19/07/2019

Ako (ne)hodnotiť postavy

Tínedžeri sú príliš tínedžerskí, hrdinky príliš arogantné alebo tupé a za každú nesympatickú postavu treba strhnúť hviezdičku. Postavy sú dôležitou súčasťou kníh i nášho hodnotenia a všetci ich s obľubou komentujeme. Niektorí to však robia takým spôsobom, že mám chuť trieskať hlavu o stenu - a nie nutne svoju.


Dobre napísané postavy dokážu knihu pozdvihnúť - a funguje to obojsmerne. V hodnotení sa rozhodne chcem dozvedieť, či sú postavy ploché alebo naopak skvele vykreslené, či sú dostatočne realistické a podobne. Zaujíma ma tiež, nakoľko sa s nimi  recenzent dokázal stotožniť a či si ich obľúbil, no je dobré medzi objektívnym a subjektívnym pohľadom rozlišovať.

Niekedy mám totiž pocit, že hoci majú ľudia radi nedokonalé postavy, musia byť nedokonalé správnym spôsobom. Tak, aby ich nedokonalosti boli stále sympatické. Nepríjemné postavy knihy mnohokrát stoja hviezdičky. Jasné, keď človeku vadia postavy, jeho čitateľský zážitok sa automaticky zhoršuje a hodnotenie predsa zahŕňa subjektívny postoj. Považujem však za dôležité vziať na vedomie rozdiel medzi zle napísanými postavami a dobre napísanými nepríjemnými postavami a aspoň slovne ho zohľadniť, pretože nie všetci chcú nutne čítať len o postavách, ktoré si zamilujú...

Napríklad pri YA možno väčšina ľudí istú hrdinku nedokáže zniesť, zatiaľ čo niekto iný si povie "dobrá práca, pôsobila skutočne" a nejaká tínedžerka možno rovno "och, presne viem, ako jej je". Tým sa dostávame k ďalšiemu problému: Prečo tie postavy vlastne ľudia neznášajú?

Young adult, to sú knihy o tínedžeroch a pre tínedžerov. Nuž a paradoxne najväčším zdrojom sťažností sú podľa mňa starší čitatelia, keď sa pustia do kníh o tínedžeroch, ktorí sa správajú na svoj vek.

"Toto bolo hrozné, tá hlavná hrdinka je strašná krava." V tejto chvíli si treba položiť otázku, ktorú som nadhodila vyššie - ide o zle napísanú postavu alebo o postavu, s ktorou sa daný čitateľ nedokázal stotožniť a liezla mu na nervy práve preto, lebo šlo o typického tínedžera? Tí sú, koniec koncov, celkom známi neslávnymi rozhodnutiami, prehnanou drámou a ich pohľad na svet je poznačený svojskými problémami a skúsenosťami. Mnohým sa prístup mladých hrdinov - čo si budeme hovoriť, hlavne hrdiniek - nemusí zdať logický a môže ich otravovať, no pokiaľ je daná postava zároveň realistická, bolo by to dobré pri formulovaní názoru vziať do úvahy.

Keď sme už pri hrdinkách, niekedy sa mi zdá, že ľudia používajú dvojitý meter. Ako sme si objasnili, hlavná postava nemôže byť Mary Sue a nemôže sa správať nerozumne/na svoj vek. Narozdiel od svojej mužnej polovičky však nemôže byť ani protivná a arogantná. V poriadku, niekto nemá rád arogantných ľudí, teda sú mu nesympatické všetky arogantné postavy a posťažuje sa. Ibaže... Sú to určite všetky? Alebo máme čudné nároky len na knižné dievčatá?



Osobne ma bavia bad-ass slečny, ktoré sú zbytočne protivné, neochotné, majú sebavedomia na rozdávanie, krivdia svojim osudovým cukríkom a odstrkujú ich. Napríklad som nikdy nepochopila intenzitu nadávania na istú nájomnú vrahyňu... Áno, mám na mysli Celeanu z Trónu zo skla.

