28/02/2015

Knižný súhrn: Február 2015

Vo februári som prečítala...

...10 kníh, z toho 7 v slovenčine, 3 v angličtine a žiadnu v češtine:

1. Marie Lu: Šampión (#3) - sj
2. Kerstin Gier: Prvá strieborná kniha snov (#1) - sj - recenzia
3. Nic Pizzolatto: Galveston - sj
4. Veronica Roth: Štyri (#0.5) - sj
5. *Zuzka Šulajová: Džínsový denník (#1) - sj*
6. Derek Landy: Skulduggery Pleasant (#1) - aj - bude recenzia
7. Cassandra Clare: Welcome to Shadowhunter Academy (#1) - aj
8. Rainbow Rowell: Eleanor & Park - aj
9. Margita Figuli: Tri gaštanové kone - sj
10. Dobroslav Chrobák: Drak sa vracia - sj


Vo februári sa mi s čítaním prekvapivo darilo, zrejme to bude spôsobené tým, že som mala jarné prázdniny. Prečítala & zároveň som zrecenzovala jedinečnú, vtipnú YA knihu Prvá strieborná kniha snov. O knihe Skulduggery Pleasant sa zase ešte len chystám písať. Možno budete musieť na recenziu trochu počkať, no určite sa k nej vyjadrím. 

Zaoberať sa však nechystám knihami z povinného čítania, s ktorým som sa konečne odhodlala pohnúť. Začala som tým, že som prečítala novely Tri gaštanové kone a Drak sa vracia - k nim hádam len toľko, že boli šokujúco čitateľné.

Čo som ešte prečítala? Ako prvý mi padol za obeť záverečný diel istej dystopickej trilógie, Šampión. Prvé dve knihy boli fajn, hoci ničím výnimočné, no tretí diel sa mi naozaj veľmi páčil. Dokonca si odo mňa vyslúžil 4,5*, takže pokiaľ vás dystópie stále neomrzeli, určite nezabúdajte na tú od Marie Lu.

Prečítala som i Džínsový denník. Teda, znovu prečítala, kedysi dávno som totiž zhltla rovno tri diely... Akurát, že si už z nich nič nepamätám. Knižka mi vhodne sadla do nálady, je to taká rýchlo čitateľná oddychovka a jeden z lepších dievčenských románov. Rozhodne som si ju však nezamilovala ako niektorí, mám voči nej svoje výhrady.

Vo februári konečne vyšla prvá poviedka z cyklu Tales from the Shadowhunter Academy, ktorý fanúšikom Cassie Clare zrejme netreba predstavovať. Ak ste už dočítali Nástroje smrteľníkov a svet Tieňolovcov vám chýba, rozhodne si prečítajte Welcome to Shadowhunter Academy. Túto poviedku som zhltla na jedno posedenie. Je vážne vydarená, skvele mi zlepšila náladu a pobavila.

Nesmiem zabudnúť ani na knihu Eleanor & Park. Fangirl sa mi síce od autorky páčila viac, no E&P je rozhodne veľmi dobre napísaný, netradičný príbeh so skvelou atmosférou. Zaslúžil si odo mňa 4*.

Čítali ste/chystáte sa na niektorú zo zmienených kníh? A koľko ste toho prečítali vo februári vy?

15 komentárov:

  1. Solitaire by som si chcela aj ja prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tri gaštanové kone pripadali šokujúco čitateľné aj mne, keď som ich čítala niekedy v ôsmom ročníku, skoro ako nejaká argentínska telenovela, len v slovenskom prostredí :D A moja sestra vždy tvrdí, že Drak sa vracia je jediná čitateľná slovenská kniha, ale sama som sa k nej nikdy nedostala. Inak sa už nezhodujeme v žiadnej knihe, čo je straaašne smutné :D Čakala som od seba, že budem počas voľna viac čítať a prd makový :D Počítajúc jednu odbornú knihu, ktorú som práve teraz dočítala, tak som prečítala vo februári znovu tri knihy, čo je tentokrát oproti tebe hrooozne málo, ale aspoň nemám klesajúcu tendenciu oproti januáru :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej! Práve som zistila, že som prečítala až štyri! Woohoo! :D

      Odstrániť
    2. Haha, že argentínska telenovela.:D Páčilo sa mi, že to bolo v konečnom dôsledku celkom pozitívne.:D (Predtým som z povinného čítala Na západe nič nové, to bude možno aj tým...) Drak bol miestami trochu mätúci, ale inak fajn.:D
      Aspoň.:D Veď ešte máš čas to napraviť.:D A dosť si písala!:D
      ...No vidíš.:D

      Odstrániť
    3. Uhm, tento mesiac som sa mohla vyhovoriť na písanie, ale neviem, na čo sa budem vyhovárať v tých ďalších, key písať nebudem :D
      To máš pravdu, síce tamtoho jedného zabili, ale inak to bolo pozitívne... :D Spomínam si, že sme na základnej mávali v teste otázku čo je ideou koní (učiteľka tým bola posadnutá, na každom teste nám to dávala :D) a raz sme jej zopár dievčat pomáhali s opravou testov a spomínam si, že jeden tam napísal: "O tom, ako Magdalénu udupali tri gaštanové kone" :D

      Odstrániť
    4. :D Niečo vymyslíš.:D
      No hej, ale to bolo kvázi potrestanie zla, nie?:D Keď týral koňa, kôň ho udupal...:D Žiadnu škvrnku na dokonalom hlavnom hrdinovi to nevytvorilo.:D
      Haha, tak to mal dotyčný ozaj prehľad.:D

      Odstrániť
  3. Já jsem toho v únoru moc nepřečetla, zvládla jsem jen pět knih, i když čtyři z toho byly povinná četba, no. :D Takže těch tvých deset knih, to je naprosto skvělý! :)
    A jó, máš stejné vydání Skulduggeryho. :) Souhlasím s tím, že naživo je ta knížka fakt úžasná. Já se dost těším na další díl, jen to asi nebudu číst, dokud nebudu mít doma i minimálně ten třetí, no. :D :)
    Jé, tak jsem zvědavá, co na Solitaire povíš, třeba mě přesvědčíš k tomu, že si to fakt přečíst mám. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zase sú tam aj novely a poviedka...O:) Popri škole v maturitnom ročníku si rozhodne dobrá s tými piatimi.:)
      Ja som sa ešte nerozhodla, či ich chcem ako papierové knihy, neviem, kde by som všetky diely dala... Uvidím.:D
      Tiež som zvedavá.:D :)

      Odstrániť
  4. Čitala som iba Skulduggery Pleasant v češtine, bol skvelý! :D Na E&P a solitaire sa chystám... raz určite :D
    Galveston vyzerá zaujímavo, a Shadowhunter Academy tiež, ale moja angličtina je príšerná, takže sa prečítanie odkladá na neurčito.. :D ~Lucus

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, také to raz určite poznám.:D Tiež mám takých veľa.:D
      Nemusíš na neurčito, celá zbierka vyjde v Slovarte... v júni 2016.:D

      Odstrániť
  5. Pěkné knížky. :) A Solitaire je skvělé a to nejenom obálkou. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Závidím ti Čtyřku a The Ruy Circle. =) Asi jsem jediná, komu se Solitaire vůbec nelíbil, jsem zvědavá co na knížku řekneš ty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uff, tak to aj ja.:D Čítala som rôzne recenzie.:)

      Odstrániť