04/04/2015

Gemma Burgess - Baby z Brooklynu. Pia (#1)

Baby z Brooklynu - Pia je prvý diel voľne nadväzujúcej new adult série. Dlho som knihu vnímala len tak okrajovo, vravela som si "asi to bude dobré, ale nič pre mňa". Potom som však na ňu narazila v knižnici a bolo rozhodnuté - za skúšku predsa nič nedám!

Čerstvá absolventka vysokej školy Pia býva v Brooklyne so svojimi štyrmi kamarátkami. Vďaka rodičom má aj svoj prvý džob... Bohužiaľ, veľmi rýchlo oň príde, pretože niekto dá na facebook fotku ako tancuje na stole hore bez, čo neunikne jej šéfovi.

Piin život je bláznivý kolotoč zlých rozhodnutí, zmätku, nevydarených známostí, ale aj skutočných priateľstiev a geniálne-bláznivých nápadov ako napríklad jedálenský karavan so zdravými jedlami. Podarí sa jej vyriešiť svoje problémy a zistiť, čo vlastne chce od života alebo bude musieť svojich rodičov požiadať o peniaze a odísť z New Yorku - jediného miesta, kde sa začína cítiť ako doma?

Niektoré knihy začnú výborne a postupne to s nimi ide dolu vodou, do iných sa musíte najprv začítať... Táto nepatrí ani do jednej z týchto kategórií. Po prvej kapitole som si hovorila "je to skvele napísané a mám z toho vážne dobrý pocit!", po poslednej jednoducho "je to skvelé!". Pretože skutočne je.

Gemma Burgess dokáže vierohodne zachytiť myšlienky obyčajnej mladej baby a priam rýchlosťou svetla vtiahnuť čitateľa do príbehu. Kniha sa číta neskutočne hladko a navyše v nej nechýba nenásilný, osviežujúci humor.

Pia nie je hrdinka, s ktorou sa dokážem stotožniť. Nesúhlasila som s mnohými jej názormi, rozhodnutiami a celkom určite sa nezhodujeme v životnom štýle. V ktorejkoľvek inej knihe by to zrejme znižovalo moje sympatie voči hlavnej hrdinke či celkové nadšenie. V Babách z Brooklynu? Ani omylom. Nech je totiž Pia akákoľvek, je skutočná, verila som jej myšlienkovým pochodom a bola mi skrátka sympatická.

Hoci príbeh rozpráva Pia, dôležitú úlohu v príbehu zohrávajú aj jej spolubývajúce. Všetky sú diametrálne odlišné, každá má svoje vlastné trápenia, no napriek tomu sa vždy dokážu navzájom podržať. Oceňujem, keď je v knihe vyzdvihnuté priateľstvo a nielen romantická láska - toto Baby z Brooklynu perfektne spĺňajú. Čo sa týka jednotlivých báb, rozhodne sa teším na ich príbehy, pretože som si každú z nich svojím spôsobom obľúbila.

Ako som už naznačila, autorka sa nezamerala iba na romantickú líniu. Áno, chlapi v Piinom živote zohrávajú svoju úlohu a majú miesto i na stránkach tejto knihy, ibaže to nie je všetko. Pia rieši už spomínané priateľské vzťahy, nefungujúci vzťah s rodičmi, chodí von, rozpráva sa so susedmi, snaží sa vyriešiť svoju finančnú situáciu... Jej život sa neobmedzuje iba na jedného človeka a najväčšia zápletka nespočíva v klasickej dileme "dajú sa dokopy?", ale v niečom úplne inom.

Piin príbeh je navyše relatívne ukončený, takže pri čakaní na pokračovanie nebudete zažívať žiadne nepredstaviteľné muky. Zároveň je však veľmi pravdepodobné, že sa naň budete tešiť tak ako ja.

Baby z Brooklynu ponúkajú náhľad do bežného života postáv, ktoré by pokojne mohli niekde existovať, nechýba im vtip ani vhodná dávka napätia a drámy. Príjemný bonus? Skvele zachytená atmosféra New Yorku bez  toho, aby sa čitateľ topil v zbytočných opisoch. Skrátka a dobre, ak hľadáte súčasný, inteligentný príbeh, pri ktorom si dokážete oddýchnuť, túto knihu vám odporúčam všetkými desiatimi. Po menšom zaváhaní som sa jej rozhodla dať 5 hviezdičiek.


Obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

12 komentárov:

  1. Mne sa táto kniha tiež strašne páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Brooklyn Girls jsem četla loni, a bylo to super. Druhý díl mi zatím pořád leží na pomyslném seznamu k přečtení, nějak mě neláká Angie, ale budu to muset napravit, Gemma Burgess píše fakt skvěle. Četlas od ní A Girl Like You? Jestli ne, doporučuju. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nečítala, ale rada by som.:) Hádam časom... Angie bola síce v jednotka fakt všelijaká, ale verím, že v jej príbehu si ju obľúbim.:)

      Odstrániť
  3. Vyzerá to super.Pokukovala som už po nej v kníhkupectve ale bola som na važkach ale po tvojej recenzii som rozhodnutá si ju zadovážiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite jej daj šancu.:) Tiež som váhala a napokon som bola milo prekvapená.

      Odstrániť
  4. Skvělá recenze :) Knížku neznám, ale vypadá dobře a hlavně bude nejspíš vtipná :) A na nějakou zábavnou knížku mám teď chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jop, to sa mi páčilo - žiadna prehnaná dráma či depresívnosť, všetko s mierou.:)

      Odstrániť
  5. Knížku mám už nějaký ten pátek v plánu, zatím jsem na ni slyšela jen kladné názory, takže jsem na ni opravdu zvědavá! :) Navíc když se líbila i tobě, tak bych se po ní vážně měla podívat. :) Škoda, že nevyšla v češtině. Takže si ji buď seženu ve slovenštině nebo v té angličtině. Uvidíme. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že ti to teda vyjde - v akomkoľvek jazyku - a že sa bude páčiť aj tebe.:) Ale myslím, že by mohla.:)

      Odstrániť
  6. Pri tvojom opise to znie fajn 8D Ale neviem či by som sa do toho pustila, pripomína mi to Sex v meste film. A z toho som nebola nijak nadšená 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sex v meste som nevidela, ale myslím, že šancu by si Babám z Brooklynu mohla dať.:D Respektíve na knihu nekašľať kvôli jednej asociácii.:D

      Odstrániť