01/09/2015

Knižný súhrn: August 2015

V auguste som prečítala...

...10 kníh, z toho 7 v slovenčine, 2 v češtine a 1 v angličtine:

1. *Honoré de Balzac: Otec Goriot - sj*
2. Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži - sj
3. Liane Moriarty: Veľké malé klamstvá - sj - recenzia
4. Martin Kukučín: Dom v stráni - sj
5. Kiersten White: Mind Games (#1) - aj
6. Sara Elfgren & Mats Strandberg: Kľúč (#3) - sj
7. Rick Riordan: Znamenie Atény (#3) - sj
8. Vladimír Šlechta: Krvavé pohraničí (#1) - čj
9. Vladimír Šlechta: Nejlepší den pro umírání (#1) - čj
10. Ruta Sepetys: Medzi odtieňmi sivej - sj

* = re-reading, knihu som už raz čítala

Tentoraz som si dala pauzu od lákavých anglických e-bookov a poctivo som sa venovala a) povinnému čítanie, b) restom (čiže pokračovaniam, na ktoré som sa dlho odhodlávala, a požičaným knihám). 

Jedinou výnimkou bola krátka kniha Mind Games, ktorú som z väčšej časti prečítala počas dvoch ciest vlakom. Dostala odo mňa 3,5*, keďže ju vnímam ako taký lepší priemer. Sústreďovala sa na puto medzi sestrami (!!!), nápad bol zaujímavý, štýl písania dynamický, no inak ma príliš neoslovila. Neurazí, nenadchne, druhý diel čítať určite nepotrebujem.

Z povinného čítania som prečítala: Otec Goriot (čo som už raz čítala a tentoraz sa mi to zdalo akési znesiteľnejšie, nie som si istá prečo), Chrám Matky Božej v Paríži (toto sa mi prekvapivo páčilo, škoda tých nezáživných odbočiek v štýle "Paríž z vtáčej perspektívy" a hlbokých zamyslení o architektúre) a Dom v stráni (mám celoživotnú traumu, nuda, nuda, rozťahané, pomalé, trápna insta-love založená na ničom, nuuuuda).

Napísala som iba jednu recenziu a to na skvelú knihu Veľké malé klamstvá. Ak si nie ste istí, prečo by ste si ju mali chcieť prečítať, je to kvôli super atmosfére, záhadám, geniálnemu rozuzlenie, realistickému náhľadu na každodenný život rôznych ľudí a tiež kvôli tomu, že autorka píše perfektne a knihu prečítate veľmi rýchlo (aj keby vás nenadchla).

V auguste som tiež prečítala 800-stranové finále švédskej YA paranormal trilógie Kruh - Kľúč. Tých strán síce mohlo byť o čosi menej, kniha bola miestami rozťahaná, ale inak úžasná, 4.5*. Táto trilógia podľa mňa stojí za prečítanie, na jednej strane je tam kopa veľmi realistických situácií, vzťahov a sympatických postáv, na druhej strane prepracovaná nadprirodzená zápletka temnejšieho rázu. Hlavne sa vôbec nepodobá na tradičné americké počiny tohto žánru (česť výnimkám).

V poslednej dobe som často opakovala niečo v zmysle "musím už dočítať tých Bohov Olympu!". Práve v tomto mesiaci sa mi podarilo uloviť tretí diel v knižnici. S nadšením som sa teda pustila do knihy Znamenie Atény. Znovu ma šokovalo, aký je Rick Riordan neuveriteľne geniálny - bola to jedna veľká akčná jazda, a hoci je v tejto sérii veľa postáv, nemám v nich vôbec zmätok, sú jedinečné. Navyše milujem autorov humor i to originálne spracovanie gréckej a rímskej mytológie. 

Na vlnách fantasy som zotrvala aj naďalej, presunula som sa však k adult fantasy, konkrétne do fascinujúceho sveta českého autora Vladimíra Šlechtu (za čo vďačím Luu :)). Krvavé pohraničí mi síce spočiatku dalo zabrať, kým som sa zorientovala, no čítalo sa ľahko. Keď sa príbeh v druhej polovici rozbehol, bola som rada, že som sa nevzdala. Nejlepší den pro umírání je zbierka poviedok, čoho som sa trochu obávala, no v tomto prípade zbytočne. Čoraz viac som si užívala svet, ktorý autor vybudoval, vážne rýchlo sa čítala a bola originálna. Hlavný hrdina Thompson je totiž fakt hajzel. Celé dielo má navyše taký vtipno-nechutný nádych - miestami som bola zhrozená, lenže na druhej strane som sa bavila a nedokázala som prestať čítať.

