08/07/2019

RepoFFt aka Festival Fantazie 2019

Začiatok leta sa pre mňa už tretíkrát niesol v znamení magického týždňa stráveného na najväčšom festivale popkultúry v ČR. Opäť som zavítala na Festival fantazie v Chotěboři (tentoraz s Chelle, jej sestrou a Sue - čaute!) a opäť to bol neopakovateľný zážitok.

(Na blogu už nájdete report z mojej prvej návštevy plný dôležitých info, druhý report s dôvodmi, prečo na FF zavítať a tento článok porovnávajúci niekoľko conov, tentoraz teda prejdem rovno k veci a podelím sa s vami o to najlepšie z roku 2019.)

Dobrodružný úvod

(c) ja
Nebola by som to ja, aby som nemala nejaký problém s ubytovaním. Svoju návštevu som tak suverénne zahájila tým, že som dostala chybnú ubytovenku a strávila polhodinu otravovaním troch rôznych ľudí, kým sa nedorozumenie vysvetlilo a ja som sa mohla vybaliť v rovnakej miestnosti ako zvyšok mojej skupinky. (Ak ma trochu poznáte, viete, že už pomyslenie na konverzáciu s cudzími ľuďmi a - gasp - telefonát mi spôsobuje nevoľnosť, ale našťastie boli všetci milí a ochotní, takže to nakoniec vôbec nebolo také zlé.)

Mimochodom, čo sa týka ubytka, veľa času na ňom netrávime, preto si platíme iba postele vo väčších sálach, no ubytovacích možností je hneď niekoľko a záleží len na vás, aké máte očakávania a rozpočet.


Zlepšenia i staré dobré klasiky

FF-ko nie je len famózny program - sú to aj chrumkavé toasty a lahodná miešaná zmrzka! V doteraz asi každom príspevku som sa však sťažovala, že by to chcelo viac  zdravého jedla a tento rok som sa dočkala. Do ponuky v buFFete totiž pribudli šaláty, bezlepkový celozrnný chlieb a k sladkým raňajkám ste občas dostali biely jogurt (ktorý ste si samozrejme mohli ochutiť džemom alebo medom). Jupíííí. Inak, hladný tu fakt nikto neostane - za tri roky som si ešte nevyskúšala všetky stravovacie možnosti.

Okrem jedla kvitujem, že FF už tradične organizačne fungoval (verili by ste, že ako jedni z mála nechávajú priestor na presun medzi prednáškami?) a bohatý program rozšírila napríklad novinka v podobe CospleFFu - niežeby niektorá z nás cosplayovala, ale nikdy nehovor nikdy.


Prednášky nemusia byť nudné*
*aspoň tie mimo školy

(c) Sue
Zase raz sme si poskladali ideálny mix fanúšikovských i odborných prednášok. Vypočula som si niečo o počiatkoch komiksov, zamyslela sa nad budúcnosťou MCU, žasla som nad najhoršími superhrdinkými filmami a popremýšľala nad postavami z Harryho Pottera či záverom Game of Thrones. Taktiež som si ochotne nechala vyvrátiť psychologické mýty a uvedomila si, ako nám klame vlastný mozog.

Okrem toho som sa dozvedela niečo nielen o pripravovanom seriáli Zaklínač, ale aj o preklade hier a kníh do češtiny, zistila som, že za lákavých 500 € (:D) môžem ísť na čarodejnícky LARP na poľský zámok a ako milé, nostalgické oddychovky poslúžili prednášky venované (s)hitom z Glee či High School Musical.

Bonus: Zašli sme tiež na workshop office jógy pre boľavý chrbát a krásne si uprostred týždňa uvoľnili svaly.

(c) Michelle

Už sme gamerky?

Keď na FF neprednáškujeme ani nejeme, hráme sa. Okrem relaxačného mlátenia sa v rámci Mortal Kombat sme dosť času strávili pri stolných hrách. Okrem tradičnej Telepatie sme objavili hneď niekoľko nových hier, pričom najväčší úspech malo zrejme Tipni si!. Môj obľúbený moment bola jedna večerná hra, keď som mala najmenší počet žetónov zo všetkých, tak som ich v rámci poslednej otázky zo srandy stavila na vymyslené štvorciferné číslo... A vyhrala som celú hru!

(c) Michelle


Párty nielen pre párty typy

Nie som typ človeka, ktorého by ste stretli na bežnej diskotéke, ale nezafajčená miestnosť plná neznámych (= nemusím sa cítiť trápne) ľudí v kombinácii so super pesničkami? Áno, prosím! Nehovoriac o tom, že si organizátori vždy pripravia nejaké to nápadité tanečné číslo a super výzdobu.

Tento rok sme si boli zatancovať na potterovskej tematickej párty (kde nechýbali farebné drinky so suchým ľadom, PotterFan je proste iný level) a, samozrejme, na Glee party. S Michelle sme si maximálne užili naše nevydarené (no za to entuziastické) minimuzikálové čísla a tuším sme nimi pritiahli aj pár pohľadov... Rozhodne však nie toľko ako tancujúci Iron Man. A presne o takých momentoch je Festival fantazie!

(c) Michelle


Kino plné charizmy

Lacné kino plné fantasy & sci-fi noviniek počas celého dňa je festivalová klasika a tento rok som mala na filmy vážne šťastie. Dobre som sa zabavila na oddychovke Men in Back: International (ktoré by ani spolovice nefungovalo bez Chrisa Hemswortha a Tessy Thompson, no keďže tam sú, je to jedno) a užila si dlhoočakávanú premiéru Spider-Man: Far From Home - mali sme to dokonca s  pozdravom od Toma Hollanda. Yay! 

(c) ja

Viem, že to hovorím stále, lenže FF je naozaj jedinečná akcia, kde si každý fanúšik nájde to svoje - či už budete obiehať program, popíjať s (novými) kamarátmi alebo sa zavriete do kina. Neviem si predstaviť nič lepšie, ako stráviť týždeň hraním, jedením, tancovaním, počúvaním & kecaním o geeky záležitostiach v spoločnosti skvelých kamarátok. Tohtoročná dovolenka bola pre mňa skrátka dokonalým únikom z reality.

8 komentárov:

  1. Geniálne si to zhrnula ❤ bol to týždeň plný skvelých okamihov, nezabudnuteľných zážitkov a navyše ste tam boli vy, čo bola čerešnička na torte ❤ po tvojom reporte môj bude len chabý odvar. ��

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obdivujem, ako dokážeš tak stručne, ale pritom úplne výstižne všetko opísať. Mala by som sa od teba učiť. Budeš mi redukovať články? :D

    Inak som hrozne rada, že sa mi ťa podarilo zlákať na FFko, pretože v takej skvelej spoločnosti je to ešte väčšia zábava! Už teraz sa neviem dočkať budúceho roka! ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, hm? A ponúkaš zase vďačnosť, čo zahreje pri srdci? :D

      Ďakujem za krásny koment & tiež som hrozne rada, že si ma tam zlákala! Akože neskutočne! <3 Snáď nám to medzifestivalové obdobie rýchlo ubehne. :D

      Odstrániť
    2. Áno, aby som ťa naučila skromnosti :P

      Odstrániť
  3. Tak to zní naprosto fantasticky. Popravdě, nad Festivalem Fantazie jsem už párkrát uvažovala, ale spíše mě od toho odrazovalo, že bych tam byla sama. :D No, mám nad čím přemýšlet, zda bych to zkusila příští rok. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak, rok je dlhá doba, trebárs ešte niekoho prekecáš, nech sa pridá. Ale ak nie, videli sme tam hneď niekoľko ľudí, ktorí zjavne prišli sami - nie je problém sa potom s niekým dať do reči, všetci sú tam fakt priateľskí a milí. A napríklad my sa určite rady zoznámime! :) Neviem, ako to máš napríklad ďaleko a tak, ale verím, že FF za pokus stojí. :D

      Odstrániť