28/03/2015

Derek Landy - Skulduggery Pleasant (#1)

Skulduggery Pleasant je netypická middle-grade séria a napriek jej rozsiahlosti mi bolo po niekoľkých recenziách jasné, že si musím prečítať minimálne prvý diel. Napokon sa mi to podarilo - v absolútne nádhernom vydaní. Vážne, mali by ste tú knihu vidieť naživo.

Mimochodom, v Česku sa prvý diel prekladu už dočkal, na Slovensku by mala kniha vyjsť vo vydavateľstve Slovart v septembri.

Myslíte si, že vás na detektívoch už nič nemôže šokovať? Dajte šancu istému detektívovi menom Skulduggery Pleasant. Ten má totiž mnoho vecí, no svalové či tukové tkanivo alebo koža medzi ne nepatria... Skulduggery je totiž kostlivec. Svoj nie-práve-živý stav však dokáže dobre maskovať a to mu zíde i pri stretnutí so Stephenie a jej rodinou kvôli istej nešťastnej záležitosti. Stephaniin ujo, Skulduggeryho dobrý priateľ a excentrický spisovateľ v jednej osobe, Gordon, je totiž mŕtvy a niekto musí zdediť jeho majetok.

Na všeobecné prekvapenie pripadne väčšina majetku, vrátane Gordonovho sídla, jeho mladej neteri Stephanie. Tá však čoskoro zisťuje, že nie všetky hororové prvky v Gordonových knihách sú fikcia... A že jej ujo možno nezomrel prirodzenou smrťou. Našťastie sa na scéne včas objaví práve Skulduggery Pleasant a spolu so Stephanie vytvoria naozaj netradičný tím.

Postavy v tejto sérii sú skrátka jedinečné. Stephanie je síce ešte dieťa a autor na to nezabúda, no je tiež veľmi odvážna a svojská. Nie je ťažké obľúbiť si ju a držať jej palce. Veľmi ma bavili najmä početné vtipné dialógy, ktoré viedla s druhou významnou postavou tejto série, Skulduggerym. Neviem, čo očakávate, keď si predstavíte detektíva-kostlivca, Skulduggery je však naozaj skvelá postava. Dokáže pobaviť a má aj svoje temnejšie stránky, čo dodáva jeho povahe tú správnu hĺbku.

Nezabudlo sa samozrejme ani na diabolského záporného hrdinu či rôznorodé zaujímavé vedľajšie postavy, pri ktorých si čitateľ miestami naozaj nemôže byť istý, aké sú ich skutočné zámery a motivácia. Celkom určite neočakávajte jednoduché rozdelenie na "dobrých" a "zlých".

Keď spomínam v súvislosti s touto knihou humor, mám na mysli veľmi svojský druh humoru s kopou irónie a bláznivých prvkov. Zrejme ho neocení každý, na mňa však zafungoval. Je to výborná zmena a taktiež jedna z vecí, ktoré robia autorov štýl takým jedinečným.

Medzi ďalšie neobvyklé veci patrí výrazná pochmúrno-vtipná atmosféra a vôbec... nápad. Pretože - vážne, kostlivec? No to zďaleka nie je všetko. Už z prvého dielu je cítiť, že Derek Landy má svoj netypický svet detailne premyslený a je vysoko pravdepodobné, že svojim čitateľom postupne odhalí skvelý príbeh. Napriek tomu musím poznamenať, že som v tomto smere očakávala od knihy trochu viac.

Chýbal mi komplikovanejší dej, o niečo viac akcie a hlavne... Pri niektorých príbehoch sa stránky obracajú prakticky samy. Pri iných neustále vnímate, koľko strán ešte zostáva do konca knihy. Skulduggery Pleasant patrí bohužiaľ do druhej kategórie, aj keď najmä na konci udalosti nabrali spád a čitateľnosť stúpla.

Je kniha sľubným úvodom do netypickej série? Určite. Stojí za to, aby ste si ju prečítali? Určite. Ľutujem, že som ju čítala? Ani najmenej! Napriek tomu ma prvý diel tejto série nestrhol tak, ako som dúfala, a rozhodla som sa mu udeliť 4 hviezdičky. Ak vás námet zaujal, dajte Skulduggerymu šancu, len sa vyvarujte až priveľkým očakávaniam.


Obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

6 komentárov:

  1. Pěkná recenze :D Kniha vypadá zajímavě, ale ještě nevím, jestli se do ní pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, no, uvidíš, trebárs sa ti dostane pod nos.:)

      Odstrániť
  2. Aj mne tam vtedy ten dej chýbal, mala som pocit, že sa vlastne nič nestalo... ešte aj v dvojke to bolo podobne, ale od trojky to fičí hneď k epickej záchrane sveta :D Skúsiš aj ďalšie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne.:D Neviem, celkom by som aj chcela, keď ešte hovoríš, že je to potom lepšie... Ale ťažko povedať, či si nájdem čas, predsa len mám aj kopu ďalších kníh na čítanie.:D

      Odstrániť
  3. Nie som si istá, či by si som to vo svojom veku ešte dokázala plne oceniť, ale znie to ako niečo, čo by som mohla zohnať/odporučiť synovcovi, takže aj tak vďaka za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, vekom by som to neobmedzovala, ale či by to sadlo práve tebe, to netuším... Zožeň synovcovi, skús sa začítať a uvidíš.:D

      Odstrániť