29/10/2015

Jennifer Niven - Všetky skvelé miesta

Na túto knihu som narážala už dlhšiu dobu, neplánovala som ju však čítať - hovorila som si, že depresívna love-story nie je nič pre mňa. Po prečítaní musím skonštatovať, že som sa trochu unáhlila. Všetky skvelé miesta síce nebudú mojou knihou roka, no rozhodne ide o zaujímavý príbeh.

Zoznámte sa s Theodorom Finchom a Violet Markeyovou. On je podivín, konfliktný typ, trpí depresiami a, ako sa píše v anotácii, "každý deň premýšľa nad smrťou, no zároveň hľadá dôvody, prečo žiť". Ona odrátava dni do maturity a neustále sa odvoláva na svoje poľahčujúce okolnosti - prežila autonehodu, ktorá ju pripravila o sestru.

Stretnú sa na rímse školskej zvonice, obaja s pohľadom upretým na kamenný chodník hlboko pod nimi. Neodohrá sa žiadne nešťastie a na druhý deň v škole je každému jasné, čo sa stalo - hrdinka Violet zachránila čudáka Fincha! Čo ak to však bolo naopak?

Po tomto incidente sa Finch ani omylom nechystá nechať Violet na pokoji. Začnú spolupracovať na školskom projekte a postupne sa zbližujú... Ale bude to stačiť?

Violet a Finch rozhodne nie sú obyčajní nemastní-neslaní hrdinovia. Práve naopak, ich charaktery sú prepracované a autorka dokázala z dvoch odlišných pohľadov vyťažiť maximum. Violet som si síce vyslovene neobľúbila, ale postupom času som si na ňu zvykla. Za to Finch mi prakticky okamžite prirástol k srdcu. Je to naozaj čudák, no v dobrom slova zmysle, má svoje čaro.

Niečo podobné sa dá povedať aj o atmosfére celého príbehu - je taká... zvláštna, doslova by som povedala, že divná, ibaže dobre divná, ak viete, čo mám na mysli. Navyše nechýba ani pútavý štýl písania. V knihe nájdete veľa dialógov a málo zbytočných opisov, čo mi vyhovovalo. Rýchlo ma vtiahla do deja a viac nepustila.

Okrem dvoch hlavných postáv sú tu samozrejme i nejaké vedľajšie, hoci majú málo priestoru. Pomerne jednoduchý dej sa točí prevažne okolo Violet a Fincha - ich interakcií, problémov, minulosti, potuliek okolo Indiany v rámci spoločného projektu na geografiu... Ich vzťah sa vyvíja pomaly a prirodzene, neobávajte sa žiadnej umelej osudovej lásky na prvý pohľad. Napriek tomu, že si títo dvaja pomáhajú, autorka sa nesnaží predstierať, že sa ich problémy dajú vyriešiť mávnutím čarovného prútika.

Všetky skvelé miesta by som opísala ako taký pochmúrnejší príbeh s osobitým čarom a taktiež posolstvom, ktoré pekne zdôraznila autorská poznámka na záver a všetkému dodala ďalší rozmer. Bohužiaľ, za seba jej nemôžem udeliť plný počet hviezdičiek. Čítanie som si užila a príbeh sa mi naozaj páčil, avšak nedokázal sa ma výrazne citovo dotknúť.

Tejto knihe po menšom premýšľaní udeľujem 4 hviezdičky. Pokiaľ vás zaujala a máte pocit, že by sa vám mohla páčiť, určite jej dajte šancu. Verím, že nebudete ľutovať a ktovie, možno si vás úplne získa tak ako mnohých ďalších.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. úplne s tebou súhlasím :) mňa sa príbeh fakt v mnohom dotkol :) pre seba musím povedať, že sú pasáže, ku ktorým sa budem vracať :) neľutujem, že som si ho prečítala, hoci presne ako ty, najskôr som sa mu vyhýbala, ale potom som si povedala: "prečo nie?" a tak som ho zhltla raz-dva. Čo sa mňa týka, ja som strašná citlivka a možno aj práve preto som príbeh prežívala viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super, že sa ťa takto dotkol.:)
      Alebo skôr ja som nejako znecitlivela.:D

      Odstrániť