26/03/2020

Knižný súhrn: Marec 2020

Na úvod by som rada stručne zhrnula nové články na blogu (pre prípad, že ste šokovaní mojou netypickou aktivitou a niečo vám uniklo):
  • Predstavila som a následne zrecenzovala Lov na baziliška. Ide o veľmi zaujímavé contemporary pre mládež z pera bieloruských autorov. Témou je najmä drogová závislosť. Kniha by mohla byť spracovaná lepšie, no cením si ju pre posolstvo i humorne podanú kritiku spoločnosti, takže ju pokojne podsuňte mladším ročníkom alebo si ňou ozvláštnite vlastný to-read zoznam.
  • Prečítala som vydarenú slizolinskú romantiku o dvoch antihrdinoch z fantasy prostredia, The Shadows Between Us, a rovno som na knihu spísala minirecenziu. Do článku som prihodila tiež názor na YA horor Rules for Vanishing, ktorý som čítala ešte vo februári.
  • Ak vás lákajú YA thrillery, určite si nenechajte ujsť ani tieto minirecenzie - v článku totiž nájdete hneď dva tipy na dosť dobré príbehy v rámci tohto žánru.
  • Opäť sme spojili sily s Michelle a napísali sme zamyslenie o fandomoch.

A teraz už k čítaniu. Naďalej som sa venovala webkomiksom na webtoone. Dohnala som všetky časti Lore Olympus - je to re-telling mýtu o Hádovi a Perzefone a zároveň to najlepšie, čo sa gréckej mytológii prihodilo od čias Percyho Jacksona. Ďalej som zhltla dostupné diely výborného contemporary komiksu Let's Play plného sympatických postáv, geeky záľub a humoru. (Týmto ďakujem Enthu za odporúčanie!) Okrem toho som si obľúbila komiks Internet Explorer, ktorý má skrátka neopakovateľný námet (Internet Explorer, Chrome, Mozilla a podobne sú tu totiž postavy) a vyskytuje sa v ňom množstvo trefných postrehov.


Tento mesiac som prvýkrát v živote čítala niečo od Agathy Christie, aj keď len krátku poviedku The Double Clue. Poviedka podľa mňa neurazí, nenadchne, keďže však šlo o text na prekladový seminár, potešil ma jednoduchý štýl písania, hlavne absencia niekoľkoriadkových súvetí. (Toto ma vlastne poteší pri každom texte.)

Prekvapivo som sa dostala i k dvom re-readingom. Pokračovala som v re-readingu Zaklínača, konkrétne prišiel rad na piatu knihu Křest ohněm. Pre mňa bol tento diel zatiaľ najnudnejší a najrozťahanejší. Potom som si po mnohých rokoch pripomenula Stargirl (podľa ktorej natočili ten nový film na Disney+). Tento neobyčajný príbeh síce má čo povedať, ibaže mňa si celkom nezískal.

Ešte chcem zmieniť The Boy Who Steals Houses od C. G. Drews. Podobne ako autorkina predchádzajúca kniha, Tisíc dokonalých tónov, aj táto je napísané jedinečne, citlivo a horko-sladko. Osobne som si ju skutočne zamilovala a odporúčam ju všetkým, ktorí si chcú prečítať trošku vážnejšie YA contemporary.


Na záver mesiaca som sa pustila do čítania nového recenzáku od Slovartu - prišiel mi záverečný diel Trónu zo skla, Kráľovstvo z popola. Prelúskanie tejto bichle mi nejaký čas určite zaberie, ale potom sa s vami podelím nielen o názor na sedmičku, no tiež o celkové zhrnutie dojmov zo série.

Čo práve čítate vy a k akým knihám ste sa dostali v marci? Budem rada, keď mi napíšete komentár.

4 komentáre:

  1. Tak ti pěkně děkuju, mám další komiks na webtoon, co budu číst. :D Internet Explorer mě velmi zaujal.
    Já teď aktuálně nic nečtu. Ale plánuji se pustit do knihy Kašlu na muže a na sérii Královská hra. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe ale tento má len pár častí, to máš na posedenie. :D
      Hádam sa budú páčiť.:)

      Odstrániť
  2. Veľmi zaujímavé kúsky, pre mňa opäť novinky 🙂😜 Ja som s v marci prečítala šesť kníh, medzi najlepšie patrí napríklad Nadácia - Isaac Asimov ale aj retelling Sherwood 🙂

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Sherwood sa chystám, tak snáď sa mi k nej podarí dostať.:D

      Odstrániť