19/10/2016

Neliss, Michelle & hľadanie top prvej kapitoly

Ešte v septembri ma foxi z blogu Liščina knihovnička nominovala do takzvaného Try a Chapter tagu. Princíp je jednoduchý: vyberiete si 5 kníh, prečítate z každej prvú kapitolu a rozhodnete sa, s ktorou budete pokračovať. Foxi však celý nápad vylepšila - prizvala si kamarátku a rozhodli sa hľadať ideálnu knihu na spoločné čítanie. Keďže je to podľa mňa výborná myšlienka, oslovila som Michelle a pustili sme sa do čítania...

Tak ja by som sa chcela v prvom rade poďakovať Neliss, že sa rozhodla prizvať si zo všetkých práve mňa – cítim sa vďaka tomu náramne dôležitá. Ako tu už bolo zmienené, volám sa Michelle a som tou osobou, ktorú Neliss z času na čas spomenie v nejakom článku, ako keby každý vedel, o kom to vlastne hovorí. Na toto bláznovstvo som pristúpila preto, lebo (ma Nel tak pekne oslovila) ma zaujal koncept a bola som zvedavá, ako dokážem ohodnotiť knihu po prvej kapitole (a mala som opodstatnený dôvod, prečo si prečítať len prvé kapitoly kníh a nepripadať si pri tom previnilo). Takže hurá na to!

Spoločnými silami sme si vybrali týchto 5 kníh (všetky sme čítali v origináli, v preklade vlastne ani nevyšli):

1. Kody Keplinger: Run - goodreads
2. Gail Carriger: Soulless #1 - goodreads
3. Cat Winters: In the Shadow of Blackbirds - goodreads
4. : My Lady Jane - goodreads
5. Petra Slováková: Démon z East Endu #1 - goodreads


Kody Keplinger: Run

Run nemá očíslované kapitoly, čo som si vôbec nevšimla (a potom že kto je detailista), takže som usúdila, že bude fajn prečítať si prvú časť z pohľadu oboch protagonistiek. Vysvitlo, že pohľad Bo sa odohráva v prítomnosti a pohľad Agnes v minulosti.

Ako prvá slovo dostáva Bo. Spolu s Agnes v noci utekajú preč z mesta. Autorka nás hneď na úvod hodí do víru udalostí, text je dynamický, zvedavosť veľká, odpovede žiadne... Štafetu však čoskoro preberá Agnes a zdá sa, že tá rozpráva menej zaujímavú časť príbehu. Minimálne prvý kúsok z jej pohľadu bol skôr vysvetľovací a nie až taký pútavý.

Pokiaľ ide o Bo, súhlasím s Nel. Avšak pokiaľ ide o Agnesinu kapitolu, súhlasím iba s tým, že bola viac vysvetľovacia a plynula pomalšie. Nezdá sa mi, že by prinášala tú nezaujímavejšiu časť príbehu – práve naopak, mňa ich prvé stretnutia (resp. interakcie, keďže o sebe postavy vedia už dlhší čas) zaujímajú viac ako to, čo sa bude diať v prítomnosti. Obe dievčatá pochádzajú z radikálne odlišných svetov, a hoci to nie je práve originálny motív, na toto konkrétne spracovanie som celkom zvedavá.

Potenciál knihy vidím najmä v tom, že má Agnes problém so zrakom ako aj samotná autorka (a ja som očividne jediná, ktorá o tom vôbec nevedela), takže je jej vnímanie netradičné a zároveň aj autentické. Chcela by som vedieť, čo sa stane ďalej, ale... Prežijem bez toho.

Dodala by som len toľko, že som od Kody prečítala už dve knihy a obe sa mi páčili, takže si túto jednu po týchto dvoch kapitolách rozhodne dávam vysoko na svoj to-read zoznam. Jej knihy sú kratšie, pretože sa autorka netočí okolo horúcej kaše a nestráca čas zbytočnosťami. Nečakám od toho komplikovanú zápletku, ale verím, že so sebou Run v závere môže priniesť nejakú zaujímavú myšlienku, tak ako aj ostatné Keplingerovej príbehy.


Gail Carriger: Soulless #1

Soulless som si chcela prečítať už dlhšie, pretože mám rada autorkinu sériu pre mladých z rovnakého sveta, Finishing School. Úvodná kapitola je dosť dlhá a písaná v tretej osobe. Okamžite som v nej identifikovala Gailin svojský štýl – trochu pomalší, zložitejší, ale zároveň originálny a jedinečne vtipný. Ja som od autorky nikdy predtým nič nečítala a vlastne som o nej ani nikdy nepočula, nevedela som, čo mám očakávať a jej štýl ma trochu prekvapil. Neviem, či je to iba mnou, ale chvíľami som si nebola istá, či čítam skutočne v angličtine alebo v nejakom inom jazyku (je možné, že niektorým slovám som ani nerozumela).

Tých niekoľko postáv, ktoré sa v kapitole mihli, na mňa zapôsobilo fajn, atmosféra & reálie steampunkového viktoriánskeho Anglicka detto, nejaká menšia akcia nechýbala... No vo všeobecnosti šlo o „neurazí, nenadchne“ level. V čítaní by som rada pokračovala skôr na základe autorkinho mena než prvej kapitoly.

Mňa na ďalšie čítanie nalákala aj samotná kapitola a chcela by som vedieť, ako bude načatá záhada rozuzlená. Hlavná hrdinka navyše pôsobí ako badass potvora. Áno, postáv sa tam objavilo na prvú kapitolu požehnane veľa, ale každá z nich mi pripadala svojská a nestrácala som sa v nich (aj keď som možno mala problém odhadnúť ich vek). Obzvlášť ma zaujalo opačné poňatie upírov ako býva zvykom, keďže tuto ide o bytosti, ktoré existujú práve preto, lebo malá časť ich duše skrátka odmieta zomrieť. Zápletka nepôsobí originálne (hneď sa mi vybavuje kniha Some girls bite), no spracovanie a prostredie tomu dodávajú na jedinečnosti.

V tomto prípade zrejme zohral veľkú úlohu fakt, že zatiaľ čo ja som sa autorkinými nápadmi nechala ohúriť už pri štyroch predchádzajúcich knihách, pre Michelle to bola premiéra. Takže tu ponúkame dva absolútne odlišné pohľady a to celkom zadarmo. Nemáte za čo.


Cat Winters: In the Shadow of Blackbirds

Na rozdiel od názvu je prvá kapitola tejto knihy relatívne krátka. Príbeh rozpráva Mary a začína sa jej cestou vo vlaku plnom vystrašených ľudí, ktorých najhoršou nočnou morou je nákaza španielskou chrípkou. Kniha sa totiž odohráva v roku 1918 a hneď na úvod vás ovalí vcelku pôsobivou pochmúrnou atmosférou. Nuž, ako koho.

Mary sa dobre „počúva“ a navyše pôsobí pomerne drzo, čo by mohlo byť zaujímavé. Ak mám citovať svoje poznámky, tak „hlavná hrdinka nepôsobila po prvej kapitole otravne, čo je asi dobre“. Taktiež sa mi pozdávalo, že bol do textu zakompovaný list. (Zbožňujem listy, pošli mi nejaký, Michelle! Eh, myslíš osobne na papieri na tvoju adresu? No problem, pošli adresu – ale pokiaľ ide o knihy, listová komunikácia ma nijako nefascinuje.) A nesmiem zabudnúť ani na pekný design nadpisov. V čítaní som rozhodne chcela pokračovať.

Už po prvej kapitole mi bolo jasné, že som nikdy nič podobné nečítala. Podľa mňa nehovorí veľa o deji a nie je tam ani len náznak nadprirodzena, a keďže ma historické romány príliš nezaujímajú, po tomto krátkom úvode nemám urgentnú túžbu pokračovať v čítaní (a myslím, že ani nebudem).


: My Lady Jane

Prológ knihy slúži na vysvetlenie nápadu autoriek. A jednou z nich je Cynthia Hand, ktorá je autorkou jednej z mojich najobľúbenejších sérií Nadpozemská, preto som tú knihu okamžite zaradila do svojho hľadáčika. Inak, ten prológ mi trochu pripomínal Princess Bride – potom sa však typ rozprávača zmenil. Tí si totiž vzali „do parády“ reálne historické udalosti a osoby a všetko si upravili po svojom. Predstavujú nám svoje alternatívne Anglicko s jeho nadprirodzenými obyvateľmi a všetko to pôsobí úžasne nápadito, originálne a fascinujúco, yay. A pretože tvoj komentár znel trošičku ironicky, dodávam: Je to nápadité, originálne a neopozerané.

Nebol ironický! Ibaže potom prišla prvá kapitola z pohľadu kráľa Edwarda a moje nadšenie vyprchalo. Okrem iného sa v nej dozvedáme, ako sa dostala Jane k svojmu manželstvu a podľa opisu pôsobí sympaticky (Jane, nie jej manžel – náhodou, jej manžel pôsobí tiež zaujímavo a som zvedavá, ako bude vyzerať ich vzťah), no nestretneme sa s ňou. Z Janinho pohľadu je až druhá kapitola, dovtedy čitateľa čaká akési rozťahané intro, ktoré bolo síce občas vtipné, ale vo všeobecnosti trochu nezáživné. Nemala som veľmi chuť pokračovať v čítaní.

Osobne som sa pri čítaní celkom bavila. Prvá kapitola možno bola iba úvodná, ale autorky si podľa mňa vymysleli natoľko zaujímavú mytológiu, že chcem čítať ďalej a chcem vedieť, ako sa bude vyvíjať dej.


Petra Slováková: Démon z East Endu #1

Podobne ako pri Soulless, kniha je písaná v tretej osobe. Tentoraz je však prvá kapitola kratučká a autorka v nej nahodila rýchle tempo – príbeh začala poriadnou naháňačkou. Je tu náznak toho, o čom asi bude hlavná zápletka, lenže nemáme v podstate nijakú predstavu o postavách (aj keď je pravdou, že to bolo iba pár strán).

Čaká nás ďalšia (už tretia? a to sa nám ako podarilo?) verzia alternatívneho Anglicka (a ešte je to k tomu štvrtá kniha, ktorá sa odohráva v minulosti, heh). Opäť pôsobí zaujímavo, hoci sú akékoľvek vysvetlenia zatiaľ v nedohľadne. V každom prípade si autorka rozhodne dala záležať na tom, aby vykreslila tú správnu atmosféru. Na tých niekoľkých stránkach sa navyše stihne mihnúť očividne bad-ass ženská (yay girl power) a viete čo? Fakt som chcela plynule čítať ďalej!

Vo mne prvá kapitola nezanechala až taký veľký dojem, aby som cítila potrebu čítať ďalej – na druhej strane, na rozdiel od In the Shadow of Blackbirds, bola by som ochotná prečítať si ešte jednu kapitolu, aby som zistila, či sa tá potreba objaví.


Vyhodnotenie:

Celkové poradie, v akom by knihy čítala Neliss vyzerá takto:
  1. Démon z East Endu
  2. In the Shadow of Blackbirds
  3. Run
  4. Soulless
  5. My Lady Jane
(Hoci úprimne povedané, okrem My Lady Jane som mala chuť pokračovať vo všetkých. :D)


Celkové poradie, v akom by knihy čítala Michelle vyzerá takto:
  1. Soulless
  2. Run
  3. My Lady Jane
  4. Démon z East Endu
  5. In the Shadow of Blackbirds

=> titul "Ultimátna voľba na spoločné čítanie" teda získava kniha... *počíta body* ehm, totiž knihy... Démon z East Endu, Run a Soulless!

Ak mám byť úprimná, ani trochu ma nešokuje, že sme sa takmer vôbec nezhodli (alebo absolútne nezhodli, keďže sa nám nezhoduje ani jedno jediné miesto?). Ako vidíte, s Neliss máme pomerne odlišný čitateľský vkus a rôzne kritériá na hodnotenie kníh. Máme zrejme šťastie, že sa naše konverzácie netočia iba okolo kníh, inak by sme už dávno nemali o čom komunikovať, heh. Zrejme, no musíš uznať, že občas sa nejaká výnimka nájde - najmä ak ide o klasiku.

V každom prípade som naozaj vďačná, že si ma prizvala do vypĺňania tohto tagu, bola to zábava a teším sa na naše najbližšie spoločné čítanie (hádam to dopadne lepšie ako Doktor Jekyll a pán Hyde).

Ja zase ďakujem tebe, Michelle, že si si našla čas. :) A moje ďakujem patrí samozrejme i foxi za nomináciu. My síce nikoho konkrétneho označovať nebudeme, no pokiaľ sa vám tag zapáčil, určite sa zapojte.

Dúfam, že vás článok zaujal a budem rada, keď zanecháte komentár.
Neliss & Michelle

7 komentárov:

  1. Super! O tomto projekte som ešte nepočula (aj keď v poslednej dobe mi toho ušlo nejako veľa), no bol to po dlhej dobe asi prvý článok, ktorý som dočítala do konca bez toho, aby som niektoré veci preskočila. Fakt ma to pobavilo. :D
    Mali by ste takto písať viac článkov :D :D
    Inak čakala som, že sa v tých kapitolách zhodnete viac. Ako keby ste obe rady čítali niečo úplne iné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fííha, to je pocta, vďaka.:) :D
      Haha, ja by som si určite ešte zopakovala, neviem, ako Michelle.:D
      Myslím, že máme hlavne iné predstavy o chytľavom začiatku, možno keby sme knihy prečítala, zhodli by sme sa trochu viac... A možno nie, u nás proste nikdy nevieš.:D

      Odstrániť
    2. Som rada, že som svojimi táraninami nepokazila Nel reputáciu :D A aj ja by som si to znovu rada zopakovala, pokojne sa na mňa kedykoľvek obráť :P
      A čo ja viem, podľa mňa čítame dosť odlišné knihy a ak aj nie, máme na ne často odlišný názor (česť výnimkám - Kate, Lunar Chronicles...) :D Ja mám nižšie nároky na NA knihy a som prísnejšia na fantasy a u Nel mám dojem, že je to naopak, alebo má teda aspoň väčšiu toleranciu, pokiaľ ide o YA/YA fantasy ako ja.

      Odstrániť
    3. Ja mám dojem, že v poslednej dobe ofrflem skoro všetko, čo sa mi dostane pod ruku. Ale to bude určite tým, že musím čítať knihy do školy, ktoré ma maximálne nebavia, a tá moja nechuť sa akosi prenáša aj na knihy, ktoré ma bavia. Alebo ja neviem. Radšej som sa teraz nepustila ani do It ends with us a do EoS, aby som to náhodou neofrflala. Aspoňže ma to trpezlivo čaká na poličke :D

      Odstrániť
    4. Myslím, že s tými rozdielnymi nárokmi na rozdielne žánre si to vystihla, Michelle.:D

      Majka, tak to je dosť blbé, že povinné na teba takto funguje, je to proste zlo... Ale tak všetky tie super knihy na teba počkajú. :D A aspoň nebudeš musieť toľko po EoS čakať na pokračovanie. Ja tu už umieram.:D

      Odstrániť
  2. Jsem tak ráda, že jsi tag vyzkoušela, Neliss, o to víc, že jste ho také zkusily ve dvou! Má to své kouzlo, mít parťáka ke čtení a moci s ním vše prodiskutovat už od první kapitoly. ^.~ A vaše "hlasy" se spolu čtou opravdu moc pěkně. ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som rada, že si ma doň nominovala, bola to sranda.:) Ďakujeme. :3

      Odstrániť