11/08/2016

Cassandra Clare - Lady Midnight (#1)

Na Lady Midnight som sa tešila, odkedy sa postavy z tejto série prvýkrát objavili v šiestom dieli Nástrojov smrteľníkov a prečítala som ju v ten istý mesiac, kedy vyšla - v marci 2016. Mnohí Clare obviňujú, že sa odmieta vzdať kníh z Tieňoloveckého univerza len pre peniaze. Nuž, drahí skeptici, možno, že to s počtom plánovaných kníh skutočne prehnala, to posúdim časom, ale napísať spin-off trilógiu The Dark Artifices chyba určite nebola - stále totiž má čo povedať.

Keď ste polovičným anjelom, ktorý život zasvätí boju s démonmi, môžete byť s niekým najlepší kamaráti... alebo parabatai. Puto medzi parabatai sa tak trochu vymyká bežnému chápaniu, a hoci sú parabatai často jeden pre druhého všetkým, nikdy sa do seba nesmú zamilovať.

Parabatai Emma Carstairs a Julian Blackthorn obaja prišli vo vojne o rodičov a teraz žijú v Tieňoloveckom inštitúte v LA s Julianovými mladšími súrodencami a dosť-mimo-ujom. Vo voľnom čase si okrem zabíjania démonov s obľubou nahovárajú, že ich vzťah nemá s láskou nič spoločné a sú plne vyrovnaní s momentálnou situáciou.

Aby náhodou nemali málo problémov, začnú sa objavovať telá zavraždených férov. Zaujímavé je, že boli zavraždení rovnakým spôsobom ako kedysi Emmini rodičia. Emma nehodlá premárniť svoju šancu pomstiť smrť rodičov a Julian zasa nehodlá premárniť svoju šancu získať späť svojho brata Marka, ktorého väznia práve féri. Čoskoro teda medzi Tieňolovcami a férmi vzniká tajná dohoda... A hľadanie pravdy sa môže začať.

Ako som spomínala vyššie, nemyslím si, že sú ďalšie Tieňolovecké knihy čisto marketingovým ťahom. Faktom je, že Cassandra Clare vytvorila neskutočne komplexný svet s mnohými nepreskúmanými oblasťami, bytosťami, bohatou mytológiou a históriou a, samozrejme, vytvorila tiež mnoho úžasných realistických postáv. V každej knihe svoj Shadow World rozširuje, berie nás na nové miesta, prezrádza nám nové detaily, ponúka iné uhly pohľadov a okrem osudov jednotlivých osôb môžeme sledovať posun Tieňolovcov ako skupiny (či skôr... rasy?). 

V trilógii The Dark Artifices sa dostávame do Los Angeles. Od Dark War síce uplynulo niekoľko rokov, no životy Emmy a Blackthornovcov sú ňou nenávratne poznačené. Teoreticky sa do Lady Midnight môžete pustiť aj bez znalosti prechádzajúcich kníh, ale v tom prípade si tak dokonale neužijete všetky drobné zmienky a odkazy. Na druhej strane, Clare novým čitateľom hneď v prológu poskytla veľmi obsažný kondenzovaný súhrn všetkého, čo treba vedieť. Angličtina má na to jeden skvelý výraz, "info dump", a v tomto prípade bol vážne masívny a okatý, to si nemôže dovoliť len tak hocikto. Našťastie, zvyšok knihy mi jej rozpačitý začiatok vynahradil.

Priestor v nej dostávajú féri a skúma i puto medzi parabatai, najavo vychádza kopa zaujímavých informácií, nechýbajú poriadne prekvapenia a všetko je to poprepletané úryvkami z básne Annabel Lee, ktorou je kniha jemne inšpirovaná. Najlepšou časťou Lady Midnight sú však jednoznačne postavy a ich vzťahy. Tie sú poriadne zamotané a romantická láska tu zohráva nemalú úlohu, no taktiež je kladený obzvlášť veľký dôraz na rodinu a priateľstvo.

