30/11/2019

Knižný súhrn: November 2019

Povedzme, že som zažila už aj čitateľsky vydarenejšie mesiace ako tento november...

Prečo? Nuž, v prvom rade je môj zoznam prečítaných kníh plný povinného čítania. Hrôzy otroctva som si pripomenula v autobiografii jedného otroka-utečenca (Narrative of the Life of Frederick Douglass) alebo napríklad v rámci knihy The Adventures of Huckleberry Finn - čo bol vlastne celkom milý príbeh, keby ho niekto zoškrtal, vyškriabal oči Tomovi Sawyerovi a prepísal tie otrasné dialekty do zrozumiteľnej reči. Zabŕdla som tiež do fínskej literatúry. Prečítala som si poviedku Boman o hovoriacom psovi (super), ktorému začali rásť krídla (čo???) alebo nie-práve-vydarený detektívkový debut Muž s tvárou zabijaka o zmiznutiach, zločincoch a migrácii. Alebo čo. Mohla by som pokračovať, ale asi chápete. Aspoňže nič z toho nebolo príliš dlhé.


Dostala som sa tiež hneď k dvom recenzákom. Jedným z nich bola kniha Nechaj si to pre seba - tínedžerský mystery thriller o meste plnom tajomstiev a mŕtvych kráľovnách plesu. A hoci šlo o fajn zmenu žánru, kniha nesplnila všetky moje očakávania. Viac sa dozviete v recenzii.

Žiaľ, sklamala som sa i v mnou očakávanej slovenskej geeky novinke Dardaria - aj v tomto prípade vás však radšej odporučím na svoju recenziu.


Titul najhoršej nepovinnej knihy však suverénne získava upírska YA romantika The Beautiful. Táto kniha ma priam hodila späť v čase do dôb Twilightu, Nočného tieňa a podobne. Dokonale krásni hrdinovia, dokonale o ničom zápletka v kombinácii s melodramaticko-patetickými opismi, akurát s trochou diverzity navyše? Nie, vďaka. Prosím, milí YA autori, nevracajme sa do týchto temných čias! Chystám aj minirecenziu, akurát k nej najprv musím prečítať niečo ďalšie podobne ladené.


To je vlastne všetko, čo som vám chcela povedať. Našťastie ma čaká už iba mesiac školy a potom bude na tom hádam moje čítanie aj blogová aktivita lepšie. Zatiaľ mi povedzte, čo čítate vy a prípadne prihoďte nejaké odporúčanie na môj nekonečný to-read zoznam!

4 komentáre:

  1. Myslím,že mě by se The Beautiful asi líbilo. :D Zrovna Twillight se mi tehdy dost líbilo a přemýšlím dokonce i na rereadingem :D
    Jinak tedy nezávidím ti, co jsi četla. Někdy ta povinná četba je hrůza. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako oddychovka/guilty pleasure to môže fungovať, nie že nie. :D Len mne to teda nesadlo nijakým spôsobom. :D
      A to teda je.:D

      Odstrániť
  2. Náhodou, Twilight je super! :D :D
    Ale neviem, či by sa mi páčilo čítať ešte aj teraz podobne ladené knihy, už by to na mňa pôsobilo príliš ohrane.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, v svojej dobe som na ňom aj ja fičala, ale nie je to podľa mňa trend v YA, ku ktorému sa treba vracať. :D

      Odstrániť