30/05/2019

Knižný súhrn: Máj 2019

Máj bol taký vražedno-úžasný. Najprv som musela absolvovať rekordný počet testov v ultrakrátkom čase. Potom našťastie skončil semester a začali sa na mňa sypať samé skvelé knihy.

Za dve výborné novinky vďačím vydavateľstvu Ikar. Ide o knihy Počkajte si na happy end a Mira. Počkajte si na happy end je čarovný, vtipný príbeh o blogerke Elle, ktorá je posadnutá šťastnými koncami, a o ufrflanom Oscarovi, ktorý dočasne stratil pamäť (po tom, ako ho Ella omylom zhodila zo schodov). Okrem humorných situácií tu nájdete i niekoľko vážnejších tém... Ale viac si už môžete prečítať v recenzii.


Zrecenzovať som stihla aj Miru. V tomto príbehu pamäť stratila hlavná hrdinka. Stalo sa to po autonehode, ktorá sa odohrala za trochu čudných okolností. Mira verí, že jej všetci naokolo klamú a pátra po pravde, no čo ak jej v skutočnosti len preskakuje? K spleti tajomstiev a napätia si nezabudnite prirátať vtipné chvíle i úžasnú mačku a dostanete vydarené jednodielne contemporary od slovenskej autorky.

Okrem toho sa mi podarilo konečne prečítať knihy Ódinovo dítě (Havraní kruhy #1) aj Počúvaj nôž (Nespútaný chaos #1) - a fakt boli také dobré, ako všetci sľubujú! V blízkej dobe hádam siahnem po pokračovaniach a napíšem vám o oboch sériách viac.

Šancu odo mňa dostala tiež new adultka The Chase a milo ma prekvapila. Hrdinovia majú totiž trochu iné povahy ako sme zvyknutí, neriešia len svoj (ne)vzťah, dráma nie je prehnaná, nechýba kopa popkultúrnych narážok, humor či dobrý štýl písania. No stále platí, že ak nájdete knihu, v ktorej sú hrdinovia na výške, ale zároveň nie sú vkuse nadržaní a dokonale krásni, dajte mi vedieť. (Nie, The Chase tieto náročné požiadavky nespĺňa.)

Zároveň by sa mi zišli odporúčania na dobré poviedkové zbierky, ideálne fantasy a pokojne slovenské. Práve do jednej takej som sa nedávno pustila, ibaže úplne nesplnila moje očakávania. Reč je o knihe Rozmarná fantastika: To najsamopašnejšie z českej a slovenskej fantastiky!. Hoci sa našlo niekoľko vydarených poviedok a ešte viac tých so zaujímavým námetom... Väčšine akosi chýbala výrazná pointa a/alebo sľubovaný humor.


To je nateraz všetko. Budem rada, keď mi necháte v komentároch tipy na super knihy alebo mi aspoň prezradíte, čo ste v máji čítali vy.

2 komentáre:

  1. Ja som za máj prečítala päť kníh. Začala som s knihou Srdce pre Mirku, ktorá bola výborná a veľmi ju odporúčam, potom som siahla po klasickej Charlotte Bronteovej, presnejšie som od nej čítala Profesora, ktorý sa mi tiež veľmi páčil, no na Janu Eyrovú nemal:D. No a nasledoval Dotyk draka od slovenského autora Stana Fatulu, asi najslabšia kniha mesiaca a na záver som si prečítala Chlapca bez mena, príbeh o holokauste, ktorý bol proste... výborný? To sú veľmi silné slová, vzhľadom na tému knihy, no spolu so Srdcom pre Mirku určite najlepšia kniha mesiaca. A nakoniec som sfúkla aj Placebo On od Baji Dolce, čo bola taká priemerná knižka. Celkom som sa tento mesiac rozšupla:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 5 je pekné číslo. :) Priznám sa, že som z tvojho zoznamu nečítala ani jednu knihu, hoci niektoré registrujem. :D Tak hlavne, že si sa pri niektorých trafila a fakt sa ti páčili. :) A vďaka za komentár!

      Odstrániť