15/08/2019

Minirecenzie: Zn. 2x NA romantika

Mám síce rada dobrú romantiku, ale zvyčajne popri nej očakávam aj iné veci. Obzvlášť často ma sklamú new adultky, no zároveň som v minulosti prečítala niekoľko fakt dobrých, preto neprestávam hľadať. Takto dopadli moje najnovšie pokusy.

Elle Kennedy: Omyl (#2)

Vysokoškolský život Johna Logana je samá párty, nezáväzný sex a do toho milovaný hokej. Samozrejme, má i nejaké tie povinné problémy - s otcom, výhľadmi do budúcnosti či s faktom, že je buchnutý do frajerky svojho najlepšieho kamoša. To posledné sa zmení, keď spozná prváčku Grace. Zrazu chce viac ako jednorazový úlet, lenže všetko pokašle. Hoci je odhodlaný svoj omyl napraviť, dotknutá Grace mu to nehodlá uľahčiť.

V prípade prvého dielu ma bavil začiatok - dynamika hlavnej dvojice, ich nachádzanie si cesty k sebe. Až niekde v druhej časti som sa začala sťažovať na nekonečné erotické scény a zbytočnú drámu. V prípade Omylu si Grace s Loganom užívajú pri prvom poriadnom stretnutí a povinný rozchod máme tiež už na začiatku.

V konečnom dôsledku je prvých 40% z môjho pohľadu dosť hlúpych, ale aspoň vybočili zo zaužívaného vzorca. Elle Kennedy navyše píše neskutočne čitateľne. V zvyšku našťastie nájdeme dostatok vtipných aj roztomilých scén a celkom zaujímavú drámu, hoci sa pri nej kĺžeme len po povrchu. Ako najväčší problém vnímam, že Grace s Loganom neboli príliš dobre vykreslené postavy (Grace je taká nijaká a Logan zase typický plejboj, ktorý sa za 3 sekundy obráti o 180 stupňov) a vôbec som im ich lásku neverila.

Zatiaľ čo jednotka, Návrh, bola taká lepšia oddychovka a autorkina ďalšia kniha, The Chase, bola nadpriemerne dobrá, Omyl je pre mňa ťažko 3-hviezdičkové čítanie. Napriek tomu určite poteší mnohých fanúšikov oddychových romantík a/alebo Elle Kennedy.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na bux.sk. Za poskytnutie recenzného e-booku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Casey McQuiston: Red, White and Royal Blue

Alex je syn prezidentky USA a Henry britský princ. Neznášajú sa, ibaže potom sú kvôli reputácii nútení predstierať priateľstvo a zvrhne sa to v niečo viac... Námet je vcelku sľubný a naše holubičky sú chlapi, takže má príbeh šancu nadchnúť nejakých tých čitateľov navyše. Problémom je len všetko ostatné.

Kniha nie je dobre napísaná. Vo chvíľach, kedy by sa hodilo uplatniť princíp „show, don’t tell“ robí autorka presný opak. Niektoré dialógy pôsobia neskutočne umelo. Nekonečné kapitoly zakopávajú dynamiku. Oceňujem akurát ozvláštnenia v podobe esemesiek a e-mailov. Čo sa týka deja, prvotné oťukávanie Alexa a Henryho ma bavilo, ale odtiaľ sa to pohlo predvídateľným spôsobom a nechýbali presladené vyznania či trápne citátiky. Ani veľká záverečná komplikácia nikoho neprekvapí. Och a zmienila som už zúfalo stereotypné vykreslenie britskej kráľovskej rodiny?

Viac než čímkoľvek iným na mňa táto kniha dýchala propagandou. Autorka ju okato prepchala svojimi ideologickými názormi – všetkých, ktorí nepodporujú ľavicu, hodila do jedného nelichotivého vreca, proti pani prezidentke postavila vo voľbách načisto skazeného Zlého Bieleho Chlapa,... Samozrejme, tie dobré postavy sú maximálne diverzné!

V konečnom dôsledku Red, White and Royal Blue ani šikovne nerieši problémy homosexuálov na vysokých pozíciách, ani nespĺňa požiadavky na roztomilú, oddychovú romantiku. Nuž a anotácia zase nesľubuje beletrizovaný politický manifest... Za mňa ledva 2*.

obálky z bux.sk & goodreads.com

8 komentárov:

  1. Neviem ako, ale pri Red, White and Royal Blue som akosi už pri čítaní anotácie vytušila, že to nebude nič pre mňa... a mala som pravdu! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jediné, co tak trochu znám, je Red, White and Royal Blue. Ale díky tvojí recenzi se knize vyhnu. Tahle by mě nebavila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri hocičom inom by som ti tvrdila, že máš knihe radšej dať sama šancu... Pri tejto len toľkoto: jasné, vyhni sa! :D

      Odstrániť
  3. Propagandistickou knížku bych asi nevydýchala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda musím říct, že u Omylu máte mnohem hezčí obálku! :-o Mě u série Off-Campus na českých obálkách už neskutečně odpuzují ty pekáče buchet pořád dokola! :D Elle Kennedy je pro mě vždycky taková průměrná no, u Lovu si trochu polepšila, ale není to žádná tragédie, takže si její knížky i přečtu. S tvou recenzí naprosto souhlasím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však! Mne sa tieto obálky tiež páčia oveľa viac ako tie s bruchami náhodných týpkov. :D
      Jup, rozhodne vieš, čo od nej čakať. :D

      Odstrániť