01/01/2015

Stojí za zmienku aka rok 2014 v knihách

Tento rok som prečítala veľa skvelých kníh, ktoré stoja za zmienku, no niektoré som si predsa len zamilovala ešte o kúsok viac. Práve o to najlepšie z najlepšieho sa s vami chcem podeliť v tomto článku. A keďže som začala viac čítať aj iné žánre, nielen YA, odrazí sa to i na mojom výbere. 

Opäť nerátam re-readingy a neurčujem presné poradie. Nevidím dôvod vyjadrovať sa k zlým knihám (väčšinou som ich ani nedočítala) či vymýšľať rôzne kategórie, takže sa posnažím tento článok zbytočne nenaťahovať.

Najlepšie novoobjavené série


Sarah J. Maas: Throne of Glass (séria na goodreads; moja recenzia)
Sarah J. Maas je moja nová obľúbená autorka, jej štýl písania mi neuveriteľne vyhovuje. Navyše vymyslela skvelý príbeh, fascinujúci a premyslený svet, nebojí sa dramatických zvratov, vzťahy a postavy v jej knihách sa vyvíjajú postupne a logicky... Throne of Glass je skrátka YA fantasy séria, ktorú si nesmiete nechať ujsť! Navyše je každým dielom lepšia.

Marissa Meyer: The Lunar Chronicles (séria na goodreads; môj článok)
Ďalšou mojou obľúbenkyňou je Marissa Meyer s jej perfektnou kombináciou žánrov (rozprávkové motívy, sci-fi, budúcnosť), úžasnou romantikou, skvelým príbehom, dostatkom akcie... Ak je tu niekto, kto túto sériu nečítal, hovorím k VÁM - dajte jej šancu.


Najlepšie pokračujúce série


Gail Carriger: Finishing school (séria na goodreads; moja recenzia na tretí diel)
Prvý a druhý diel tejto série si našiel svoje miesto už v minuloročnom článku. Tentoraz nemôžem nespomenúť ďalšie pokračovanie, Waistcoats & Weaponry. V tejto knihe totiž autorka prehlbuje všetko, čo bolo úžasné na prvých dvoch knihách (steam-punkový svet, sympatické postavy, svojský štýl písania, jedinečný humor) a pridáva niečo navyše - vražedný vejár! Teda, ehm, poriadnu akciu a posun v deji.

Cassandra Clare: The Mortal Instruments (séria na goodreads)
Šiestym a posledným dielom TMI ma Cassie presvedčila, že stále má o čom písať a že táto druhá trilógia rozhodne nebola chyba. Nehovorím, že je City of Heavenly Fire dokonalá kniha, podarilo sa jej však emocionálne ma zasiahnuť, strhnúť a priniesť uspokojivý koniec.

Maggie Stiefvater: The Raven Cycle (séria na goodreads; moja recenzia)
Najnovší tretí diel tejto série som síce ešte nestihla prečítať, no zistila som, že druhý diel bol vlastne moja prvá prečítaná kniha v tomto roku. Takže len pripomínam, že si túto sériu vážnevážne chcete prečítať, napríklad kvôli nenapodobiteľnému štýlu písania, atmosfére či realistickým postavám.


Najlepšie jednodielne knihy



Holly Goldberg-Sloan: Šťastná sedmička (kniha na goodreads; moja recenzia)
Očarujúca, dokonalo-nedokonalá knižka, ktorú som si zamilovala a o ktorú by ste sa podľa mňa nemali ukrátiť. Ak vás aj príbeh neosloví tak veľmi ako mňa, minimálne sa rýchlo a príjemne číta.

Liane Moriarty: Prečo sme sa vlastne rozišli (kniha na goodreads; môj článok; moja recenzia)
Perfektný príbeh zo života napísaný talentovanou a skúsenou autorkou. V tejto knihe nájdete akurátnu dávku nedorozumení, otázok, romantiky, medziľudských vzťahov a navyše skvelý záver. Ak máte dať šancu jednému románu pre ženy, skúste tento.

Sarah Lark: Vysnívaná krajina (kniha na goodreads; moja recenzia)
Vysnívaná krajina ponúka realistický náhľad na osídľovanie Nového Zélandu a na osudy hneď niekoľkých veľmi dobre napísaných postáv. Všetko dopĺňa vhodná atmosféra a pri čítaní som sa vôbec nenudila. Ak máte dať šancu jednému historickému románu, prípadne jednej knihe, ktorá vás na prvý pohľad nezaujala, hlasujem za Vysnívanú krajinu.

