08/09/2019

Minirecenzie: Zn. 2x vážnejšie YA contemporary

YA contemporary, to nie sú len zaláskované tínedžerky, ale aj toxické priateľstvá, duševné problémy a pokusy o samovraždu... Minimálne v nasledujúcich dvoch novinkách, na ktoré si dnes posvietime.

Sarah Lyu: The Best Lies

Remina najlepšia kamarátka Elise zastrelila Reminho frajera Jacka a zničená Remy teraz musí vypovedať. Nepamätá si všetko, no má dobrú právničku, takže sa zo všetkého môže ľahko vysekať... Lenže ona musí predsa v prvom rade ochrániť svoju najlepšiu kamarátku! Dej sledujeme z pohľadu Remy. Väčšinu pritom tvoria flashbacky, občas sa pozrieme do súčasnosti a posledná časť nás dokonca vezme ešte o čosi ďalej, aby sme sa dočkali strhujúcej záverečnej konfrontácie.

Osobne sa mi veľmi páčila kompozícia i Remy v úlohe nespoľahlivej rozprávačky. Čo sa týka záhad a akcie, povedala by som, že paradoxne nie sú ťažiskom knihy. Až na dynamický záver ide skôr o príbeh zo života tínedžerov – akurát nie celkom obyčajný. The Best Lies hovorí o hrozných rodičoch, (ne)spravodlivom hneve aj o nezdravo intenzívnych priateľstvách. Remy a Elise si rady nahovárajú, že ich utrpenie posilňuje a že je romantické, čo nám často s obľubou podsúva množstvo kníh a média všeobecne. Nie je to pravda a v istom zmysle je táto kniha práve o tom, ako si to Remy konečne uvedomí.

Celkovo ide o smutné, ťažké, pomalé a psychologicky ladené čítanie. Myslím si však, že YA potrebuje takéto príbehy o toxických vzťahoch, o priateľstvách a o tom, že trápenie netreba romantizovať. Témy, štýl písania, atmosféra, posolstvo či fakt, že sa kniha na nič nehrá, ma jednoducho dostali a stále nad všetkým premýšľam. Jednoznačne 5*.


Yasmin Rahman: All The Things We Never Said

Deprimovaná moslimka Mehreen, čerstvá vozíčkarka Cara a Olivia s jej zdanlivo dokonalým životom sa nepoznajú, no majú niečo spoločné – všetky tri uvažujú nad samovraždou a zaregistrujú sa na webstránke, ktorá im umožňuje vytvoriť samovražedný pakt. Tá istá webstránka ich zvedie dohromady a posúva ich na ceste, z ktorej, zdá sa, už naozaj niet návratu.

Na knihe sa mi fakt páči jej autentickosť a ukotvenosť v 21. storočí. Zaoberá sa totiž nielen psychickými problémami mladých ľudí, ale aj úlohou, ktorú pri nich môže zohrávať internet a vôbec moderné technológie.

Autorkin štýl písania je skôr jednoduchý, neodpustila si však niekoľko experimentálnych ozvláštnení (za mňa má za ne palec hore). V úvode prezrádza, že sa inšpirovala vlastnými skúsenosťami, čo sa pozitívne premietlo do postavy Mehreen. Okrem toho nám prináša ešte náhľad do hlavy ďalších dvoch dievčat a s ich charaktermi už akosi nedokázala ísť celkom do hĺbky...

K deju mám tiež niekoľko výhrad – príhodné načasovanie sem, instantné priateľstvo tam, samotný záver... Z môjho pohľadu dej jednoducho neplynul celkom prirodzene a premyslene. Na druhej strane si cením, že sa kniha snaží povedať dôležité veci i zaplniť určitú dieru v rámci YA trhu, navyše vcelku zaujímavým spôsobom. Napriek tomu ma úplne nepresvedčila a nedostala sa mi pod kožu tak ako napríklad The Best Lies vyššie.

obálky z goodreads.com

6 komentárov:

  1. Obe knihy som čítala a obe sa mi veľmi páčili, ale ak by sm si z nich mala vybrať len jednu, bola by to tá prvá, The Best Lies. Z tej mi miestami až behal mráz po chrbte a som rada, že sa autorka rozhodla nič neromantizovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určitě zajímavé tipy, uvažuju, že se do nich pustím. Minimálně The Best Lies :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Yesss! Každý by sa mal pustiť do The Best Lies, niežeby som bola zaujatá alebo čo.:D

      Odstrániť
  3. All The Things We Never Said zní naprosto skvěle. Úplně nad nimi přemýšlím, že za tu zkoušku by fakt stály. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite! Môj favorit je TBL, ale obe sú vážne dobré, takže yess plssss čítaj.:D

      Odstrániť