14/07/2015

Cassandra Clare - Mesto nebeského ohňa (#6)

Pôvodnú trilógiu Nástroje smrteľníkov som si okamžite zamilovala vďaka sympatickým postavám, dychberúcim zvratom, fascinujúcemu svetu a skvelému štýlu písania. Štvrtý diel ma bohužiaľ nenadchol tak, ako som očakávala, piaty sa mi páčil zo všetkých najmenej... No a potom je tu šestka, veľké finále. Ak ste nečítali prvých päť kníh, preskočte nasledujúce dve odseky, v ktorých vám priblížim dej, a pokračujte recenziou - nie sú v nej žiadne spoilery.

Sebastian Morgenstern sa na konci Mesta stratených duší vyjadril jasne: prichádza. S Pekelnou čašou si buduje z Tieňolovcov svoju temnú armádu a predstavuje čoraz väčšie nebezpečenstvo pre celý svet. Tieňolovci sú nútení stiahnuť sa pred jeho útokmi do Idrisu, lenže kto bude bojovať proti démonom, zatiaľ čo sa ukrývajú? Sebastian navyše využíva každú príležitosť, aby proti Tieňolovcom poštval Dolnosveťanov. Zničiť svet však nie je Sebastianov jediný cieľ. Chce tú skazu sledovať spolu so svojou sestrou Clary po boku...

Clary, Jace, Isabelle, Simon a Alec sa napokon rozhodnú vkročiť do démonskej dimenzie, kde sa pokúsia Sebastiana raz a navždy poraziť i za cenu vlastných životov.

Mnohí sú presvedčení, že Cassandra Clare mala túto sériu ukončiť ako trilógiu. Priznám sa, že počas čítanie štvrtého a piateho dielu mi to tiež napadlo, no Mesto nebeského ohňa ma nadobro presvedčilo, že by to bola škoda. Svet Tieňolovcov a Dolnosveťanov je totiž neskutočne komplexný a dokonale premyslený s množstvom rôznych technických, geografických či historických detailov. Keď niekto vytvorí takýto zložitý svet s mnohými vnútornými i vonkajšími problémami, jednoducho má o čom písať. O tom svedčí aj zamotaný dej finále tejto epickej série.

Ďalšou silnou stránkou tejto série sú postavy. Jace, Clary, Simon, Isabelle, Alec, Magnus, ale i mnohí ďalší sú jedineční, prepracovaní a najmä neskutočne reálni. Vierohodne pôsobia tiež vzťahy medzi nimi. Bavilo ma sledovať vývoj, ktorým si všetci prešli od začiatku série a keďže som si niektorých z nich naozaj obľúbila, trpela som spolu s nimi. V tejto knihe sa navyše stretneme s postavami z Pekelných strojov a zoznámime sa s postavami z novej plánovanej Tieňoloveckej série. Nemusíte sa báť, že by tam boli navyše, práve naopak - sú aktívnou súčasťou deja.

Mesto nebeského ohňa má pozvoľný začiatok a určite by mu prospelo, keby malo o nejaký ten opis či pár desiatok strán menej. Napriek tomu ma však príbeh rýchlo pohltil a kombinácia realistických postáv s autorkiným talentom sa postarali o skvelý intenzívny čitateľský zážitok.

V knihe je dostatok akcie, pokojných miest, romantiky, nechýba ani typický humor a irónia v dialógoch. Počas čítanie som bola prekvapená, napätá, šťastná, znechutená, poplakala som si v situáciách, v ktorých som to nečakala... Skrátka, Mesto nebeského ohňa mi dokonale vynahradilo všetky slabšie momenty v predchádzajúcich dieloch a aj keď to nie je dokonalá kniha, zasiahla ma natoľko, že jej udeľujem 5 hviezdičiek.

Pokiaľ ste Nástroje smrteľníkov ešte nečítali, rozhodne vám odporúčam dať im šancu, je to naozaj výnimočná séria. Pokiaľ ste sa zasekli niekde pri štvrtej či piatej knihe a váhate, či pokračovať, za seba hovorím - jednoznačne áno, áno, áno. Mesto nebeského ohňa za to stojí a je možné, že vaše dojmy vylepší rovnako ako tie moje.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka z slovart.sk

10 komentárov:

  1. :) Ja som momentálne na 4. časti, ktorá sa mi číta oveľa ťažšie ako predchádzajúce 3. Začítala som sa až po nejakej 150. strane. No ale som rada, že mi to tá šestka vynahradí :))
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, aspoň dúfam, že vynahradí.:D Určite vydrž a čítaj ďalej.:)
      Ďakujem.

      Odstrániť
  2. Túto sériu obdivujem už asi rok, ale stále som sa k nej akosi nedostala. Aj keď doma už máme prvý diel v angličtine. :3 :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to musíš rozhodne napraviť, prvá trilógia je skvelá!:)

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze :) Sérii mám zrovna rozečtenou :) První díl mě mile překvapil a brzy se vrhnu na další :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, dúfam, že už to bude len a len lepšie.:)

      Odstrániť
  4. Úplne súhlasím... a ja som bola veľmi rada aj za to, že nám autorka hodila omrvinky ohľadom Juliana a Emmy, na ďalšiu sériu sa teším, teším, teším! A po tej ukážke, čo som si prečítala v jednej poviedke zo Shadowhunters Academy, ešte viac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, už aby som ju konečne mala v rukách! Blackthornovci sú veľmi zaujímavá rodina, Emma je super hrdinka a som zvedavá aj bližšie zaoberanie sa parabataimi.:)

      Odstrániť
  5. Kámo už by som to mal konečne dočítať lebo už dáko mesiac som sa k tomu nedostal. :D Ale teším sa na to fest

    OdpovedaťOdstrániť