Fajn, dlho sa nespráva veľmi vražedne, niektoré jej činy sú nepravdepodobné, mohla by byť menej mocná a brilantná. Lenže veľa ľudí pokračuje spôsobom "ooch a je taká arogantná a otravná a nikdy nikomu nič nepovie-" Aha, takže mladá mocná hrdinka nie je pokorná, milá a nerada sa spolieha na druhých? Veľká časť kritiky tu tuším spadá skôr do kategórie „nesympatická“ než „zle napísaná“. Vzhľadom na jej minulosť mi totiž Celeanina povaha a konanie pripadajú celkom uveriteľné.

Ďalšia postava, ktorá podľa mňa trpí týmto dvojitým metrom, je seriálová Daenerys z Hry o tróny. K jej dejovej linke v poslednej sérii poviem iba toľko, že mi nevadí, ako dopadla, ale spôsob, akým k tomu došlo. S takýmito dôvodmi si na jej miesto "príliš nebezpečnej a nevypočítateľnej" môžeme dosadiť prakticky kohokoľvek. Okrem toho ju viacerí nemajú radi, lebo je zbrklá a arogantná - a rovno to spájajú s vyjadreniami na spôsob "úplne tú postavu pokazili".


Samozrejme, nie je nič zlé na tom, ak chceme do hodnotenia prehľadným spôsobom zapojiť vlastné pocity, ak chceme čítať o postavách, ktoré zbožňujeme, alebo ak niektoré postavy nemáme radi. (Inak, ak ste sa dostali až sem, napíšte mi do komentára meno vašej obľúbenej hrdinky.)

Akurát pritom nezabúdajme, že:
1, treba rozlišovať medzi objektívnymi a subjektívnymi dojmami z postáv (sú zle napísané či len nepríjemné?);
2, sympatické postavy nie sú podmienkou dobrej knihy.

Tak ich nechajme správať sa realisticky a skúsme občas konfrontovať svoje dojmy (prečo sú nesympatické?) a nerozčuľujme toľko chudáka Neliss.

16 komentárov:

  1. Postavy sú u mňa vždy problém, a keď sú mi nesympatické, tak to sú muky. A oddeliť subjektívny a objektívny názor to je moje osobné peklo. Ja osobne sa priznám, že niekedy to preženiem a v horlivosti napíšem aj to, čo by som po dlhšom uvažovaní nikdy nenapísala, prípadne ma na tú postavu chytí amok a zas mám nervy v kýbli. Takže ja s tým bojujem pri každej jednej, pre mňa, nesympatickej postave. Napríklad ja oceňujem dobre napísané záporné postavy, ale teraz ruku na srdce, len málo ľudí povznesie dobre napísané kladné postavy. Hlavne tie hlavné. Zdá sa mi, že automaticky dobre napísanú a sympatickú postavu neriešime, pretože si získala naše sympatie a tam to končí. A radšej si kopneme do postavy, ktorá nám nesadla. A robím to aj ja, čiastočne sa hanbím, ale niekedy si človek fakt nevie pomôcť. Neviem, čo to o mne vypovedá ako o človeku, a už vôbec nie ako o blogerovi, ale viem, že nie som jediná. Neospravedlňuje ma to, ja viem. Ale do svedomia si vstúpim vždy, keď čítam moje staršie "recenzie" a v duchu sa fackám, či naozaj tá postava bola taká "zlá". A myšlienka, mohla si sa aj miernejšie vyjadriť ma parádne trestá. :)
    P.S. Celeana je skvelá, nech si vraví, kto chce čo chce. Keby každému vykecá, čo chystá, tak kde by bol ten moment prekvapenia? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak je jasné, že sme každý nejaký a keď sa ti dané postavy takto dostanú pod kožu, určite nie je jednoduché pozrieť sa na to s odstupom. :D Ale podľa mňa je super, že si to uvedomuješ, snažíš sa nad zamýšľať a trebára aj zlepšovať svoje recenzie. Staré články sú predsa len osobitá kategória, to už berme tak, že sa predsa všetci vyvíjame...:D :D

