01/01/2016

Knižné naj za rok 2015 v dvoch vetách

Času má každý málo a podobných článkov bude veľa, takže som sa tento rok rozhodla zvoliť novú taktiku. V tomto článku nájdete 7 kníh v náhodnom poradí, ktoré som prečítala v roku 2015 (re-readingy sa nerátajú) a ktoré stoja za povšimnutie, pričom každej z nich venujem dve vety (netvrdím, že krátke). Pripravení? Tak sa na to pozrime...

Gemma Burgess - Brooklyn Girls (#1, #2, #3)

(V tomto prípade trochu podvádzam, ale prečítala som v tomto roku všetky tri diely a všetky stoja za povšimnutie, tak mi to odpusťte.)


O čo ide? Päť rozdielnych báb býva v jednom dome v Brooklyne a snažia sa prísť na to, čo so svojím životom teraz, keď sú dospelé.

Prečo si to prečítať? Pretože Gemma Burgess píše veľmi pútavo, v knihách nechýba humor, priateľstvo, láska, viac humoru, dráma a patria medzi tých niekoľko kníh "zo života", ktoré som hodnotila piatimi hviezdičkami.


Cindy C. Bennett - Geek Girl


O čo ide? Sedemnásťročná Jen z nudy uzavrie stávku s kamarátkami, že dokáže zo školského geeka Trevora urobiť zlého chlapca, ale celé to vypáli trochu inak.

Prečo si to prečítať? Pretože aj keď sa kniha tvári ako jednoduchá klišé oddychovka, po neistom začiatku dostanete nečakane komplexný a zaujímavý príbeh, ktorý vo mne vyvolal akurátnu dávku emócií a možno zafunguje i na vás.


Sarah J. Maas - Queen of Shadows (#4)


O čo ide? Štvrté pokračovanie YA fantasy o nájomnej vrahyni Celaene, v ktorom ide do tuhého a o ktorom nemôžem napísať viac, lebo by som spoilerovala.

Prečo si to prečítať? Kvôli geniálnemu svetu, komplexnému deju, sympatickým a prepracovaným postavám, neskutočne intenzívnym vzťahom medzi nimi a tiež preto, že táto séria je každým dielom lepšia a lepšia.


Maggie Stiefvater - Blue Lily, Lily Blue (#3)


O čo ide? Tretie pokračovanie paranormálnej YA série o hľadaní mŕtveho kráľa a o dievčati, ktoré nesmie pobozkať chalana, ktorého miluje, lebo by ho zabila.

Prečo si to prečítať? Táto séria je síce nehorázne pomalá, no pri čítaní vám to vôbec neprekáža, pretože si užívate všetku tú tajomnú atmosféru, skvelé interakcie medzi postavami a zaujímavú, skvele premyslenú zápletku.


Fredrik Backman - Muž menom Ove


O čo ide? 59-ročný Ove je maximálne zásadový a maximálne nevrlý samotár, o čom sa hneď na začiatku presvedčia aj jeho noví mladí susedia - ani jedna strana vtedy netuší, ako navzájom ovplyvnia svoje životy.

Prečo si to prečítať? Pretože je Ove svojrázny hrdina, ktorého možno nebudete chápať, no ktorého si obľúbite a jeho príbeh dokáže pobaviť aj vohnať slzy do očí, nehovoriac o tom, že je veľmi dobre napísaný.


Shane Kuhn - Zabi svojho šéfa


O čo ide? Skúsený nájomný vrah John Lago má 25 rokov a stojí pred svojou poslednou úlohou, ibaže na jeho novom pracovisku je ešte jedna osoba s falošnou identitou - agentka FBI.

Prečo si to prečítať? Pretože ide o kvalitne napísaný thriller, ktorý zaujme nielen fanúšikov tohto žánru (som toho dôkazom) svojím netypickým podaním, humorom, nie-práve-svätým hlavným hrdinom a kopou akcie.


R. K. Ryals - The Story of Awkward


O čo ide? Peregrine sa ocitne vo svojom vymyslenom kreslenom svete, kde spoznáva všetky svoje "awkward" postavy a čo je horšie, spolu s ňou sa tam ocitá aj chalan, ktorý jej slúžil ako predloha fiktívneho záporáka.

Prečo si to prečítať? Kvôli originálnemu nápadu, svojskému poňatiu, vtipu, zaujímavým postavám a super citátom ako je tento - "It is how we perceive ourselves that matters. True courage isn’t about being brave. True beauty isn’t about being beautiful. True courage is about being real. True beauty is about being happy.".