Medzi odtieňmi sivej som prečítala za jeden deň. Ak by som svoje dojmy mala zhrnúť jedným slovom, povedala by som len: odporúčam. Vzhľadom na to, že ma nikto nenúti použiť iba jedno slovo, môžem ešte dodať - 5*, krásne, dobre napísané, akurát dlhé, akurát smutné. V poznámkach z dejepisu som síce mala niekoľko viet venovaných teroru, o ktorý sa Stalin postaral, no táto kniha tomu všetkému dala nový rozmer. Našťastie sa nejedná o príliš deprimujúce čítanie či nebodaj citové vydieranie - kniha vás zasiahne a možno vám dokonca vtisne slzy do očí, no autorka sa nesnaží svojich čitateľov cielene zdeptať, čo som ocenila.

Aký bol váš august? Prečítali ste niečo, čo stojí za odporúčanie? Zhodneme sa v niektorej zo zmienených kníh?

4 komentáre:

  1. Ja som v auguste prečítalaaaa *rýchlo zapína goodreads, aby sa pozrela, čo vlastne v auguste prečítala* dve knihy a dočítala som jednu sto stranovu novelu... Ale všetko to boli knihy, ktoré sa mi páčili, takže aspoň to, no... Ehm... Trapas :D Obdivujem, že sa ti niečo z povinného čítania chcelo čítať dvakrát, ja som väčšinu vecí nedokázala dať ani na prvý raz. A páči sa mi, ako si použila insta-love na opis klasickej slovenskej literatúry, nice :D Som zvedavá, či sa mi niekedy k tomu Šlechtovi podarí dostať, znie to ako čosi, čo by ma celkom mohlo baviť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale ty píšeš, ty máš povolené nižšie počty prečítaných kníh.:D A teda, hlavne, že sa ti páčili.:D
      Nemala som veľmi na výber, potrebovala som vlastné poznámky a keď to čítala prvýkrát v prvom ročníku... akosi som nehľadela do budúcnosti a nepísala si ich.
      Haha, vďaka.:D
      Dúfam, že podarí, vidím to nádejne.:D :)

      Odstrániť
  2. Keď som prvýkrát narazila na tvoj blog bolo to v období, keď si pridávala knižný súhrn za... netuším aký mesiac (asi júl) a bolo tam plno kníh z povinnej maturitnej literatúry. Mala by som sa inšpirovať pretože som okrem Kapitánovej dcéry a básničiek od Kraska nečítala zatiaľ nič. :D A to tento rok maturujem.
    Na Dom v stráni som nepočula snáď ani jednu dobrú reakciu a názor, som na to zvedavá. Snáď sa k tomu dostanem, ale takéto diela si nechávam na... neskôr (nikdy?). :D
    A odporučiť určite môžem práve All the Bright Places, aj keď ťa neláka pochmúrnejšia tematika. Ono to nie je vyslovene depresívne, vlastne to je až temer do úplného konca super a má to taký stupídny humor, len ten koniec je depresívnejší, no. :D Kiežby som mala toľko času na čítanie. :D Za august som prečítala len 5 kníh, za september zatiaľ iba 2 (a to sme už v polovici :D).
    Medzi odtieňmi sivej vyzerá zaujímavo, určite si ju vyhľadám a pripíšem na zoznam tých kníh, o ktoré mám potenciálny záujem. :D
    Charlotte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, práveže tiež tento rok maturujem zo slovenčiny, tak som sa pustila do poctivého dobiehania povinného čítania. :D Dom v stráni je fakt totálne odveci... Veľa šťastia, ak sa k tomu predsa len dostaneš.
      Uvidím, možno si to raz prečítam.:D Momentálne mám toho času tiež málo.:D
      Medzi odtieňmi sivej fakt stojí za to a nezaberie veľa času.:)

      Odstrániť