22/08/2016

Ivana Jungová - Tiene nad Veligradom (#1)

Ak ste čítali článok, v ktorom som túto novinku predstavovala, alebo sledujete vydavateľstvo Slovart, zrejme vám Tiene nad Veligradom nie sú neznáme. Pre ostatných rýchle zhrnutie: Ide o prvý diel slovenskej fantasy trilógie pre deti. Kniha vychádza 30. 08. 2016 a vážne som sa na ňu tešila. Možno až priveľmi.

"Prvá časť trilógie Legenda o Braslavovi je oslavou priateľstva, lásky a vernosti. Po boku smrteľníkov žijú v príbehu i nadprirodzené postavy, v ktoré verili naši predkovia."

Veľká Morava, 9. storočie, okolie hradiska Veligrad. Pri dvoch pastieroch, Bojanovi a Rodanovi, sa jedného dňa pristaví syn kniežaťa a presvedčí ich, aby mu ukázali cestu k Latnabrogu. Podľa legendy tam totiž sídli gryf a mladý Žiarovít je odhodlaný dokázať, že už nie je dieťa...

Stretnutie s gryfom však dopadne úplne inak, ako chlapci očakávali. Vysvitne, že bájny tvor s nimi má vlastné plány. Dokonca im dá aj netradičné dary, s ktorými sa musia vyrovnať - Bojan zrazu rozumie reči zvierat a Rodan vidí nadprirodzené bytosti.

Veligrad medzitým čelí väčším problémom. Frankom vôbec nie je po chuti nezávislosť Veľkej Moravy a kupecké výpravy s veľmi potrebnou soľou niekto prepadáva. Ako riešenie sa ponúka legenda o Braslavovi, ktorý ľuďom prisľúbil pomoc v núdzi. Problémom je, že poslov za ním možno vyslať iba cez Lesnú bránu a tá zostáva zatvorená...

Hneď na úvod musím poznamenať, že sa mi veľmi páčilo prostredie, v ktorom sa príbeh odohrával a magická atmosféra, ktorou bol nasiaknutý. Na stránkach knihy sa totiž prelína história Veľkej Moravy a život bežných ľudí s mytológiou a nadprirodzenými potvorkami na každom kroku. Samotná hlavná dejová línia je dobrou ukážkou - pri riešení skutočných problémov sa ľudia obrátia práve na legendu o bájnom Braslavovi.

Autorka nás postupne zoznamuje s obyvateľmi Veligradu. Dáva nám možnosť nahliadnuť do domova bohatého kniežaťa a jeho rodiny, no sústreďuje sa najmä na život a každodenné problémy dedinčanov. Postáv sa tu teda objavuje viacero a chvíľu mi trvalo zorientovať sa v nich, väčšiu úlohu si však vyslúžilo len niekoľko z nich. Dočkáme sa sympatických, záhadných a občas i trochu otravných ľudí. Napríklad Bojan ma vedel iritovať, no stále sa správal primerane svojmu veku a situácii, takže to ako vadu nevnímam. Skôr mi prekážalo, že sú Slovieni z veľkej časti akísi zidealizovaní. Navyše sa mi žiadna z postáv nezdala vykreslená dostatočne na to, aby som si ju skutočne obľúbila.

V Tieňoch nad Veligradom pochopiteľne nájdete niekoľko zvratov, trošku akcie či napätia, niekoľko načrtnutých záhad a úsmevných chvíľ... Ide však o výrazne úvodný diel. Myslím si, že na toľkých stránkach sa skrátka mohlo odohrať aj viac. Tým sa dostávam k tomu, čo nakoniec schladilo moje nadšenie - spracovanie daného nápadu. Autorka nás počas celej knihy priebežne zásobuje množstvom opisov a detailov, či už ide o život v tej dobe, niektoré obyčaje alebo skrátka krásy prírody. Netvrdím, že je to nutne na škodu, no v tomto prípade tieto pasáže miestami brzdili celkový spád príbehu a spomaľovali čítanie.

Aby som to zhrnula, Tiene nad Veligradom považujem za v podstate milý príbeh s peknými ilustráciami a určitým potenciálom do budúcna. Verím, že nič nepokazíte, keď ho na skúšku podstrčíte deťom alebo si ho zo zvedavosti prečítate, predsa len ide o našu tvorbu a neopozerané prostredie i mytológiu... Ja knihu bohužiaľ vnímam ako priemer a udeľujem jej 3 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka & citácia z slovart.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára