15/07/2019

S knihami o knihách: Tajomný hosť

~ alebo knižné odporúčania trochu inak ~

Do kaviarne vchádzam s hrdým výrazom - konečne nemeškám, dokonca som tu o minútu skôr! Práve hľadám voľný stôl, keď zrazu kútikom oka zachytím nejaký nezvyčajný pohyb. Celkom vzadu v rohu kaviarne sedí chrbtom k stene môj dnešný hosť. Ukrýva sa za veľkými slnečnými okuliarmi (koho trápi, že je tu prítmie) a nenápadne na mňa máva.

S rastúcim zmätkom podídem k stolu, po anglicky zisťujem, či čaká dlho - vraj primerane. Po rýchlej objednávke (to nové laté so slaným karamelom, prosím) nestrácam čas a kladiem prvú otázku: Zdravím a vitaj na Booklande! Čo keby sme začali tým, že sa nám v krátkosti predstavíš?
Zdravím. To asi nebude možné. V mojom svete platí jedno: čím menej viete, tým lepšie. Vedomosti sú nebezpečné. Zvedavým ľuďom sa stávajú... nehody.

Trochu sa zamračím nad toľkou drámou a neochotou, ale len teraz mi priniesli kávu, takže sa zatiaľ nevzdávam. Nuž, ja to risknem a prezradím čitateľom, že naším dnešným cteným hosťom je dobrodružný mysteriózny thriller pre dospelých. Vieš vymyslieť tri dôvody, pre ktoré by si ťa ľudia mali prečítať?
Odpoveďou mi je dlhé ticho. Fakt dúfam, že len premýšľa. 
Ľudia sú šialení. Vyhľadávajú adrenalín, strkajú prsty, kam nemajú. Chcú sa báť, aby sa cítili nažive. Bojujú za svojich blízkych, bojujú za pravdu. A to robia i moje postavy, takže... si budú rozumieť? No varujem vás, naša vláda-

Už mám tohto rozhovoru aj jeho skrz-naskrz amerického prízvuku plné zuby. Ostro svojmu hosťovi skočím do reči: Skús uviesť niekoľko slovných spojení, ktoré ťa najlepšie vystihujú, a vyhni sa, prosím, nezmyslom ako nebezpečenstvo, posledné varovanie a podobne.
Niečo na mojom výraze ho zrejme presvedčí, aby sa posnažil. 
Hm, neohrozené staré dámy. Tajomný les. Rodinné vzťahy. Muži v oblekoch. Klamstvá vlády. A možno dokonca ufo...

Spokojne prikývnem. Dočkáme sa pokračovania, však?
Áno, ja som len začiatkom niečoho väčšieho. 

A určite súhlasíš, že sú čitatelia môjho blogu natoľko dôveryhodní, aby som im mohla odhaliť tvoju identitu?, nalieham.
Samozrejme, rezignuje.

Výborne!, vydýchnem si.

Nech sa páči, zoznámte sa s knihou Najtemnejšia časť noci (v origináli The Darkest Time of Night). Ide o prvotinu amerického investigatívneho novinára Jeremyho Finleya. V slovenskom preklade vyšla vo vydavateľstve Ikar v tomto mesiaci a ešte o nej budete na blogu počuť. Viac sa dozviete napríklad na bux.sk (kde nájdete napríklad ukážku) alebo na goodreads.

z bux.sk

Zablúdite občas medzi iné žánre, než aké zvyčajne čítate? (Keďže toto bol pre mňa taký menší žánrový experiment.)  
Čítali ste túto knihu/zaujala vás?

6 komentárov:

  1. Tak to je moc pěkný článek a hodně se mi líbil. Už jen díky němu jsi mě na knihu nalákala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jé, to je super!
    Já knihu vůbec neznám, ale teda tohle seznámení s ní mě nalákalo...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborná nápad, skvele sa to čítalo :-)

    OdpovedaťOdstrániť