26/12/2016

Zo života knihomoľky: S historickým nádychom

Dnes vám porozprávam, čo som v poslednej dobe videla a čítala - dokonca to má spoločného menovateľa! Viete, mám rada historické knihy/seriály/filmy, no čítam/sledujem ich skôr príležitostne. V poslednej dobe sa mi však trochu nahromadili.

Jedného dňa som náhodou na facebooku zahliadla odporúčanie na britský historický seriál Victoria. S dovolením vám teraz urobím takú istú láskavosť, akú urobili mne a toto odporúčanie posuniem ďalej: ak chcete vidieť dobrý a pritom prehliadaný seriál, pustite si Victoriu!

Nezaberie vám to veľa času, prvá séria má len 8 epizód, už je celá vonku a všetky epizódy (s výnimkou prvej) majú 45 minút. Navyše rozhodne stojí za to. Herci podávajú neskutočné výkony, rýchlo som si zamilovala postavy a celkovú atmosféru, seriál ma dokázal rozosmiať, zlomiť mi srdce... A vôbec som sa nenudila, hoci skoro vôbec nie je akčný. (Na okraj: Druhá séria by mala vyjsť v roku 2017, ale prvá končí pomerne uzavrete.)


Okrem toho som v decembri čítala o hriešnom Uhorsku. Začalo to knihou Plamene hriechu od Mareka Zákopčana. Kniha sa mi síce nedokázala celkom dostať pod kožu a postavy som sledovala bez väčšieho emocionálneho zainteresovania, LENŽE. Marek veľmi príjemne píše a napokon sa mi pred očami vytvorila zaujímavá spletitá mozaika vzťahov a tajomstiev, pričom nechýbali ani dramatické chvíle. Bonus pre mňa: Kniha nebola presladená. V konečnom dôsledku ma Plamene hriechu možno neposadili na zadok, no jednoznačne sa mi páčili. 4 hviezdičky.

Potom som plynule prešla na Korene hriechu od Marje Holecyovej. Na knihu som len nedávno publikovala recenziu, takže v skratke: Kniha sleduje príbeh dvoch priateliek, baronesy a jej slúžky, od detstva až po dospelosť. Historické prostredie je plne využité, autorka nás postupne zoznamuje s kopou prepracovaných postáv. Nechýba romantika, sex, pochmúrne chvíle, vzťahová dráma, priateľstvo, rodina... A nakoniec ani trocha akcie a pár zvratov. Kniha má skvelú atmosféru a je výborne napísaná, čo slušne vynahrádza jej pomalý rozbeh a miestami rozťahaný dej. Opäť 4 hviezdičky.

Taktiež sa mi do rúk čítačky dostala publikácia Dejiny sveta v skratke. Jej obsahom je presne to, čo sľubuje názov: chronologický prehľad významných udalostí a osobností svetových dejín. A to všetko na pomerne malom počte strán, podané veľmi čitateľným spôsobom, s mapami pre lepšiu predstavu. Knihu budem v blízkej dobe recenzovať, ale už teraz vám môžem povedať, že mi naozaj pomohla si v dejepise "upratať" (čo ako budúca maturantka fakt oceňujem).


S historickým čítaním ešte nekončím, keďže mám z knižnice požičané prvé dva diely trilógie o Márii Antoinette od Juliet Grey. Za to jednoznačne končím s týmto článkom...

...a budem rada, keď mi v komentároch napíšete, či ste niečo z vyššie zmienených vecí videli/čítali, prípadne aký máte postoj k tomuto žánru. Ocením aj všetky tipy!

obálky z goodreads.com & bux.sk

2 komentáre:

  1. Ten seriál vyzerá naozaj zaujímavo, skúsim si pozrieť pár častí :-) Z kníh poznám Korene hriechu, kupovala som ich na Vianoce známej a teší ma, že knihu hodnotíš dobre, snáď sa bude páčiť aj jej :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite skús!:) Prípadne daj vedieť, či zaujalo.
      Tiež dúfam, že bude.:)

      Odstrániť