19/08/2016

Predstavujem: Nie je tam (Joy Fielding)

Základné informácie:

Nie je tam je najnovšia kniha známej autorky psychologických thrillerov, Joy Fielding, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar tento mesiac (čiže v auguste 2016) s počtom strán 376.

Stratené dieťa, rozvrátená rodina, osudný telefonát, ktorý vráti hrdinku do bolestnej minulosti.
Caroline Shipleyovej sa podlomia kolená, keď počuje v telefóne tie slová. V momente sa prenesie o pätnásť rokov späť do luxusného rekreačného strediska v Mexiku a do osudnej noci, keď sa jej zrútil svet.
Ten výlet mal byť oslavou. Carolinin manžel Hunter ju presvedčil, aby nechali ich dve malé dcérky samy spať v hotelovom apartmáne a vo dvojici oslávili desiate výročie svadby v hotelovej záhradnej reštaurácii. Lenže keď sa vrátili do apartmánu, so zdesením zistili, že ich dvojročná Samantha zmizla bez stopy.
Caroline prežíva dni, týždne a roky utrpenia. Musí sa vyrovnať s pozornosťou médií, ktoré ju označujú za chladnú ženu a neschopnú matku, a pritom sa usiluje zachrániť manželstvo. Rieši aj problémy staršej dcéry Michelle, ktorá sa k nej správa dosť negativisticky. A celý čas sa zúfalo drží nádeje, že Samantha sa jedného dňa objaví, no život ju znova a znova vracia do krutej reality.
Caroline netuší, komu a čomu veriť. Vie len to, že niekto sa silou-mocou usiluje tajiť pravdu o tom, čo sa stalo jej dcérke.
(obálka a anotácia z bux.sk)


Prečo ma kniha zaujala?

-> Z času na čas si rada prečítam niečo, po čom by som obyčajne nesiahla, pretože to skrátka nie je môj preferovaný žáner a občas vďaka tomu narazím na výborné diela... Takže dúfam, že sa mi aj v tomto prípade pošťastí.

-> Niečo na autorkinej tvorbe skrátka musí byť, veď si jej knihy obľúbilo množstvo ľudí po celom svete.

-> Samotný námet znie dobre. Síce zjavne nepôjde o veselé čítanie, no cítim potenciál - anotácia sľubuje správnu dávku tajomstiev, spletitých rodinných vzťahov a drámy.


Čo som sa dozvedela potom?

na autorkinom webe
nájdete rozsiahlu fotogalériu
-> Joy Fielding je 71-ročná kanadská spisovateľka, ktorá žije v Toronte s manželom. Domov však má aj na Floride a jej knihy sa zväčša odohrávajú práve vo veľkých amerických mestách, pretože má pocit, že sa toto prostredie najviac hodí k témam jej kníh.

-> Svoju prvú poviedku napísala už ako 8-ročná a poslala ju do časopisu, kde ju odmietli. Keď mala 12 rokov, napísala scenár o dievčatku, ktoré zavraždilo vlastných rodičov (ako píše na svojom webe, spôsobila tým svojim rodičom niekoľko bezsenných nocí) - i ten sa však stretol s odmietnutím.

-> Na univerzite študovala anglickú literatúru, no čoskoro sa rozhodla skúsiť herectvo. Neskôr si zmenila meno z pôvodného Tepperman na Fielding (údajne po Henrym Fieldingovi) a začala sa venovať písaniu na plný úväzok. Publikovala viac než 20 kníh, z ktorých mnohé vyšli v slovenskom preklade vo vydavateľstve Ikar. Populárnymi titulmi sú napríklad Rozlúč sa s mamičkou (1980), Uteč, Jane (1991), Teraz ju vidíš (2011) či Niekto sa díva (2015).

-> Autorka o sebe tvrdí, že si ako malá vždy vymýšľala rozsiahle príbehy o bábikách, s ktorými sa hrala a popúšťala uzdu svojej fantázii - čo vlastne robí až dodnes. Písanie miluje preto, že jej ponúka úplný pocit kontroly. Proces, počas ktorého sa z nápadu stáva hotová kniha, u nej zvyčajne trvá rok, pričom samotnému písaniu sa venuje 4 až 8 mesiacov. Viackrát pritom písala prvú polovicu príbehu opakovane, kým sa jej ju podarilo napísať "správne". Zvyšok knihy sa však potom písal viac-menej sám.

-> Údajne jej raz prišiel list od muža, ktorý nedávno uniesol svoje deti od exmanželky. Napísal jej, že sa po prečítaní jej knihy Rozlúč sa s mamičkou cítil tak mizerne, že deti vrátil matke.

-> Na svojej webovej stránke sa autorka každý mesiac prihovára čitateľom vo forme listu, kde hovorí o novinkách v jej písaní, osobnom živote, ale tiež o rôznych seriáloch či knihách.


Čo ďalej? 

Ak sa chcete o autorke a jej knihách dozvedieť viac, určite navštívte jej oficiálny web (odkiaľ som aj čerpala informácie) alebo facebookovú stránku.
Ak vás zaujíma slovenská edícia alebo si chcete prečítať ukážku, zamierte tu, na bux.sk.
Ak chcete vedieť, ako sa mi darí v čítaní, sledujte ma na goodreads.


Knihu určite prečítam do konca augusta a následne môžete očakávať moju recenziu. Dovtedy budem rada, keď sa v komentároch podelíte o svoje dojmy - zaujala vás kniha? Plánujete si ju prečítať/čítali ste ju? Máte skúsenosti s inými knihami od tejto autorky?

2 komentáre:

  1. Anonymný23/8/16 11:34

    Myslím, že jsem od autorky před několika lety četla knihu Teď neplač a opravdu se mi líbila. Je pravda, že tou dobou jsem byla tak patnáctiletá a byla to má první kniha tohoto typu, ale nejspíš měla dlouhodobý dopad, když jsem si na ni teď vzpomněla. ^.^
    Co si pamatuji, autorčiny styl psaní byl svižný a poutavý a celkově mě rozuzlení překvapilo.
    Těším se na recenzi. ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, ako píšeš, aj v tomto prípade to bolo veľmi svižné a pútavé. :) Recenzia bude hádam koncom týždňa a ďakujem za komentár. ^^

      Odstrániť