17/07/2019

Minirecenzie: Zn. Mimozemšťania (?)

Dnešné dve knihy na prvý pohľad nemajú veľa spoločné. Prvá je určená dospelým, druhá mládeži; prvá sa odohráva na Zemi, druhá vo vesmíre; o prvej ste asi ešte nepočuli, zatiaľ čo druhej sa dá na internete ťažko vyhnúť. Napriek tomu v oboch nájdete nepravdepodobných hrdinov, lži a tajomstvá nadriadených orgánov, smrteľné nebezpečenstvo a možno aj mimozemšťanov...

Jeremy Finley: Najtemnejšia časť noci (#1)

Vnuk amerického senátora sa stratí v lese za domom a jediný svedok, jeho brat, sa zmôže iba na: "Uniesli ho svetlá." Polícia i FBI sa púšťajú do pátrania, všetky čakajú, že začnú únoscovia požadovať výkupné... Ale chlapcova stará matka, Lynn Roseworthová, tuší, že s prípadom niečo nie je v poriadku. Na vlastnú päsť sa púšťa do záchrany milovaného vnuka, pričom je nútená konfrontovať svoju minulosť a ohroziť povesť celej rodiny. V mladosti totiž patrila do skupiny ľudí, ktorí veria na mimozemšťanov a riešia podobné zmiznutia...

Nebudem prezrádzať, či ide naozaj o UFO, či je americká vláda ešte pochybnejšia ako obyčajne alebo niečo celkom iné - v tomto prípade je lepšie nevedieť dopredu priveľa. Môžete si tak naplno užiť mierne strašidelnú atmosféru, postupné zbieranie kúskov skladačky, odhaľovanie zamotanej pravdy a spochybňovanie Lynninho úsudku.

Kniha je písaná jednoducho a čitateľne, takže ju so zvedavosťou ako hnacím motorom prečítate na pár posedení. Nechýba nejaká tá rodinná dráma, spomienky, sympatická hlavná hrdinka (ktorú s jej vtipnou najlepšou kamarátkou pokročilý vek rozhodne nezastaví) ani napínavý záver. Na druhej strane ide o ťažko úvodný diel, v ktorom sa až toľko nestane, a príliš nevytŕča z priemeru. Celkovo ide o solídny mysteriózny thriller, pri ktorom vám príjemne ubehne čas, no nezrazí vás z nôh. 3,5*.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na bux.sk. Za poskytnutie recenzného e-booku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Amie Kaufman & Jay Kristoff: Aurora Rising (#1)

V tejto knihe mimozemšťania rozhodne sú - dokonca v hlavných úlohách. Tyler Jones je hviezdou ročníka na akadémii Aurora, ibaže počas neautorizovanej záchrany spiacej dievčiny z lode plnej mŕtvol zmešká nábor, na ktorom si mal zostaviť svoj rovnako hviezdny tím. Na prvú misiu po ukončení školy sa teda vydáva s nesúrodou skupinkou, ktorá nedokáže spolupracovať. Nechýba v nej jeho šarmantná dvojička, pilotka, s ktorou k sebe vôôôbec nič necítia, protivný mimozemšťan, iný protivný a nebezpečný mimozemšťan s elfskými ušami a geniálna-lenže-spoločensky-nepoužiteľná vedkyňa. Nuž a potom sa tá super jednoduchá a nedôležitá misia totálne zvrtne a zrazu ide o všetko. Prekvapenieee. A tak sa zbližujú, chytajú slamiek, púšťajú sa do zdanlivo neuskutočniteľných plánov a až v úplnom závere majú konečne jasne stanovený cieľ. Zase raz veľmi úvodný diel. Ešteže popritom objavujeme vesmír.

Hoci zápletka nikoho na zadok neposadí a príbeh by sa zrejme dal skrátiť, jeho (ne)úspech závisí najmä od toho, či čitateľa bavia postavy a ich dynamika. Za seba dávam palec hore – páčilo sa mi  odhaľovanie ich skutočných pováh a motivácie, vtipné naťahovanie sa, drzý počítač a narážky na Pána prsteňov. Dokonca som občas s niekým súcitila! Čo sa týka romantiky, väčšinou ide o jemné náznaky potenciálnych párikov, prípadne o už existujúce napätie. Zamrzel ma akurát obohraný motív osudového puta a tiež fakt, že je kniha písaná v prvej osobe z množstva rôznych pohľadov, ktoré sa mi miestami zlievali.

Aby som to zhrnula, Aurora Rising nie je žiadne prevratné čítanie, skôr zľahka nadpriemerné sci-fi, ktoré vie nalákať a potom nesklamať (veľmi). Za mňa 4*.

obálky z bux.sk & goodreads.com

6 komentárov:

  1. Fun fact - ako decko som sa bála pri filmoch s mimozemšťanmi :D Aurora Rising vyzerá zaujímavo, asi by som si to prečítala skôr ako tú ich druhú sériu, ktorú toľko ospevuješ (ale mňa odrádza formát :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy sú dosť creepy. :D
      Aaaaah, nie, pri Illuminae ten formát fakt-fakt funguje! Teda, pokojne si prečítaj aj Auroru, je to fajn, ale Illuminae je úplne iný level epickosti. :P

      Odstrániť
  2. Amie Kaufman & Jay Kristoff jsou moji oblíbení autoři! ♥ Druhou zmíněnou knihu si musím určitě přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, Illuminae fanúšik? Tiež mi ich spoločná tvorba sedí. :)

      Odstrániť
  3. Zajímavý je to, že mě asi víc zaujalo Aurora rising😁. Akorát je naprosto cítit ty "plochý" postavy. Nebo ne, ale takový ty klasický, což mě někdy dokáže akorát naštvat. Takže nevím, jestli budu číst🙁.

    Verča ze Ztracena v Praze ║ RECENZE KNIŽNÍ SÉRIE JAK JSEM TĚ POZNALA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. AR znie úplne skvele, takže chápem.:D Akurát to nebolo až také výnimočne dobré, ako som dúfala. :D Tie postavy sú celkom klasika, ale nie je to úplná katastrofa, snáď by ťa neštvali. :) Vždy môžeš začať a uvidieť. :D

      Odstrániť