15/02/2020

Zo života knihomoľky: Všeobecný geeky update

V pondelok sa mi začína semester, tak som si povedala, že spíšem ešte jeden lenivý článok o všetkom možnom skôr, než mi zase ostane čas iba na to najnevyhnutnejšie. 

Vo februári som sa dosť venovala bakalárke. Mám napísaný prvý, asi dosť otrasný, koncept - teraz mi držte palce, aby z neho vzniklo niečo použiteľné. Okrem toho som sa snažila zlepšovať si fínčinu a konečne som objavila ideálny spôsob: fínsky booktube. Zdá sa, že fínska knižná komunita nie je práve početná, ale našla som blogy, bookstagramy a hlavne youtube kanály, ktoré ma zaujímajú (a občas je reč aj o YA!), takže je počúvanie a čítanie v cudzom jazyku hneď znesiteľnejšie. Ak sa snažíte naučiť iný jazyk ako angličtinu a zatiaľ ste do YT vyhľadávania neskúsili zadať slovné spojenie ako "najlepšie knihy" v danom jazyku, napravte to - možno tiež narazíte na niečo super.

Okrem toho som rozčítala prvý diel Harryho Pottera po fínsky. Mojím obľúbeným zistením je zatiaľ rozhodne fakt, že vo fínčine existuje slovo salama a znamená blesk. Inak som sa dosť venovala čítaniu populárno-náučnej literatúry, napríklad som sa vďaka Ikaru dostala ku knihe Toto je Japonsko. Japonsko je krajina, ktorá ma fascinuje od mojich anime čias a v ideálnom svete by som si tam rada urobila výlet a rovno sa naučila japončinu... Keďže si však nie som istá, či budem mať niekedy toľko peňazí a/alebo času, uspokojila som sa aspoň s týmto zaujímavým náhľadom do japonskej kultúry. Viac vám o knihe poviem čoskoro v pripravovanej minirecenzii - a nielen o nej.

Namiesto Japonska som sa dostala akurát do Prahy - konal sa tam totiž prvý Comic-Con. O mojej conovej sobote som písala v Michellinom reporte (ktorý je povinným čítaním pre každého, kto váha s návštevou), preto poviem iba toľko, že to naozaj stálo za to.💙 (Inak, keď je reč o mojich príspevkoch do cudzích článkov, tu sa dozviete, ktorý je môj obľúbený knižný romantický moment!)

Po sobote na CPP sme si v nedeľu s kamarátkou urobili voľný program v Prahe - a keďže sme základné pamiatky obe viackrát videli, zablúdili sme napríklad do Alchymistického múzea a Múzea povestí a strašidiel. V oboch sme sa dozvedeli množstvo zaujímavostí a odfotili sa s náležite creepy sochami. A keď v pivnici plnej spomínaných creepy sôch na chvíľu zhaslo svetlo, dokonca sme sa naozaj zľakli.

Stihli sme si tiež spontánne zájsť do kina na Birds of Prey. Film sa prekvapivo hneď zaradil medzi moje obľúbené. Na nič sa totiž nehrá, ide skrátka o bláznivú, farebnú oddychovku so super herečkami, cool kostýmami, viacerými vtipnými chvíľkami ("Gumičku?") a zaujímavým spôsobom spracovania. Bolo to rozhodne lepšie ako Suicide Squad a podľa mňa aj ako ostatné pokusy z DCEU.

Keď už rozdávam tipy na pozeranie, v poslednej dobe sa mi zapáčil sitcom Derry Girls. Seriál sa odohráva v Severnom Írsku počas politických nepokojov v 90-tych rokoch a sleduje bandu stredoškoláčok. Narazíte v ňom na scény, ktoré sú trochu vtipné, neskutočne vtipné a nechýbajú ani tie trápne... No tú poslednú kategóriu mi vynahradili super herci a neopozerané prostredie. V konečnom dôsledku teda čas strávený s Derry Girls vôbec neľutujem a na moje prekvapenie ma posledná epizóda druhej série dokonca dojala!


To je všetko, o čo som sa chcela podeliť. Ako sa máte a čo zaujímavé ste v poslednej dobe videli alebo čítali? Budem rada, keď mi napíšete komentár.

obálka z bux.sk, obrázky z imdb.com

8 komentárov:

  1. Wau, tak za tú fínštinu klobúk dolu, pre mňa je to ťažký jazyk, čo som tak mohla počuť a rovnako tak švédština ��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, fínčina má dosť komplikovanú gramatiku a veľmi špecifickú slovnú zásobu s nedostatkom internacionalizmov. :D Takže celkom výzva. :D Švédčinu sa neučím, ale je to iný typ jazyka a vraj aj celkom jednoduchý, ktovie. :D Minimálne majú dva pády oproti pätnástim vo fínčine.:D

      Odstrániť
  2. Držím klobouk k bakalářce. Když jsem psala diplomku měla jsem toho plné zuby :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný17/2/20 21:06

    Taky držím palce s bakalářkou :) Já jsem ráda, že už to mám za sebou, ale i to zvládneš :) Jinak na Comic Conu jsem byla taky a jsem nadšená, za rok zase :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Čo už mi ostáva. :D Jej, tak to rada počujem.:)

      Odstrániť
  4. Držím ti palce s bakalářkou. :) Jinak ohledně Birds of Prey si vůbec nejsem jsitá, zda by mě bavily. Trailer mě dost od filmu odradil, ale když je to Harley, tak jí dám přece jen šanci. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Ja som tiež nebola z traileru nadšená a od filmu som veľa nečakala, ale napriek tomu sa mi fakt zapáčil, takže podľa mňa aspoň skús.:)

      Odstrániť