Čítali ste niektorú z kníh? Chystáte sa? Aké sú vaše odporúčania?:)

13 komentárov:

  1. Mala by som sa už konečne pustiť do Raven Boys. Tú knihu mám na poličke už asi dva roky a stále nič, ale počula som, že je to veľmi dobré. A jej štýl písania mám rada už od série Vlci z Mercy Falls, tak hádam tento rok to už dám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by si teda mala!:) Ale zase aspoň budeš ušetrená toho bolestivého čakania, keď sa do toho pustíš až tento rok.:D Inak mne sa Raven boys páčia ešte viac ako Vlci, takže je fakt pravdepodobné, že budeš spokojná.:)

      Odstrániť
  2. Super článok, páči sa mi námet článku, ako ľahko odporúčaš knihy :-)The Story of Awkward mám v čítačke, ale ani za nič sa k nej neviem dokopať, zdá sa mi to trošku ťažšie na porozumenie, ale dám tomu určite šancu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Blue Lily, Lily Blue - pri tejto knihe fakt plačem, lebo ešte stále som ju nedočítala. Už rok! A zabíja ma to, ale dala som si predsavzatie, že to dočítam, až keď vyjde štvorka, lebo inak by ma určite z toho konca a čakania na pokračovanie porazilo :D
    A inak máš pravdu v tom, že je to pomalá séria, no u mňa skôr v zmysle, že po česky ešte stále nevyšla dvojka a už to naťahujú asi dva roky. Nechcela som si to kupovať po anglicky, keď mám jednotku po česky.

    O QoS ani nejdem začínať, to bolo úplne geniálne. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Si neuveriteľná, že si to takto vydržala nedočítať.:D Nezačať by som chápala, ale nedočítať... whoa.:D Ja sa práve rozhodujem, či budem dávať pred štvorkou re-reading prvých troch alebo nie.:P:D
      Uff, tak to je otrava.:/ Snáď sa jej dočkáš.

      To hej.:3

      Odstrániť
    2. Sama netuším, ako sa mi to podarilo vydržať, ale ja to vo väčšine prípadov takto robím :D :D Radšej musím začať, ale viem sa zastaviť pred koncom, lebo ak to dočítam, potom budem trpieť ešte viac, pretože ďalší diel nie je :D

      Odstrániť
  4. Mám ráda tyhle shrnující články:) Z uvedených jsem četla jsenom Muž jménem Ove a ten byl super:) Hodně se mi líbí The Story of Awkward, ten nápad je super. Moje ségra je fanda japonskýho anime a pořád slyším "proč nejsem kreslená?" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha, tak to treba prečítať a odporučiť ségre.:D

      Odstrániť
  5. The Story of Awkward znie skvelo, ten nápad sa mi pozdáva. Naozaj, som z toho nadšená, zdá sa, že by konečne po dlhej dobe bola kniha, v ktorej by som sa našla.
    Sarah J. Maas ma sklamala už pri Tróne zo skla a ani jednotku som nedočítala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak určite skús.:) Dúfam, že nesklame.:D
      Och.:D No, každému sadne niečo iné, však.:D

      Odstrániť
  6. Som hrozne rada, že sa medzi tvojimi topkami objavilo aj niečo, čo som ti odporučila ja, to som fakt nečakala a asi som to fakt nečakala práve u Geek Girl (aj keď je to rozhodne super kniha!). The Story of Awkward mám v maybe-to-read liste, keď už si mi to tak pekne odporučila na GR, ale tuším, že som to nevedela v tom čase nikde najsť, tak to nemám v čítačke. U Stiefvaterovej som zvedavá, či sa dostanem ďalej ako po prvú časť (alebo či sa vôbec dostanem k tej prvej časti :D) a rovnako u Throne of Glass, lebo čo mám rozčítanú dvojku, tak cez tú sa nie a nie predrať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, vlastne ani ja, ale vysvitlo, že som pomerne málo kníh hodnotila piatimi *, všade mi niečo chýbalo... A Geek girl som po tých 5* dala, takže tak.:D
      The Story of Awkward mám zadarmo z amazonu a ešte stále to tam je... Tak sa nevyhováraj a prečítaj!:D Pri tomto si myslím, že by sa ti to mohlo páčiť, hoci nikdy nevieš.:D To už u tej Stiefvaterovej a ToG si nie som ani trochu istá.:D

      Odstrániť