25/12/2015

Miroslava Varáčková - Len to nikomu nepovedz

Povedať, že Eva medzi svojich spolužiakov nezapadá je slabé slovo. Eva je totiž obeťou šikany. Ružová nie je ani situácia u nich doma - ešte stále sa nevyrovnala s tragédiou z jej minulosti a jazvou na tvári... Navyše sa jej matka doma ukazuje len zriedkavo a jej dvadsaťročný brat Ivo to síce myslí dobre, no správa sa až prehnane ochranársky.

Jedinú radosť nachádza Eva v tanci. Práve vďaka tancu sa jej do života dostane láska a ako to už býva, všetko ešte väčšmi skomplikuje.

Štýl, akým Mirka Varáčková píše sa mi vždy páčil. O tom, že nie som jediná, svedčí napríklad fakt, že Len to nikomu nepovedz  je jej jedenásta kniha, v ktorej - ako hovorí anotácia - "s nehou a porozumením píše o šikane, o pocitoch osamelosti v rozpadnutých rodinách a o priateľstvách tínedžerov, ktoré pre nich v ťažkých chvíľach znamenajú všetko".

Príbeh má rozhodne zaujímavý námet, no to často ešte nič neznamená, keďže niektoré príbehy zo života majú tendenciu sústrediť sa výlučne na vzťah hlavných hrdinov. Našťastie nie tento.

Niežeby vzťah hlavnej dvojice nebol dôležitý, naopak. Eva a Timo sú  naozaj spolu zlatí a autorka dokázala ich lásku podať realisticky a nie príliš sladko. Zároveň sa však v knihe rozoberajú Evine problémy v škole i nešťastné domáce zázemie. Nechýba v ňom postupné odhaľovanie tajomstiev či nečakané dramatické zvraty.

Stránky som otáčala jedna radosť, kniha vo mne vyvolala zvedavosť aj ľútosť nad hlavnou hrdinkou a najmä všetkými, pre ktorých je toto každodenná realita... Na druhej strane nebola prehnane depresívna a našli sa v nej pasáže, pri ktorých som sa neubránila úsmevu.

Evu a ostatných považujem za dobre napísané postavy, no úplne najväčším kladom tejto knihy sú podľa mňa ich interakcie. Či už sa jedná o konverzácie alebo rôzne smsky, správy a dokonca facebookové komentáre, všetky zneli naozaj prirodzene a autenticky. Navyše sú  v texte skvele graficky odlíšené.

Pokiaľ máte radi autorkine knihy alebo hľadáte nejaký naozaj dobrý príbeh zo života, Len to nikomu nepovedz vám môžem len a len odporúčať. Knihu považujem za vydarené čítanie, pre mňa zatiaľ najlepšie z autorkinej tvorby a dávam jej 4,5*. (Poslednú polhviezdičku si nechávam v zálohe pre príbehy, ktorými som úplne posadnutá a plánujem ich čítať opakovane.)


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem autorke. 

Obálka z slovart.sk

2 komentáre:

  1. Už jsem na nějakém blogu o téhle knize četla a jak jsem už na nějakém blogu psala, tak bych si jí chtěla přečíst, protože se mi námět velmi líbí. :)!

    http://small-literaryworld.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť