24/05/2015

Rainbow Rowell - Fanúšička

V roku 2013 som Fangirl označila za jednu z najlepších kníh, čo som prečítala. Teraz, po druhom čítaní, ju milujem hádam ešte o kúsok viac... A hneď vám aj vysvetlím prečo.

Celý svet zbožňuje Simona Snowa, hrdinu populárnej knižnej série a jej filmových spracovaní. Cath však nie je bežná fanúšička. So svojou sestrou-dvojčaťom Wren odmalička zbožňujú Simonov svet, netrpezlivo očakávajú každú novú knihu, filmovú premiéru, píšu fanfiction, prispievajú na rôzne fóra... No zatiaľ čo Wren z toho vyrastie, Cath sa Simona nechce vzdať.

Obe idú na rovnakú vysokú školu a majú bývať na internáte - Cath ani nenapadne, že by nemali byť spolu na izbe. Wren jej však oznámi, že chce byť nezávislejšia a musia sa rozdeliť.

Pre Cath nastáva ťažké obdobie - cíti sa stratená v novom prostredí, obklopená neznámymi ľuďmi, nepríjemnou spolubývajúcou a jej večne usmiatym frajerom... Navyše sa neustále obáva o svoju sestru a najmä o ich zraniteľného otca, ktorý ostal doma sám. Zvládne sa Cath so všetkým vyrovnať?

Rainbow Rowell píše naozaj veľmi čitateľne, to však dokáže viacero autorov. Výnimočnosť jej tvorby spočíva v tom, že dokáže ostať nohami na zemi a vymyslieť naozaj uveriteľný príbeh, ktorý by pokojne mohol byť skutočný, vytvoriť trojrozmerné postavy a napísať milé, no nepresladené zamilované scény.

Keď som Fanúšičku čítala prvýkrát, bezpodmienečne som si ju obľúbila a úplne ma pohltila. Pri druhom čítaní síce absolútne pohltenie plynúce z neznámeho príbehu chýbalo, ale dokázala som viac oceniť iné veci a moje skvelé dojmy sa len upevnili.

Hlavná hrdinka Cath je introvertka, ktorá trávi veľa času na internete alebo písaním fanfiction. Internát, noví ľudia a vôbec, veci spojené so začiatkom života na vysokej, ju desia. Je možné, že vás niekedy bude jej váhavosť či rozhodnutia iritovať, každopádne faktom ostáva, že young adult žánru chýba viac hrdiniek ako je Cath - takých, ktoré sa skutočne dokážu obávať, riešiť hlúposti, skrátka nie sú perfektné... V určitých veciach som sa s ňou dokázala úplne stotožniť a verím, že nie som jediná.

Cath navyše ostáva sama sebou aj po tom, čo sa do jej života zamotá láska. Hlavný hrdina je zlatý a sympatický, no našťastie nevyzerá ani sa nespráva dokonale. Hoci má v príbehu svoje miesto, Cathin život sa netočí len okolo neho. Kniha sa dosť zaoberá práve spomínaným prispôsobovaním sa novej situácii, písaním (vážne, nie je to len kulisa!) i rodinnými problémami. Nechýba tiež vhodná dávka drámy či humoru.

Čo sa týka úryvkov zo série o Simonovi Snowovi a Cathinej fanfiction, považujem ich za príjemné spestrenie textu. Niektorí sa sťažujú, že ide o "očividnú kópiu Harry Pottera". Podľa môjho názoru autorka jednoducho chcela zachytiť šialenstvo, ktoré dokáže vzniknúť okolo jednej série bez toho, aby využila už existujúcu. Myslím si, že postavy, s ktorými sme sa v týchto častiach zoznámili, sú dostatočne originálne a navyše veľmi zaujímavé.

Fanúšička je jedinečný, realistický a skvele napísaný príbeh z vysokej školy popretkávaný láskou k písaniu a oddaným fandením. Možno nenadchne všetkých, ale pre mňa je kniha hotový balzam na dušu a vrelo vám odporúčam dať jej aspoň šancu. Odo mňa má, samozrejme, 5 hviezdičiek.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

16 komentárov:

  1. Mám knihu doma, ale po český. Už sa na ňu veľmi teším. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pěkná recenze. :) Já se na Fangirl už nemůžu dočkat, hezky mi tu leží od Světu knihy a já se stále musím držet, abych ji nečetla místo knih z knihovny, které bych měla brzy vrátit... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Každý to chváli, až mám strach sa do toho pustiť, pretože sa bojím, že sa mi to nebude páčiť. Ale na druhej strane som strašne zvedavá, čo na ľudí tak zaspôsobilo, keď Fangirl tak ospevujú :D
    P.S Máš rozkošný dizajn :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem, ale nenechaj sa odradiť - prinajhoršom budeš výnimka.:D
      Vďaka, tiež som z neho nadšená, mám šikovnú kamarátku.:D

      Odstrániť
  4. Už dlhšie mám Fangirl kúpenú v angličtine, ale čítanie som zatiaľ odkladala, no zdá sa, že konečne prišiel ten správny čas si ju aj prečítať. Podarená recenzia a strašne krásny design stránky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dnes som ju dostala, som zvedaváááá 8D Mám také zmiešané očakávania či to nebude pre mňa príliš tínedžerské, ale zároveň mám pocit, že sa budem vedieť vžiť do hrdinky... som rozpoltenááá 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak v tom prípade som ja zase zvedavá, že ako to dopadne.:D Ale myslím, že sa ti bude páčiť.:)

      Odstrániť
  6. Výborná recenze, tuhle knihu už mám doma a chystám se na její čtení :D Po tvé recenzi se těším zase o něco víc :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na túto knihu som už videla veľa recenzií, ale nečítala som asi ani jednu. Prišlo mi to ako také vnucovanie knihy, takže som sa v podstate na tú knihu ani netešila a ignorovala som ju. No po tvojej veľmi dobre napísanej recenzii si ju asi raz prečítam. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha, tak ďakujem pekne, to sa dobre číta.:D Každopádne, určite sa nedaj od Fangirl odradiť jej popularitou.:D

      Odstrániť
  8. Už před nějakou dobou se mi podařilo ji vyhrát v soutěži, ale ještě pořád jsem se k ní nedostala. Skoro se za sebe už stydím. =D Pořád se na ni jen chystám, chystám... Ale docela jsi mě nalákala, tak se mi k ní možná konečně podaří dostat... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce, aby sa ti to podarilo.:D Fakt za to stojí.:D A výhru závidím.:D

      Odstrániť