22/02/2020

Holly Bourne - Všetci sme snehové vločky

Britská spisovateľka Holly Bourne si ma získala už prvými dvoma dielmi svojej trilógie Klub okašlaných báb (na trojku sa chystám), takže som bez váhania siahla aj po jej ďalšej tínedžerskej knihe Všetci sme snehové vločky.

Tentoraz je hlavnou hrdinkou šestnásťročná Olive, ktorá sa krátko po skončení školského roku zosype. Keď ju konečne donútia vyjsť z izby, v ktorej sa zabarikádovala, skončí to jej útekom. Napokon ju nájdu neďaleko útesu... Terapeutka Olive predpíše antidepresíva a ponúkne jej možnosť stráviť mesiac v špeciálnom liečebnom tábore Reset, ktorý je určený práve pre tínedžerov s psychickými problémami.

Slovami anotácie, "Olive nepozná strednú cestu" a "buď prespí celý deň, alebo sa jej nepodarí zaspať ani v noci". V tábore Reset však dospeje k záveru, že chyba možno vôbec nie je v nej či v iných psychicky chorých ľuďoch - možno je vo svete. To svet treba zmeniť. A Olive asi vie ako.

Na začiatok by som vám rada oznámila, že Holly Bourne píše dokonale. Pretože napísať knihu v prvej osobe z pohľadu duševne chorej tínedžerky určite nie je jednoduché a ona to dokázala urobiť autenticky, vtipne, čitateľne a navyše ťažila z faktu, že ide o nespoľahlivú rozprávačku. Olive nie je žiadne milé, nevinné dievčatko a často sa správa nepríjemne a nerozumne. Choroba z jej hlavy robí tak trochu desivé miesto a mnohým bude svojím správaním i úvahami prekážať. Ak vás však bavia realisticky nedokonalé a nepríjemné postavy, toto je kniha presne pre vás.

Vzhľadom na zvolený formát je Olive jednoznačne stredobodom pozornosti, no aj vedľajšie postavy pôsobia prepracovane, čo oceňujem. Olivini spolutáborníci, podobne ako ona sama, pôsobia naozaj vierohodne a dokázali si ma získať. Jedným z kladov knihy je, že autorka svojich tínedžerov nevydáva za svätých, ale otvorene hovorí o alkohole, fajčení, drogách či o sexe. Okrem účastníkov tábora svoju náležitú trochu priestoru dostávajú tiež doktori, Olivini rodičia a jej najlepšia kamarátka zo školy. Žiadna z postáv nepôsobí plocho alebo zbytočne, bez ohľadu na to, aká významná je jej úloha.

Čo sa týka deja, z veľkej časti nasleduje tradičný vzorec podobných kníh o duševných chorobách. Ak máte čo-to načítané alebo napozerané, zrejme dopredu odhadnete, kam to s Olive smeruje a možno dokonca trafíte jej diagnózu (mne sa to podarilo). Hoci kniha šokuje zrejme iba menej "skúsených" čitateľov, má čo ponúknuť všetkým - konkrétne skvele zvládnutý náhľad do hlavy chorého mladého dievčaťa a jej (predovšetkým) duševnú cestu k zlepšeniu. S tým súvisí samotný záver, nad ktorým si musím trochu povzdychnúť. Ocenila by som totiž, keby príbeh pokračoval ďalej a venoval sa Oliviinmu návratu do bežného života.

Asi najväčším plusom knihy je krásne posolstvo o láskavosti k sebe i druhým. Škoda, že toto neostáva pri pekných myšlienkach a malých udalostiach, ale naopak zohráva v deji špecifickú úlohu... Istá časť príbehu bola podľa mňa len ťažko uveriteľná a nie veľmi pravdepodobná. V každom prípade však určite pomohla podnietiť k zamysleniu a ešte väčšmi zdôrazniť autorkin odkaz, takže nejde o nič neodpustiteľné.

Ak hľadáte dobre napísané YA contemporary o duševnom zdraví, chcete sa skúsiť vžiť do zmýšľania niekoho, koho hlava skrátka funguje inak, prípadne by ste si z čítania radi niečo odniesli, Všetci sme snehové vločky je tu pre vás. Táto kniha síce nie je po dejovej stránke dokonalá a život vám zrejme tiež vyslovene nezmení, no rozhodne stojí za pozornosť, a preto odo mňa získava 4 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Si ty normálna?! (kniha o duševných chorobách a neidealizovanej mládeži so správnou dávkou feminizmu od rovnakej autorky)
-> Eliza a more príšer (povinné čítanie pre všetky introvertky a fanúšičky, ktoré sa venuje aj duševnému zdraviu)
-> Ako sa zamilovať do blázna (kniha o tábore pre problémových tínedžerov, v ktorej dostanete uveriteľné protivné postavy, priateľstvá a nenásilnú romantiku)
-> Slová načmárané na stenách (humorno-láskavý denník fakt sympatického schizofrenika)

Obálka & úryvok z anotácie zo slovart.sk

8 komentárov:

  1. U téhle knížky pořád váhám. Má sice skvělé hodnocení a příběhy o duševních chorobách já ráda, ale bojím se, jestli to není titul spíš pro mladší čtenářky. Její předchozí trilogie na mě tak působila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, asi cieli skôr na mladšiu časť YA čitateliek, akurát mne to nejako nevadilo. :D V každom prípade je táto kniha štýlom podobná ako predchádzajúca trilógia, takže ak ti nesedela tá, neviem, či by táto uspela viac.:/

      Odstrániť
  2. Osobne takéto príbehy veľmi nevyhľadávam, takže knihu zrejme vynechám, ale je skvelé, že ide o dobre napísaný príbeh a určite sa nájde viacero čitateľov, ktorých zaujme :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, každý máme to svoje.:) Ale teda pevne verím, že áno, autorka si úspech fakt zaslúži. :)

      Odstrániť
  3. Kdyby to nebyla YA kniha asi bych do toho i šla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zní to moc, moc dobře. Určitě do knihy půjdu a věřím, že mě to bude šokovat. Jelikož nic takového nemám načteno. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa ti zapáči a čakám update potom.:)

      Odstrániť