Hlavná hrdinka Emma je sympatická odvážna Tieňolovkyňa, ktorá o tom navyše vie odmalička. Za jej úspechmi nestojí žiadna špeciálna krv či neobvyklé schopnosti, len jej tvrdý tréning a odhodlanie, ktoré človek musí obdivovať. Rovnako ako Emma nie je žiadna nová Clary, Julian nie je Jace. Julian je Julian - svojský a skvelý chalan, ktorý mal tú smolu, že na seba musel zobrať úlohu otca svojich malých súrodencov, čo nie vždy dokonale zvláda. Okrem hlavnej dvojice zostáva v knihe dostatok priestor i pre zvyšok Blackthornovcov, niekoľko úplne nových postavy a pár starých známych. Skrátka, je sa na čo tešiť.

Napriek tomu, že zbožňujem svet Tieňolovcov, Cassandrin štýl písania a maximálne som si zamilovala postavy, kniha má svoje nedostatky. Úspešní spisovatelia si zjavne môžu dovoliť písať veeľmi dlhé knihy a v tomto prípade to nanešťastie spôsobilo, že je Lady Midnight fakt rozťahaná a pomerne málo akčná. Navyše ma miestami iritovali neskutočne poetické obrazné opisy intenzívnych pocitov.

Aj tak som však príbeh dočítala s rozšírenými očami a zúfalým potrebujem-viac-a-to-teraz pocitom, takže jej nedokonalosti s radosťou odpúšťam a odporúčam ju... Všetkým, ktorí majú aspoň malú chuť si ju prečítať a zistiť, či sa im bude páčiť. Ja knihe dávam 4 hviezdičky a teším sa na pokračovanie.


obálka z goodreads.com

6 komentárov:

  1. Já upřímně Cassandře už ani nevyčítám to množství knih, stačí se totiž podívat na mého milovaného Riordana a musím sklapnout. :D A ono je logické, že když si autor vymyslí nějaký svět, těžko se mu ho opouští. A pak tu jsou i ti fanoušci, kteří ho vlastně podporují v tom, aby dál psal o tom samém světě, protože ho milují a nedokážou se ho vzdát. A dokud autor nepíše úplně to samé, tak proč ne?
    Já bych si od Clare strašně ráda přečetla něco dalšího, jen se k tomu jaksi nemůžu dokopat - vytvořila jsem si k ní, jakožto osobě, jakousi nechuť, která mi prostě brání... I když tuším, že kdybych opravdu začala číst, asi bych na to zapomněla a jen bych se věnovala knize samotné. Nu, uvidíme.
    Smůla u Clare je ještě to, že jsem to o rozvleklosti slyšela i u jejích ostatních knih. I proto se mi do toho nechce. Riordan má aspoň ty knihy plné akce, případně humoru a ne na sílu prodlužované, jop. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si myslím, že pokiaľ to nie je umelé naťahovanie, ale nové, originálne série, nie je na tom nič zlé.:D Rick je tiež dobrý príklad - bola by vážne škoda, keby nenapísal napríklad Bohov Olympu!

      Rozvlečenosť sa s ňou ťahá od štvorky TMI, pri pôvodnej trilógii alebo TID som s tým problém nemala. :D A zase - niekedy si to predlžovanie uvedomuješ... Ale v skutočnosti ti veľmi neprekáža. To je u mňa prípad Lady Midnight, bola proste aj tak skvelá a bavila som sa. :D

      Odstrániť
  2. Lady Midnight mám ako e-knihu v mobile, ale ešte som sa k nej nedostala. Trošku sa obávam tej angličtiny. Ale svojou super recenziou si ma na ňu poriadne nalákala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem som rada. :D Prinajhoršom môžeš počkať na slovenské vydanie. :)

      Odstrániť
  3. Určite je mnoho autorov, ktorí majú zo svojho množstva kníh biznis a píšu o každej maličkosti čo ich napadne, aj keď vlastne ani nemajú o čom, no Cassandra Clare k nim podľa mňa určite nepatrí. Úplne s tebou súhlasím, že jej svet má mnoho zákutí, ktoré nie sú preskúmané a tak má o čom písať. Ja som z toho, že stále píše, len a len rada. Najmä sa už neviem dočkať, kedy vyjde preklad Lady Midnight :) :3. Super recenzia :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že niekto súhlasí. :) Určite sa máš na čo tešiť. :) Ďakujem!

      Odstrániť