06/09/2019

Minirecenzie: Zn. 2x YA fantasy z roku 2019

YA fantasy novinky stále pribúdajú a vybrať z nich tie lepšie nemusí byť vždy jednoduché. Dnes tu mám pre vás tipy na dve štvorhviezdičkové knihy, po ktorých môžete siahnuť - samozrejme za predpokladu, že ste si už prečítali moje tohtoročné lásky Wicked Saints a Descendant of the Crane.

Katy Rose Pool: There Will Come a Darkness (#1)

There Will Come a Darkness je v podstate klasické YA fantasy z edície 2019. Má náležite dlhý názov, vyšší počet strán, väčšie množstvo postáv, pochmúrnu atmosféru, mocenské boje, diverzitu a exotické inšpirácie... Začiatok príbehu je trochu nezáživný (ak nerátam vraždu na prvej strane) – často sa striedajú rozprávači a súvislosti sú v nedohľadne. No keď sa dej rozhýbe, je čo sledovať.

Máme tu Ephyru, ktorá svoje liečiteľské schopnosti využíva na to, aby vraždila ľudí a ich životnú silu presúvala do svojej sestry. V meste je tiež princ na úteku, keďže sa v jeho krajine odohral prevrat. Do toho sa zamotá gembler Anton... Ach a ešte si pridajme mladého vodcu rádu bojovníkov, ktorí majú ochrániť posledného proroka. Všetky postavy totiž v prvom rade spája tajomné proroctvo o konci sveta. Nechýbajú tu teda rôzne zaujímavé stretnutia či konfrontácie, odhalenia ani ťažšie témy. Obzvlášť ma bavili interakcie postáv, často obohatené o nejaké to podprahové romantické napätie. A pritom sa autorka iba raz uchýlila k instalove!

Skrátka sa po takmer dvesto stranách ukázalo, že zápletka a postavy sú fakt dobre premyslené a v konečnom dôsledku ide o čitateľné, zaujímavé a zamotané dielo. Škoda len pomalého úvodu a toho, že podobne ladených, rovnako vydarených kníh je momentálne všade dosť. Ak však neviete, čo ďalšie v rámci žánru čítať, pokojne skúste toto. 4*.


Margaret Owen: The Merciful Crow (#1)

Fie žije vo svete, kde sú ľudia rozdelení do kást podľa vrodených schopností. Sama patrí do najnižšej kasty, medzi Vrany. Tie ako jediné nemajú dar (hoci čarodejnice z ich kasty dokážu využívať dary ostatných kást) a sú imúnne voči smrteľnej nákaze, takže sa starajú o jej obete. Raz však vynesú telá zo samotného paláca a vysvitne, že nejde o mŕtvoly – to samotný princ a jeho dvojník utekajú pred zlou kráľovnou a potrebujú pomôcť s prevratom. Vzniká tak nepravdepodobné spojenectvo určené na zrealizovanie zdanlivo jednoduchého plánu, klasika.

Nestáva sa často, že by bol štýl písania vyslovene identifikovateľný, lenže v tomto prípade sa v texte vyskytuje niekoľko alternatívnych anglických výrazov – hovorové, zastarané,... Je to odlíšiteľné, akurát neviem, či práve ohurujúcim spôsobom. Čo za ohurujúce považujem určite, je svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Ani postavy nie sú na zahodenie. Fie je typickou silnou ženskou, ktorá nikomu nič nedaruje, a princ je sympaticky nedokonalý. Autorka siahla aj po pomaly sa rozvíjajúcej romantike medzi dvomi postavami, ktoré si spočiatku vôbec nerozumejú. Na druhej strane sa mi nikto nedostal pod kožu a všetky konflikty ostali povrchovo načrtnuté. Dej sa zase chvíľami trošku vliekol, no našťastie ho vždy včas ozvláštnilo nejaké to napätie a dočkali sme sa príjemného, napoly uzavretého konca.

The Merciful Crow je vlastne celkom solídne vymyslená YA fantasy a má dokonca niečo málo navyše, ibaže nie dosť. Ničím obzvlášť nevytŕča z kopy iných podobne ladených kníh, ak ale máte náladu na hate-to-love romantiku alebo čarodejnice, pokojne jej dajte šancu. 4*.

obálky z goodreads.com

2 komentáre:

  1. Obe knihy vyzerajú obsahovo zaujímavé, viac ma láka druhá, ale verím, že obe by ma bavili :-)

    OdpovedaťOdstrániť