      Jupí, konečne niečo pozitívne na jej adresu. :D Hej a je zvyknutá pracovať sólo, plus, úprimne, ľudia si taaakí nespoľahliví... :D

      Ďakujem za komentár!:)

      Odstrániť
  2. Neviem, či sa to dá nazvať subjektívnym alebo objektívnym hodnotením postavy, ale vždy sa po dočítaní knihy zamýšľam nad tým, čo sa mi na každej hlavnej/dôležitej postave páčilo/nepáčilo a odôvodňujem si to, aj keď to často nevložím do žiadnej recenzie. Odôvodňujem si to hlavne preto, lebo áno, obvykle sa to odrazí aj na hodnotení. Určite sa mi stalo, že som knihe znížila hodnotenia preto, že sa hrdinka správala tupo (hoci uveriteľne), ale niekedy na tom nevidím nič zlé. Nebudem tú knihu hodnotiť lepšie len preto, lebo v realite existujú tupí ľudia, ktorí sa nemenia, a autorka teda zachytila čosi realistické :D Znižujem hodnotenie, ak je tá postava tupá od začiatku do konca, neprešla si žiadnym vývojom a nič sa nenaučila. Knihy by hádam nemali kopírovať realitu, ale mali by mať nejakú pridanú hodnotu, myšlienku, ponaučenie, niečo, čo si z toho ten čitateľ odnesie. V takom prípade teda znižujem hodnotenie preto, lebo podľa mňa autor neodviedol svoju prácu dobre.

    Keď tak nad tým uvažujem, možno by som k tvojím bodom dodala ešte jeden - ľudia by sa mali naučiť argumentovať a odôvodňovať svoje názory (i keď nemusia byť podľa iných správne) - hlavne ak ich zverejňujú na internete. Vezmime si tú Celeanu, keď už si ju spomenula. Rozhodne mi je nesympatická a rozhodne som kvôli nej znižovala knihe hodnotenie. Nevidím v tom však problém, pretože z môjho pohľadu bola taktiež na hranici realistickosti a možno chvíľami až zle napísaná. Mne pripadala ako typická moderná bezdôvodne sebavedomá tínedžerka vhodená do nadprirodzeného sveta, kde sa nesprávala adekvátne predstaveným reáliam - proste neverím, že super vrahyňa, ktorú uväznili a pokorili a oslabili, by nebola opatrná, nedôverčivá a paranoidná a riešila by najmä veci ako chalani, šaty či erotické knihy (k tým sladkostiam sa už ani nebudem vyjadrovať :D). Týmto sa nejdem dohadovať o tom, či je Celeana dobrá postava alebo nie, len poukazujem na fakt, že ľudia vnímajú rôzne, a preto je dôležité mať vhodné argumenty a vedieť ich vyjadriť. (Ale tiež vedieť prijať argumenty iných a nenútiť im svoje, ale to už je iná debata :D)

    V podstate mám ale dojem, že hovoríme o tom istom :D Ľudia by mali lepšie vyjadrovať svoje názory, hlavne ak sa považujú za recenzentov a šíria svoje názory ďalej (a potenciálne tým niekoho ovplyvňujú). Pri tvojom článku som si ale inak spomenula hlavne na Rose a na fakt, že pri druhom čítaní, teraz v dospelosti, ma dosť otravovala :D Ale ona je práve tá postava, ktorá je napísaná uveriteľne a skutočnosť, že ma jej pubertálne emocionálne výkyvy otravovali, nie je objektívnou kritikou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S faktom, že by knihy mali mať aj niečo "naviac", úplne súhlasím. Mala som na mysli skôr niektoré pochmúrnejšie psychologickejšie knihy, ktoré majú posolstvo aj vývoj, akurát hrdinka nie je práve roztomilé zlatíčko a ani ním nemá byť (lebo je na tom príbeh vystavaný). Povedala by som, že tu trochu vidno všetky tvoje prečítané romantiky...:D A teda, nie je tupá ako tupá ani otravná ako otravná - na toto je Rose výborný príklad. :)

      Hm, Celeanu som riešila skôr z tých ďalších dielov, tam už tieto jej maniere vymizli a trebárs práve kvôli tej nedôverčivosti a opatrnosti si podľa mňa necháva veľa vecí pre seba atď. Čo sa týka Celeany v prvej knihe, nejdem sa hádať - nie som psychológ, aby som vedela naisto povedať, či by sa takto mohla správať - a, ako aj píšem v článku, nejde o najlepšie vytvorenú postavu na svete, lenže nie všetka kritika na jej adresu stavia na rozumných výhradách, na ktorých staviaš ty.

