11/01/2019

Minirecenzie: Zn. 2x YA fantasy z roku 2018

Dnes sa pozrieme na dve YA fantasy knihy. Obe vyšli v zahraničí v auguste 2018, obe sú prvým dielom trilógie a obe stoja za pozornosť, hoci len jedna sa prebojovala do môjho rebríčka najlepších kníh za uplynulý rok.

Somaiya Daud: Mirage (#1)

V Mirage nám autorka predstavuje svoj nový fantasy vesmír, pričom sa príbeh točí najmä okolo jednej planéty, jej dobyvateľov a utláčaných pôvodných obyvateľov. Hlavnú hrdinku Amani unesú, lebo nejakou nevysvetlenou náhodou vyzerá ako dedička trónu, Maram. Má za úlohu naučiť sa správať presne ako krutá princezná, aby za ňu mohla „zaskočiť“ v nebezpečných situáciách. Ešteže je taká skvelá herečka...

Jednou zo silných stránok knihy je dôraz na vykreslenie kultúry pôvodného národu (je inšpirovaná autorkinými arabskými koreňmi) a nenásilne odfajknutá diverzita. V knihe nechýba správna dávka feminizmu, láska k poézii, hrdosť na svoj národ či veľmi aktuálne konflikty rozmanitých kultúr. Oceniť musím aj fakt, že spor medzi dvomi národmi nie je čierno-biely a sama Amani má problém rozhodnúť sa, ku ktorej strane chce patriť. Niektoré postavy, obzvlášť Maram, sú tiež naozaj komplexné. Postupný prerod vzťahu Maram a Amani v niečo-ako-priateľstvo ma na celej knihe zaujal asi najviac. Nanešťastie sa však nájdu i menšie logické nedostatky či insta-love. Kniha navyše neobsahuje primeranú dávku akcie a napätia, ktorá by sa hodila k svetu s prísľubom toľkého nebezpečenstva a s takou krvavou minulosťou.

Mirage je príbeh s veľkým potenciálom, ktorý žiaľ nie je naplno využitý. Ide o príjemné oddychové čítanie, ktoré nikoho neurazí a niektorých možno aj nadchne, ale zároveň nie je skutočne výnimočné. 4*.


Natalie C. Parker: Seafire (#1)

Keď bola Caledonia malá, jej rodinu zavraždili muži Arica Athaira. Od osudného večera na pláži, kedy s najlepšou kamarátkou Pisces po boku videla umierať svojich najbližších, sa však pozbierala. Zaobstarala si loď, posádku odvážnych dievčat, ktoré sa pre ňu stali druhou rodinou, a spoločne sa snažia škodiť tyranovi Aricovi Athairovi a jeho flotile. Pri jednej bitke sa k nim na palubu dostane i chalan-nepriateľ, ktorý tvrdí, že im dokáže pomôcť. Caledonia by ho najradšej zabila, ale zachránil Pisces život...

Seafire prudko čitateľná dobrodružná jazda (či skôr plavba), ktorá je vhodná aj pre mladšie vekové kategórie (autorka sa nevyžíva v žiadnych grafických scénach), no rozhodne nielen pre ne. Príbeh je poháňaný akciou a ani na chvíľu nepochybujeme, že nebezpečenstvo číha na každom kroku (alebo vlne?). Navyše je zjavné, že autorka vymyslela prepracovaný a dosť originálny svet. Nehovoriac o tom, že sa dej odohráva na lodi neohrozených pirátok! To je pre mňa splnený sen.

Čo sa týka votrelca na palube, obávala som sa, že Caledoniu všetka nedôvera prejde pri pohľade na jeho svaly, ale našťastie sa tak nestalo. (Niežeby medzi nimi nebola chémia.) Oveľa väčší priestor dostávajú dievčatá. Kniha sa zameriava na ich silné priateľstvá, občas sa naznačuje niečo viac, dôležitá je tiež otázka lojality a Caledonia musí čeliť problémom vyplývajúcich z pozície kapitánky. Postavy, ktoré sú nám predstavené, nesplývajú a ich dynamika je skvelá. Nejde možno o dokonalú knihu (záver mohol byť trochu epickejší a pri načrtnutých témach mohla ísť autorka viac do hĺbky), ibaže je to kniha, akú si podľa mňa my čitateľky zaslúžime. 4,5*.

obálky z goodreads.com

6 komentárov:

  1. Obe knihy vyzerajú zaujímavo. Dúfam, že bude aj preklad😀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj sú, hlavne Seafire som si zamilovala.:) Uvidíme. :D

      Odstrániť
  2. Obe knihy som čítala a na obe mám zhruba rovnaký názor. Mirage niečo k dokonalosti chýbalo, no napriek tomu je to zaujímavá kniha. Mňa osobne nadchli hlavne tie scény, keď Amani, tým ako stále predstierala, že je Maram, vlastne strácala vlastnú identitu.
    Ale Seafire... Joj, už aby bolo pokračovanie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to bola zaujímavá časť. :) Maram a Amani ma bavili, za to romantika ma veľmi nepresvedčila. :D
      Presnee!

      Odstrániť
  3. Mirage mám doma - pořídila jsem si ji na konci roku 2018, protože mě zaujala anotace. Tak snad se k ní letos dostanu :D O existenci Seafire slyším poprvé, ale páni!! Zní to skvěle :o Určitě si knihu poznamenám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce, nech sa dostaneš a nech sa páči. :)
      Juuj, tak to som rada, že som na ňu mohla upozorniť, je to naozaj kniha, ktorá si to zaslúži. :)

      Odstrániť