01/07/2016

Ernest Cline - Ready Player One (Hra sa začína)

Ready Player One nie je v zahraničí žiadna novinka a sama knihu registrujem už pár rokov, v slovenskom preklade však vyšla až v júni a až v júni som si ju konečne prečítala. Lepšie neskoro ako nikdy, nie?

So svetom to v roku 2044 nevyzerá vôbec dobre - došla ropa, chudobní sú ešte chudobnejší a zúfalejší a väčšina ľudstva z reality radšej uteká do prepracovaného virtuálneho sveta zvaného OASIS. V OASIS-e sa skrátka žije lepšie. Môžete tu navštevovať školu, pracovať, hrať hry,... Stačí si vybrať tú správnu planétu.

Stredoškolák Wade Watts nie je žiadna výnimka, OASIS je preňho všetkým. Navyše patrí k skupine ľudí posadnutých hľadaním zlatého vajca, teda špeciálneho bonusu, ktorý do OASIS-u ukryl jeho tvorca, James Halliday. Halliday totiž umrel bez potomkov a svoje bohatstvo sa rozhodol zanechať práve nálezcovi zlatého vajca. Lov je však dlhé roky neúspešný... Až kým Wade nenatrafí na kľúč k prvej hádanke a zúrivé preteky k cieľu sa môžu začať. V stávke je však napokon oveľa viac, než by človek čakal.

2044 - to vôbec nie je ďaleká budúcnosť, však? A nie je ani taká nereálna, ako v tomto žánri býva zvykom. Ready Player One čitateľom predostiera desivú víziu toho, ako by to jedného dňa skutočne mohlo vyzerať. V knihe je trefne zachytená nerovnosť medzi pohlaviami, rozdiely medzi chudobnými a bohatými, prehnaná ochota ľudstva nahradiť realitu tou virtuálnou... Teda aktuálne problémy posunuté na ďalší level. Samotný lov zlatého vajca zasa v praxi znamená, že tisíce ľudí skúmajú a preberajú hodnoty, záľuby a názory jedného jediného človeka. (V čom vidím odraz toho, ako mnohí napodobňujú celebrity. V tomto prípade by ich aspoň čakala poriadna finančná odmena.)

Ernest Cline nám rozhodne ponúka dostatok príležitostí na zamyslenie, špecifickú atmosféru a najmä fascinujúci nápad. Samotný OASIS, jeho fungovanie, dosah a všetky tie detaily okolo boli úžasné a musela som si neustále pripomínať, že to napriek všetkému jednoducho nie je správne... A šlo mi to určite lepšie ako zúfalému Wadovi, ktorý iný život vlastne ani nemal.

Wade i ostatné postavy sú dostatočne sympatické a dokázala som do istej miery pochopiť ich konanie. Jediné, čo ma trochu zamrzelo, bola tá tak-trochu-lovestory. Virtuálne (ne)vzťahy sú síce zaujímavým námetom, ale myslím, že tento príbeh by sa bez toho zaobišiel. Koniec koncov, bol veľmi dobre napísaný a samotný dej bol pútavý a napínavý od začiatku až do konca. Navyše priniesol niekoľko prekvapivých zvratov - autor sa naozaj nebojí šokovať.

Okrem toho si prídu na svoje milovníci odkazov na popkultúru, bolo ich vážne veľa a pousmiala som sa pri každom, ktorý som spoznala. V tomto však jednoznačne nie som ideálna cieľová skupina, keďže sa poväčšine týkali 80-tych rokov a vtedy som ešte ani nebola na svete.

Ready Player One je jednoducho dobrý príbeh s výborným námetom určený prakticky ktorejkoľvek vekovej skupine. Je pravdepodobné, že z neho nepadnete celkom na zadok, no verím, že za prečítanie stojí a knihe udeľujem 4 hviezdičky.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Skvělá recenze :) Četla jsem tuto knihu v květnu a musím říct, že mě bavila moc. Po pro mě trochu těžko čitelném začátku mě děj neskutečně chytl a byla to jízda :)

    OdpovedaťOdstrániť