26/06/2019

Prázdninové popoludnia s autormi 2019: Majka Danihelová

Písal sa rok 2014 a ja som vytvorila rubriku Prázdninové popoludnia s autormi (PPSA). Nasledovali super rozhovory (s autormi ako Andy Weir a ďalšími), súťaže a potom niekoľkoročná odmlka. Teraz sa však vraciam s o čosi menšou edíciou 2019 - nasledujúcich päť dní nájdete na blogu každý deň o 9:30 krátky rozhovor s jednou slovenskou alebo českou autorkou.


(c) Alia

Ako prvú by som na Booklande rada privítala Majku Danihelovú, ktorú môžete poznať z jej blogu alebo ako autorku YA fantasy V znamení ametystu. Majku som už raz spovedala v súvislosti s jej cestou k vydaniu a podobne, no tentoraz mi odpovedala na štyri úplne iné otázky, ktoré vám pomôžu lepšie spoznať Majku, jej postavy a ešte sa aj dovolenkovo naladiť.

Aké máš na leto plány týkajúce sa písania?
Momentálne robím osnovu na tretí diel Kroniky strateného impéria (V znamení opálu) a v lete by som už chcela začať s písaním. Taktiež som v januári rozpracovala jeden príbeh, ku ktorému by som si chcela vytvoriť podrobnejšiu osnovu. 

Ako si predstavuješ dokonalú letnú dovolenku?
Najviac si užívam dovolenku pri mori. Páči sa mi oddych na pláži s dobrou knižkou, ale nemám rada, keď celú dovolenku len preležím. Pokiaľ idem do inej krajiny, chcem spoznávať jej kultúru aj tradície a históriu. 

A čo postavy z VZA a ich dokonalá dovolenka?
Hlavná hrdinka Meggie by nemala problém s vyspávaním na pláži, ale rovnako by si užila aj turistiku v našich krásnych Tatrách. Ak ide o ostatné postavy z VZA, väčšina z nich nevystrčila päty z Ametystového lesa, takže cestovanie a dovolenky veľmi nemajú. Prírodné spoločenstvo si najradšej užíva čas strávený v prírode alebo majú rôzne slávnosti, na ktorých sa zabávajú aj niekoľko dní. 

V dnešnej dobe sa všetci delia o svoje (nielen) letné zážitky na sociálnych médiách a mňa zaujíma, čo tvoje postavy. Aký by mali podľa teba prístup k sociálnym médiám a ako by ich používali?
Moja hrdinka používala sociálne médiá dosť aktívne, keď ešte bola v našom svete, a myslím si, že ostatné postavy z Ametystového lesa by na tom boli rovnako. V dnešnej dobe sa bez sociálnych médií zaobídeme už iba veľmi ťažko.


Pekne ďakujem Majke za rozhovor. Dúfam, že vás aspoň trochu zaujal a nezabudnite, že zajtra o 9:30 pokračujeme. :)

obálka z goodreads.com

2 komentáre:

  1. Skvělý rozhovor a nápad! O knize jsem nikdy neslyšela, tak se po ní podívám 😊

    OdpovedaťOdstrániť