečítala.:) A hádam to vyjde aj mne.:D

      Odstrániť
  3. Pěkná recenze. Já sama jsem se ještě k téhle spisovatelce nedostala, ale kniha vypadá zajímavě. Tak možná jednou, až nebudu mít co číst, tak se do ní pustím :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prečítala som si prvé strany, no nejako ma to nechytilo, ale teraz rozmýšľam, že si ju naozaj prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nehovorím, že bude sedieť každému, ale možno by si jej mohla dať viac než pár strán.:)

      Odstrániť
  5. Toto si chci moc přečíst, proč to v čj ještě není?:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No, i když Stříbrná zátoka byla zklamáním..A toto z anotace také nevyznívá moc...zábavně...Ale zkusím to:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, za zábavnú by som knihu neoznačila.:D A nehovorím, že autorkin štýl sadne všetkým, ani som nečítala Stříbrnú zátoku, ale táto sa mi páčila.:D Takže ak budeš mať príležitosť, určite skús aspoň začať.:)

      Odstrániť
  7. Mně se tvorba téhle autorky pořád tak nějak vyhýbá. Vím, že z knihovny jsme měly s mamkou doma půjčené už dvě její knížky, ale ani k jedné se mi nepodařilo se dostat. Asi mě odrazoval fakt, že by mě mohly emočně vyždímat, protože jsem slyšela, že autorka na emoce působí hodně. Ovšem u téhle knížky mě zaujal ten námět, takže se po tom možná mrknu, až to v češtině vyjde, a konečně se s touto autorkou seznámím. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús dať Jojo šancu, zas také emocionálne náročné sa mi to nezdalo.:) Minimálne táto kniha určite nie je.:D

      Odstrániť
  8. Já jsem prozatím od této autorky nic nečetla (ale co není, může být). Kniha vypadá rozhodně zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť