21/09/2018

Stret diváčok: Neliss vs. Michelle (vol. 1)

Minule ste sa mohli presvedčiť o tom, že sa s Michelle občas rozchádzame v názoroch na knihy. Nuž, zhoda pri filmoch a seriáloch je hádam ešte neobvyklejšia. Vždy, keď máme dojem, že sa naše názory začínajú zhodovať, realita nás vyvedie z omylu. Keď Michelle prišla s nápadom, že by z toho bol fajn článok, hneď som súhlasila. Vždy som chcela „recenzovať“ filmy, ale na to nemám dosť odborných znalostí. A tak sme to poňali ako obyčajné bľabotanie o filmoch. Keďže sme však chceli vybrať niečo, čo sme obe videli celé a nedávno, naše pohľady nie sú tentoraz až také rozdielne… No stále ide o dve perspektívy a uvidíte, že máme na filmy trochu iné nároky.

Za obete nám padli dva romantické tínedžerské filmy založené na knižných predlohách, o ktorých sa momentálne na internete dosť hovorí. Tušíte? Áno, ide o To All The Boys I've Loved Before & The Kissing Booth!

To All The Boys I've Loved Before


Pozrite, netvrdím, že je to zlý film, je len hrozne nudný. Ale no taaaak, nebol až TAKÝ nudný! Po zhliadnutí I Feel Pretty mi dokonca pripadal ako komédia roka. Oproti I Feel Pretty je síce skvelé všetko, ale to nestačí.

Späť k To All The Boys I’ve Loved Before. Ako pravdepodobne viete, ide o adaptáciu rovnomennej romantickej young adultky z pera Jenny Han. Osobne som čítala celú trilógiu a zatiaľ čo prvá kniha bola "proste fajn", tú poslednú som si zamilovala. Keď som sa teda dočítala, že je film verný predlohe, roztomilý, úžasný a ľudia sa ho nemôžu nasýtiť, vrhla som sa naň s patričnými očakávaniami. Možno to bola chyba. Ja som knihu nečítala a do filmu som sa púšťala iba s informáciami, ktoré som sa dozvedela z traileru. Možno aj preto, že som nemala absolútne žiadne očakávania, som si z neho odniesla o čosi lepšie pocity ako Nel.

To All The Boys… je naozaj verné svojej knižnej predlohe. Takže už knihu nemusím čítať? Jeeej! V oboch prípadoch dostanete jednoduchú lovestorku s milými detailmi navyše. Samotný príbeh je priam prvoplánový, poriadne zvraty či dráma v ňom nemajú miesto a bojím sa, že by ma trochu nudil, aj keby som ho už nepoznala z kníh. Ja osobne som sa vyslovene nenudila – asi ma ťahala dopredu zvedavosť, s kým to vlastne Lara Jean (viete mi vysvetliť, prečo musia používať obe jej mená?) skončí. Z traileru to pôsobilo, že hlavným hrdinom bude jej najlepší kamarát, takže som bola dlhú dobu zmätená a neistá. Súhlasím však, že to bolo mimoriadne priehľadné a predvídateľné – ako tá scéna, keď si jej nepriateľka vzala od jej frajera jej gumičku… Uuuuu, to rozhodne nepôsobí ako detail, ktorý by sme si mali pamätať, pretože sa k nemu neskôr v príbehu vrátime, uuu. Na druhej strane, toto zrejme nie je druh filmu, ktorý má strhnúť obsahom, takže… Čo postavy? Humor? Niečo iné?

Čo sa týka hercov, tvorcovia vsadili na pomerne neznáme, no za to sympatické tváre. Nesťažujem sa. Lara Jean je trošku potreštená, naivná pubertiačka a beznádejná romantička. Osobne som sa s ňou nemala v čom stotožniť a pri jej trápnych chvíľkach mi bolo až nepríjemne. V tomto sa teda zhodneme. V každom prípade si myslím, že herečka odviedla dobrú prácu a priniesla na plátno veľmi presvedčivú naivnú pubertiačku. To rozhodne. Väčší problém mám s Petrom aka Pánom dokonalým. Už v knihách bola jeho postava idealizovaná, počas troch dielov však získal aspoň akú-takú osobnosť. Ak by som o ňom mala niečo povedať na základe filmu – a nesmela by som pritom hovoriť o jeho vzťahoch s inými postavami –, tak sa zmôžem iba na to, že je športovec so smutnou rodičovskou historkou, ktorú som už zabudla. Nemám nič proti tomu, aby "zlých chlapcov" nahradili tí dobrí, ale nikto predsa nemôže byť dokonalý gentleman 24/7! Na mňa ako na neznalca knihy Peter nepôsobil ako taký neskonalý džentlmen, skôr ako neúspešný pokus o „zlého chlapca“, ktorý sa kvôli hrdinke zmení. Nebol mi ani nesympatický, no bol taký nemastný-neslaný. Rozhodne sa z neho nestane Troy Bolton tejto generácie, hehe. Postavy u mňa teda veľmi nebodovali – neurazili, ani nenadchli. Najlepšia z nich bola Larina mladšia sestra a veľmi sa mi páčila ich vzájomná dynamika. Na druhej strane som občas mala dojem, že mi z filmu niekto vystrihol polovicu scén s Larou Jean a Petrom – vývoj ich vzťahu a citov mi miestami pripadal skôr ako povedaný v scenári, než ukázaný v scénach. Presne!

Dobrý humor síce dokáže zachrániť veľa, ibaže To All The Boys… podľa mňa nie je práve vtipné. Ja som sa celkom nasmiala práve na scénach s Larinou mladšou sestrou. Film sa snažil byť predovšetkým roztomilý, sladký a… estetický? Vezmite si všetky tie outfity, izbu Lary Jean, jej bicykel aj samotné farby – to všetko bolo vizuálne fakt príjemné, jemné, očarujúce a maximálne estetické. Keď k tomu pridáte také tie zostrihy z ňuňu falošného vzťahu hlavnej dvojice, dostanete ideálny materiál na vytváranie gifov a rozplývanie sa na tumblri. A mnohí zrejme aj skvelú oddychovku na zlepšenie nálady. Nad týmto som sa nezamýšľala (tak tráviš primálo času na tumblri – to teda hej, aj tak som tam chodila len kvôli Captain Swan), ale rozhodne s tebou súhlasím. Je to ako keby sa nedostatky v scenári a príbehu pokúšali zakryť vizuálnym pornom.

Mne nanešťastie pekná sladká romantika na skvelý filmový zážitok nestačí. Na to potrebujem fascinujúce postavy, vtipné chvíľky, zaujímavú zápletku alebo aspoň tanečné či spevácke vystúpenia. Keby som nečítala knihu a nebola náramne zvedavá, To All The Boys I've Loved Before by som asi unudene vypla uprostred. Napriek tomu si nemyslím, že ide o vyslovene zlý film. Je však podľa mňa preceňovaný. Chápem, že si našiel a ešte nájde priaznivcov, preto sa nikoho nesnažím odrádzať. Jednoducho vás nabádam k nižším očakávaniam – keby ste sa náhodou pridali do môjho malého tábora neočarených divákov, aspoň nebudete takí sklamaní.

Nedala by som za to ruku do ohňa, ale myslím, že u teba veľa spravilo práve to, že si poznala dej. Nemalo ťa tam čo zaujať, pokiaľ je to vážne taká verná adaptácia knihy, na ktorú máš už tak iba priemerný názor. Ako vravíš, nie je to plné zvratov či drámy, ale je to dostatočne esteticky príjemné, aby ťa to neodradilo aspoň od toho prvého pozerania. Podľa mňa celkom pekne zachytili atmosféru prvých lások. Bolo to milé, nevulgárne, ale zároveň nie také naivné, aby si mala dojem, že cenzuruješ realitu pre mladšieho diváka. Veľa podobných filmov dnes nevidíme. Takto som na to nehľadela, vďaka za objasnenie, čo sa na filme ľuďom môže páčiť. Plus, má pekne diverzné obsadenie, takže aj to je bezpochyby dôvod, prečo ho všetci tak ospevujú. Nie je to však niečo, čo by som si potrebovala pozrieť znovu.

The Kissing Booth


Keď som čírou náhodou našla trailer na The Kissing Booth, pozornosť u mňa prebudila čisto podobnosť s mojou obľúbenou Avery Shaw (KB však vyšlo pred AS – a AS by ste si mali prečítať!). Nel si to však pozrela ako prvá a jej negatívne hodnotenie ma odradilo. Až keď sme prišli s nápadom na tento článok, predsa len som sa odhodlala pozrieť si ho. Ako to dopadlo?

The Kissing Booth je teda taktiež adaptáciou young adultky s rovnomenným názvom od autorky Beth Reekles. Knihu som nečítala, takže neviem posúdiť, nakoľko je film verný predlohe – a na Goodreads má mizerné hodnotenie, čiže to ani nejdem zisťovať. Tiež sa neodvažujem. Rovnako ako To All The Boys… má The Kissing Booth jednoduchý, priamočiary, romantický dej, avšak je v ňom trošku väčšia dynamika, vďaka čomu môže pôsobiť, že plynie rýchlejšie a deje sa tam viac vecí. Podľa mňa je to vlastne taká rýchla, bláznivá jazda s kopou drámy, zmien v postojoch postáv a potenciálne vtipnými scénami. Niekto si ju možno užije, no moje dojmy boli skôr negatívne.

Hlavná hrdinka Elle sa tu zamiluje do brata svojho najlepšieho kamaráta. Už dávno však uzavreli dohodu, že príbuzní sú, čo sa týka romantických vzťahov, pre toho druhého „off-limits“. Úplne logické. V rámci školskej akcie pripravia bozkávací stánok, kde Elle dostane nedopatrením svoj prvý bozk v živote práve od Leeho brata. To ste určite nečakali. Elle a Noah musia robiť všetko pre to, aby sa o nich Lee nedozvedel. Od začiatku ale presne viete, kam to smeruje.

Zhrniem to asi takto… Čo sa mi nepáčilo?
  • Celá tá myšlienka s bozkávacím stánkom je hrozne nechutná. Môže to pôsobiť lákavo, ak ste uprostred hollywoodskeho filmu, kde je 98 % študentov sexy, okrem tých 2 %, ktoré nemajú byť sexy, aby si divák povedal „Ew, jeho/ju by som nechcela pobozkať.“ (A keďže hovoríme o KB, scény, ktoré mali toto zdôrazniť, boli až trápne nechutné a ťažko za hranicou môjho zmyslu pre humor.) Ale v realite by to nefungovalo. Tiež si nemyslím, že by bol ktokoľvek ochotný prebozkávať sa cez bandu „cudzincov“, len aby dostali možnosť pobozkať toho jedného, ktorého už hádam bozkávala väčšina báb v meste. Trefa. A kto vôbec prišiel s tým, že by toto nejaká škola zorganizovala?
  • Nevinné nikdy nepobozkané dievča a zlý chlapec? Tento motív nebol originálny už ani v roku 2013, kedy vyšla knižná predloha. Všetko sa dá odpustiť, ak je to dobre spracované, lenže to nie je tento prípad. Noah bol do Elle zamilovaný očividne ešte pred začiatkom príbehu, ale aj tak sa pred ňou bozkával s kadekým. Aké zlaté. Jeho náhla zmena názoru nebola presvedčivá. Asi žiaden dejový či charakterový vývoj v tomto filme nebol presvedčivý. A tiež sa mi nepáčilo, že jeho výbuchy agresivity – ktoré Elle viditeľne desili – neboli nijako doriešené. Súhlas, Noah pôsobil, že má fakt problém, ale to predsa nevadí! Veď o čom mladé dievčatá snívajú, keď nie o násilníkoch?
  • Hneď v úvode mi kazilo dojem striedanie atmosféry, keď Elle opisovala ultra vtipné momenty s najlepším kamošom a do toho vhodila ultra smutné momenty so svojou umierajúcou matkou. Boli to ešte drsnejšie prechody medzi emóciami ako pri Infinity War. Haha. Na druhej strane človeka aspoň trochu pripravia na to, čo príde ďalej.
  • Za seba dodávam, že mi nesadli ani herci – aj v tomto prípade ide o nové tváre, tentoraz mi však neboli vôbec sympatické. Mne vyslovene nebol sympatický iba ten herec, čo hral hlavného hrdinu.

Čo sa mi pre zmenu páčilo?
  • Zasmiala som sa na tom. Ak príliš neuvažujete nad dejom, aspoň sa zasmejete – rozhodne viac ako pri nevtipnej Amy Schumer. Tiež som sa zasmiala, ale nie toľkokrát, koľkokrát to bolo zamýšľané a môj smiech bol občas skôr… neveriacky a nechápavý. Videla som lepšie komédie (ale aj horšie).
  • Veľmi sa mi páčil vzťah Elle a Leeho. Predovšetkým to, že boli skutočne iba priateľmi a že ani jeden z nich nemal tajný crush na toho druhého. Páčilo sa mi, že im na tom druhom záležalo. Páčilo sa mi, koľko mali spoločných okamihov a že ich vzťah bol tak detailne vykreslený. Škoda, že nebol taký pekný aj vzťah medzi Elle a Noahom. Áno, táto časť bola fajn.
  • Koniec. Netuším, ako dopadla kniha, ale film skončil až prekvapivo realisticky. Viac k tomu bez spoilerovania povedať nemôžem.
  • Nenudila som sa. Prevracala som očami a mračila som sa, ale v podstate mi film príjemne ubehol, mal lepšie chvíľky a dopozerala som ho. Verte mi, to u mňa nie je samozrejmosť.

Na záver ako vždy ďakujem Michelle za spoluprácu. Ja veľmi pekne ďakujem za to, ako ochotne si pristúpila na môj nápad. Si proste tá najlepšia! Aww. Budeme rady, keď nám zanecháte komentár – čo hovoríte na tieto dva filmy? Máte pre nás nejaké filmové odporúčania?

Neliss & Michelle
obrázky z imdb.com

2 komentáre:

  1. už len kvôli vám dvom si tie filmy pozriem :) akosi teraz ani nemám čas na pozeranie filmov :/ ale ešte pred All the boys a KB si musím dopozerať marvelovky :D teda chcem :D len tak dalej chcem vidieť viac takýchto článkov prosím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak potom očakávam hlásenie.:) Veď tie filmy ti neutečú.:) Inak vďaka za podporu. <3 Verím, že skôr či neskôr príde aj vol. 2. :P

      Odstrániť