      Inak, pod vetu "Ľudia by mali lepšie vyjadrovať svoje názory, hlavne ak sa považujú za recenzentov a šíria svoje názory ďalej (a potenciálne tým niekoho ovplyvňujú)." sa tisíckrát podpisujem. :) Vďaka za komentár.

      Odstrániť
    2. Snažíš sa mi tým vari naznačiť, že nečítam dostatočne hodnotnú a kvalitnú literatúru??? :D Na obhajobu tých hovadín, ktoré čítam, musím povedať, že väčšinou u mňa nemajú blbé hodnotenie kvôli postavám, ale kvôli blbému príbehu :D

      Odstrániť
    3. Predstav si, že nie - neuznávam označovanie literatúry za (ne)kvalitnú. :P Akurát naznačujem, že niektoré romantiky sa zrejme ani nesnažia mať nejakú prídavnú hodnotu, teda ide o trošku iný prípad. :D

      Odstrániť
  3. Tomuhle naprosto rozumím. Já umím ocenit dobře napsanou postavu, i když mě vytáčí do běla. Takové postavy umí třeba Joe Abercrombie. Pomalu mlátím hlavou do zdi, ale dělám to právě protože jsou postavy tak dobře napsané, i když je třeba nemám ráda. Dost rozumím tomu, že pokud čtu literaturu, které nejsem cílová skupina, musím si v hodnocení dávat pozor. Vidím to sama na sobě jak moc jsem jako mladší zbožňovala Lenu ze série Deliriuma teď bych s ní nejradši zatřásla a propleskla jí. Problém je v tom, že pokud mi hlavní hrdina/ka nesedne, ať už z jakéhokoli důvodu, bude to automaticky házet špatné světlo na celou knihu ať chceme nebo ne. Skleněný trůn je pro mě skvělý příklad, protože tu knihu vážně nemám ráda, přišlo mi to přeplácané a hlavní hrdinka rádoby badass vraždekyně, ze které se stejně nakonec stane jen další holka, která neví kam jí srdce táhne (soudím podle prvního dílu, další sem nečetla). Stejně tak Daenerys, její knižní verzi jsem nesnášela už od druhé knihy a seriál tomu opravdu moc nepřidal. Na druhou stranu se mi třeba hrozně líbila Cyra Noavek z Čar života od Veronici Roth a to na ní slyším spíš samé špatné recenze. Osobní vkus prostě hraje příliš velkou roli v hodnocení knih. Souhlasím s tím, že člověk by se měl zamyslet nad tím, co píše a jestli to náhodou není jen afektovaný souhrn věcí, co mě naštvaly. Na druhou stranu jsou recenze opravdu silně subjektivní věc a těžko říct, jestli se dá zabránit tomu o čem píšeš. Jinak super článek!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, že to takto nevnímam jediná. :) S Abercrombiem nemám skúsenosti a Delirium som čítala už dávno, ale verím, že je Lena ten veľmi teen prípad, ktorý u starších nefunguje. :D
      Súhlasím, že sú recenzie silno subjektívne, len si to podľa mňa treba uvedomiť a skúsiť pridať aj nejakú objektívnejšiu časť alebo to aspoň čitateľovi naznačiť.
      Ďakujem pekne za pochvalu aj za komentár. :)