Andy Weir: Marťan (kniha na goodreads; moja recenzia; rozhovor s autorom)
Dokonale vyvážené, napínavé sci-fi pre dospelých, ktoré sa z veľkej časti odohráva na Marse, a predsa pôsobí neuveriteľne realisticky. Navyše je hlavný hrdina knihy neskutočne vtipný! So všetkou naliehavosťou, ktorú dokážem nazbierať, vám teraz vravím - nehľaďte na to, či podobné knihy čítate alebo nie. Marťan je výnimočný román a CHCETE SI HO PREČÍTAŤ.


No a na záver by som rada pridala ešte jedno odporúčanie. V uplynulom roku som sa pustila tiež do niekoľkých kresťanských románov (plus poviedkovej zbierky), ktoré sa mi veľmi páčili a ktoré stoja za pozornosť. Konkrétne sa jedná o knihy od Francine Rivers (Vykúpená láska, Šarlátová niť, Leotina záhrada), o knihu Perla v piesku a o poviedkovú zbierku Keď Boh robí citronádu.


Čítali ste niektoré zo zmienených kníh? Čo odporúčate vy?

obálky z goodreads.com

26 komentárov:

  1. Veľmi sa teším na Throne of Glass a Finishing school tento čo sa tyka kníh :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chcela som napisať že tento rok bude užasný čo sa tyka kníh :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čítala som Šťastnú sedmičku , Marťana a Vysnívanú krajinu a všetky sa mi páčili, i keď Marťan asi momentálne vedie :D :) Ak sa ti páčila Vysnívaná krajina- Čas ohnivých kvetov, tak odporúčam dvojku, Cesta za šťastím, teda ak si ju ešte nečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej, ďalšia osoba, čo to čítala, super.:) A čítala som aj Cestu za šťastím, ale keďže je to v origináli jedna kniha, rozhodla som sa ju zaradiť ako jednodielnu.:)

      Odstrániť
  4. Super shrnutí! Jsem nadštěná, že Throne of Glass budou překládat do češtiny. :) A štastnou sedmičku si musím přečíst!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Rozhodne sa je na čo tešiť! Aj v slovenčine vyjde, čo je úplne super, takto sa k tej sérii bude môcť dostať každý.:D
      Správny prístup!:)

      Odstrániť
  5. Rozhodne sa teším na Throne of Glass !! :) Neviem sa dočkať. Marťana akorát čítam, zaujímavá kniha, hlavná postava má skvelý zmysel pre humor. :)
    Inak všetko dobré do nového roku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som písala, vážnevážne je na čo, takže... Hádam nesklame.:) Však? Práve ten zmysel pre humor ma úplne dostal.:)
      Aj tebe/vám.:)

      Odstrániť
  6. Tým, že som na poslednú chvíľu prečítala Throne of Glass, sa zhodujeme aspoň v jednej prečítanej knihe v tvojom zozname :D Hoci u mňa by sa ToG na zoznam naj kníh asi nedostalo :D Ale zopár ďalších kníh z tvojho výberu by som si tiež rada prečítala, tak som zvedavá, či sa mi to tento rok podarí, nech sa máme viac o čom naťahovať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juhuu, to je dosť, či?:D S tým som zmierená, aspoňže to nebol úplný prepadák u teba.:D Možno ďalšie diely sa tam prebojujú.:D Inak tvoj zoznam by som si pozrela. Budem držať palce, aby sa ti to podarilo.:D Ale my si niečo hádam nájdeme, napríklad si môžem prečítať pre zmenu ja niečo, čo sa páčilo tebe... Trebárs Geek Girl.:D Len ja neviem do toho tak dobre rýpať.:( :D

      Odstrániť
    2. Ale DO TOHO NEMÁŠ ČO RÝPAŤ, to bola náhodou SUPER KNIHA!! :D :D

      Odstrániť
    3. :DD No neviem, možno sa tam bude priveľmi opakovať and. O:) :D

      Odstrániť
    4. Absolúúúúútne netuším, na čo týmto komentárom narážaš :D :D

      Odstrániť
  7. Na Throne of Glass se chystám a strašně se na tuhle sérii těším, takže jsem ráda, že slyším jenom samé pochvalné komentáře. A s Marrisou Meyer souhlasím stoprocentně. Její Měsíční kroniky jsem si oblíbila hned, jak jsem otevřela Cinder :D.
    Jinak o zbytku knih (kromě Nástrojů) jsem neslyšela, ale vypadají hodně zajímavě, takže bych je ráda zkusila :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa ti bude páčiť.:) Aj u mňa to bola láska na prvé... začítanie.:D
      Určite odporúčam.:) Všetky sú skvelé.:D

