07/02/2015

Kerstin Gier - Prvá strieborná kniha snov (#1)

Od tejto autorky som čítala trilógiu Drahokamy a veľmi som si ju obľúbila. Bolo mi preto jasné, že si musím prečítať i jej ďalšiu sériu pre mládež. Prvú striebornú knihu snov som si kúpila krátko po vydaní a... potom ma dosť dlho čakala neprečítaná na poličke. Teraz som to však konečne napravila a môžem sa s vami podeliť o svoj názor.

Sťahovanie nie je pre Liv Silberovú žiadna novinka. V Londýne ju však okrem novej školy čaká tiež zoznámenie s maminým novým priateľom, jeho deťmi a jeden veľmi znepokojivý sen.

Liv sa totiž sníva o reálnom mieste, na ktorom nikdy nebola, o veciach, ktoré v skutočnosti nemá ako vedieť a o štyroch chalanoch z jej novej školy, ktorí vykonávajú akýsi temný magický rituál. Najbláznivejšia časť? Títo chalani si ju na druhý deň zo sna pamätajú... Ešte šťastie, že keď príde na nebezpečenstvo a záhady, Liv nemá ani štipku súdnosti a bez zaváhania sa do nich vrhne.

Kerstin Gierová píše jedinečne - príjemne, čitateľne, s nadhľadom a humorom. Dokáže si bez problémov udržať pozornosť aj pobaviť a osobne som si jej štýl skrátka zamilovala.

Veľkú časť ľahkosti a vtipu do tejto knihy vnáša hlavná hrdinka a zároveň rozprávačka, Liv. Tá je totiž vážne sympatická, svojská, správne šibnutá a neberie sa príliš vážne. Obľúbila som si napríklad i jej mladšiu sestru Miu. Ostatné postavy boli tiež fajn. Niektoré dostali viac priestoru, iné menej, no žiadna sa mi nezdala odfláknutá alebo zbytočná. Dokonca ani už spomínaní štyria chalani tam nie sú len preto, aby sa rozplývali nad kvalitami hlavnej hrdinky. Žiadne milostné mnohouholníky sa nekonajú a všetci majú svoju vlastnú osobnosť. Niekomu by mohlo vadiť, že veľmi dobre vyzerajú a sú populárni, ale autorka neskĺzla ku klišé.

Kerstin si zvolila fascinujúcu tému, sny, a rozhodne ju veľmi zaujímavo spracovala s rôznymi originálnymi detailmi. Taktiež dokáže skvele vystihnúť takú tu nezmyselnosť a šialenosť príznačnú pre väčšinu snov, ktorú všetci dobre poznáme. Pozdával sa mi i zvyšok nápadu, na ktorom knihu postavila, a som zvedavá na odpovede...

...čím sa dostávame ku kameňu úrazu. Kniha sa síce čítala skvele, užívala som si scény z Livinho života a jemnú, nepresladenú romantickú líniu, ibaže s výnimkou malej akcie na záver sa jedná skôr o akýsi vydarený úvod. Nič naozaj podstatné či dychberúce sa nezomlelo, čo ma trochu sklamalo.

Hoci som sa pri čítaní vážne bavila, nemôžem jej udeliť viac ako 4 hviezdičky. Prvú striebornú knihu snov každopádne vrelo odporúčam fanúšikom Drahokamov a hocikomu, kto si chce prečítať ľahký, svojský a vtipný príbeh z young adult žánru.


Obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

14 komentárov:

  1. Pekná recenzia! :) Ja som knihu ešte nečítal, ale tak dúfam, že čoskoro :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa na knihu veľmi teším , tak snáď sa k nej , čo najskôr dostanem :) Skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce, tiež som sa dlho odhodlávala, ale nakoniec sa mi veľmi páčila.:) Ďakujem.

      Odstrániť
  3. Já jsem na knížku moc zvědavá! Čekám až si ji pořídí sestra, abych si ji mohla přečíst, samotné se mi do ní investovat nechce. Knížky Kirsten mi přijdou dobře pohádkové a oddechové, ale nejsou to zrovna kousky, které bych musela mít ve své sbírce. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem ťa, jej knihy majú taký "detskejší" nádych.:) V mojej zbierke ale chýbať nemôžu, už kvôli tomu krásnemu spracovaniu.:D

      Odstrániť
  4. Ďalšia séria, nad ktorou už dlho uvažujem, ale pri mojom čítacom tempe sa k tomu dostanem až v dôchodcovskom veku :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Samé chvály, samé chvály na túto knihu. :D No čo, už by sa patrilo to vyhrabať niekde v knižnici, ale skôr ako v lete to nepôjde... Strašné. Len ma pekne navnaď a teraz čo budem robiť?? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hups... :D Ak sa ti podarí, vážne skús dať knihe šancu, je to super oddychovka.:D

      Odstrániť
  6. Knižka sa mi veľmi páčila. Kerstin Gier je pre mňa jedna z naj spisovateliek. Mohla by písať aj o niečom totálne nudnom a tak či tak by ma to bavilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Teď mi došlo, že ono to má v podstatě trochu podobné prvky jako Havraní bratrstvo. :D Máš tu čtyři kluky a jednu holku, v obou případech jsou ti kluci přece jenom trochu populárnější než ta dívčí hrdinka. Je tu taky takový ten nevysvětlený prvek paranormálna. A atmosféra má občas podobný šmrnc. Jen obě autorky mají úplně jiný styl psaní (a Maggie je prostě přece jenom lepší). Ale jistá podobnost tu je! Že ji taky vidíš, viď? :D :)
    Jinak moc pěkná recenze! Normálně mám teď chuť si hned přečíst ten druhý díl. Kéž bych ho měla po ruce. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidím, vidím, to s tými chalanmi ma aj napadlo, ale nakoniec som to nezmieňovala, lebo ako vravíš - je to úplne inak podané, podľa mňa je iná aj atmosféra a vôbec... Nie je to alarmujúca podoba.:D
      Ďakujem.:) Tiež by som si prečítala dvojku, už aby vyšla.:D Po nemecky bohužiaľ neviem.:D

      Odstrániť