      Odstrániť
  4. S tím musím souhlasit, hodně lidí podle mě ale ten rozdíl mezi špatně napsaná/nesympatická postava nerozlišuje. A mnohdy to zachází ještě dál. Jednou jsem psala recenzi na příšernou knihu, kterou mi půjčila kamarádka. Byl to životopis Kájínka. Bez ohledu na to, co si myslím o něm jako osobě, jsem prostě napsala, že kniha je strašná, jako by ji napsal třeťák. A dostala jsem od kamarádky vynadáno, že ne/věřím různým teoriím o Kájínkovi apod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne a pritom je to dosť zásadný rozdiel. Tvoja skúsenosť je teda už úplný extrém, uff, to ma mrzí. :/ Občas ľudia nevedia ani počúvať, eh. Vďaka za komentár.:)

      Odstrániť
  5. Ako si povedala, podľa mňa je blbosť, aby ľudia hodnotili postavy v YA knihách ako hlúpe a otravné, keďže je to zamerané práve na to, aby také boli, lebo každý tínedžer taký proste je. Tiež mi veľa postáv v YA knihách nesadne a v ich veku som sa správala úplne inak, ale to je čisto len môj pohľad. Inak s Celaenou súhlasím tiež, nedokázala mi, že bola taký vrahyňa, ako sa hovorilo, ale stále je to jedna z naj YA badass postáv a stále ju zbožňujem. Ale ako Aelin sa mi vôbec nepáčila. Naopak, Daenerys v GoT mi bola hrozne nesympatická už od začiatku, nedokázala som si k nej nikdy nájsť cestu, takže som rada, že dopadla ako dopadla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi tak, pokiaľ niekomu nesedí celá obrovská skupina kníh... Nech číta niečo iné. :D
      Mňa ako Celeana ma bavila viac, ale ani ako Aelin mi neprekáža.:) (Ešte musím prečítať posledný diel.)
      Chápem, že je Dany mnohým svojou povahou nesympatická, len to teda podľa mňa nie je žiadna "chyba" zo strany tvorcov.:D (A teda osobne som jej fandila.) S jej koncom sa zmieriť viem, ibaže nie s tým, ako to bolo napísané - práca scenáristov v ôsmej sérii GoT bola podľa mňa celkom katastrofa, no to už je na inú debatu.
      Vďaka za koment!:)

      Odstrániť
  6. Tak teď přemýšlím, zda strhávám knize hvězdičky za nesympatické postavy nebo ne. Ale řekla bych, že spíše ty hvězdičky řeším tak celkově a hodnotím to příběhově. Přece jen, pokud se mně osobně ta postava nelíbí, tak druhá osoba si ji může oblíbit. :D
    Ohledně Celeany, co jsem zatím přečetla dva díly, tak mi sedla a dost jsem si ji oblíbila. Sem tam možná člověk nad ní zavrtěl hlavou, ale dá se říci, že to k ní prostě sedělo. :D Ale teda ještě u ní uvidím, jelikož si chci dočíst zbylé díly.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, rada som ťa motivovala k zamysleniu. :D Jop, to je presne ono - nie každému vadia rovnaké charakterové črty postáv. :)
      Mňa tiež Celeana bavila a ani v ďalších dieloch mi vyslovene neprekážala, tak snáď nebude ani tebe.:D Prajem príjemné čítanie (mne chýba už len posledný, uf) a som zvedavá na tvoje dojmy! Inak ďakujem za komentár. :)

      Odstrániť
  7. Myslím si, že je väčšinou jednoducho rozoznateľné, či sú postavy v knihách napísané s väčšou myšlienkou alebo nie. A aj keď je postava často nesympatická, osobne by som ju neoznačila vždy za zle napísanú. Niektoré postavy nám majú byť vrcholne odporné, niektoré máme milovať, niektoré nám majú dať pocit, že im rozumieme a vieme sa s nimi zžiť. Ale občas sa stáva, že sú postavy napísané akoby neboli ľudia, nemali pocity alebo ani štipku logiky. A to celkom bez vysvetlenia alebo indikácie, prečo to tak je. A to mi vie občas trochu vadiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdalo by sa, že je to jednoduché rozoznať, a predsa to podľa mňa veľa ľudí nerobí/nedokáže. :) Jasné, skutočne zle napísané postavy vadia asi každému. Ďakujem za komentár!:)

      Odstrániť