      Odstrániť
  8. Cinder by som si chcela veľmi prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já z Měsíčních kronik letos přečetla jen Scarlet a ta se mi moc líbila. Cress si tedy sice musím teprve pořídit, ale i tak přemýšlím, že dokud nevyjde Winter, číst to radši nebudu. :D
    Hrozně se těším, až pokračování Trochu jiného penzionátu a Havraního bratrstva vyjde v češtině! Upřímně doufám, že to bude co nejdřív, když ty knížky tak chválíš. :D :)
    Na Šťastnou sedmičku/Násobky sedmi se určitě chystám. Tím, jak to vyšlo u nás až v listopadu, jsem se k tomu nestihla ještě dostat, ale na rok 2015 to plánuji. :)
    Na Marťana se hrozně těším! A pořád jsem trochu naštvaná, že u vás to vyšlo dřív. :D Plánuji dát šanci i Liane Moriarty, její Manželovo tajemství máme tuším rezervované v knihovně. :) Tak jsem zvědavá, jak mi to tenhle rok (furt chci psát příští, to je děs :D) půjde. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ušetrila by si si bolestivé čakanie, to je fakt.:D Držím palce, aby bolo, lebo sú vážnevážne super.:D
      To rada počujem.:) Radšej neskoro ako nikdy.:D
      Hlavne, že to vyjde aj u vás.:D Manželovo tajomstvo si tiež chcem prečítať.:)
      Tiež už som sa tak pomýlila.:D

      Odstrániť
  10. Pěkné shrnutí :) Moc se těším na Marťana a Throne of Glass slibuji si od nich luxusní čtenářský zážitek :) A některé další knihy jako The Raven Cycle a Cinder bych si ráda přečetla :) Přeji ti všechno nejlepší do nového roku, hodně štěstí, zdraví, lásky a spoustu krásných okamžiků a knižních objevů i v roce 2015! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pevne verím, že sa ti budú páčiť.:) A skús!:)
      Ďakujem krásne, tebe tiež.:)

      Odstrániť
  11. Jéj Throne of Glass! Som rada, že sa páčila. Ja som pod stromček dostala trojku a neviem sa vynadívať, aj keď sa trochu bojím, že ma to nebude baviť, lebo jednotku a dvojku som mala ako audio knihu a som celkom zvyknutá počuť Celeanu ako o nej čítať (nehovoriac o tom, že vôbec neviem, ako sa postavy píšu :D )
    Cinder som čitala toto leto a neviem sa dočkať, kedy budem mať na kúpu ďalšej časti :)
    Inak Moriartovej knihu som kúpila mame na vianoce ( manželovo tajomstvo) a zatiaľ sa jej to páči tak si ju potom požiačiam som na ňu zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musí sa ti páčiť, trojka bola podľa mňa najlepšia.:D Tak budem pevne dúfať.:) Aaa mená hádam úspešne identifikuješ.:D
      Tak držím palce, aby to bolo čo najskôr.:) Ďalšie diely sú podľa mňa ešte lepšie.
      :D Požičaj! Aj tú si chcem prečítať, keďže Prečo sme sa vlastne rozišli bola super.:D

      Odstrániť
  12. Z těch knížek znám jenom Šťastnou sedmičku, kterou jsem si nadělila k Ježíšku. Ještě jsem slyšela spoustu chvály na Cinder, ale mě to prostě neláká. Nicméně nikdy neříkej nikdy, že jo.

    A co se týče křesťanských knížek, já sama bych se do nich asi nikdy nepustila, ale musím říct, že ta poslední má kouzelný název, a ještě hezčí obálku :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hádam sa ti Sedmička bude páčiť.:) Cinder ma tiež dlho nelákala, ale stačilo pár strán a vedela som, že je to niečo pre mňa.:D

      Aj krásny obsah.:) Ale tak to je na každom.:D

      Odstrániť