29/07/2020

Knižný súhrn: Júl 2020

V rámci knižného júla je pre mňa najväčšou udalosťou určite spustenie knižného podcastu Náhodné knihomolenie - tento nápad som v hlave obracala už dlhšie (ehm, asi pol roka) a veľmi sa teším, že napokon uzrel svetlo sveta. Ale čo som čítala?

Ešte koncom júna som nabehla na vlnu romantických oddychoviek. Začalo to pokračovaním série Off-Campus od Elle Kennedy - Skóre u mňa síce nezabodovalo až tak ako niektoré iné autorkine knihy, no úspešne mi spríjemnilo popoludnie. Ak sa chcete dozvedieť viac, môžete si prečítať tento článok o mojich skúsenostiach s autorkinou tvorbou alebo minirecenziu na Skóre. Následne som sa presunula ku kráľovnej romantických YA contemporary oddychoviek, Kasie West, a zhltla som hneď štyri jej knihy.

Fame, Fate, and the First Kiss je druhým pokračovaním autorkinej voľne nadväzujúcej trilógie a tentoraz nás v nej vezme na nakrúcanie filmu, takže mi prostredie vynahradilo dosť instantné zamilovanie sa a veľmi predvídateľnú záhadu. Tretí a posledný diel tejto série, Moment of Truth, si ma pre zmenu získal naplno. Zaujala ma zápletka, bavili ma postavy a kniha mala tiež také to "čosi navyše". Pre mňa jedna z autorkiných najlepších. (Mimochodom, moja srdcovka je PS: I Like You.)


Listen to Your Heart zase pracuje s originálnym námetom (z hlavnej hrdinky je nedobrovoľný podcaster), ale dej ani postavy mi akosi nesedeli a príbeh pre mňa zapadol skôr do priemeru. Za to Maybe This Time bolo skvelé. Dej sa odohráva na deviatich rôznych akciách, kde hrdinka pracuje ako kvetinárka. Okrem tejto netradičnej voľby prostredia a spracovania sa mi páčili postavy a Kasie popri tradičnej roztomilej romantike (tentoraz enemies-to-lovers) priniesla aj vážnejšie témy, s ktorými si výborne poradila.


Ďalej som sa v júli s kamarátkou pustila do spoločného čítania Ninth House. Leigh Bardugo si ma získala svojou dilógiou Six of Crows, takže som nemohla vynechať ani tento jej počin pre dospelých. Kniha má rozhodne čosi do seba, či už ide o prostredie Yalu, temnú verziu mágie, neprikrášlené zobrazenie nášho nespravodlivého sveta alebo o psychológiu postáv, ktoré majú od typických kladných hrdinov ďaleko. Napriek tomu si odo mňa vyslúžila iba 3,5*. Z prostredia školy sa totiž podľa mňa dalo vytĺcť viac a hlavne by som uvítala konzistentnejší dej a menej nudnú prvú polovicu.

Po všetkých tých príbehoch som dostala chuť dať si pauzu od beletrie, takže som sa vrhla na Marvel Comics: The Untold Story. Ide o zaujímavú publikáciu, z ktorej som sa o komiksoch či samotnom Marveli dozvedela naozaj veľa a celkovo si uvedomila dosť vecí, no chvíľami podľa mňa autor zachádzal až do zbytočne veľkých (a nezáživných) podrobností. Pri knihe sa teda odporúčam obrniť dávkou trpezlivosti a sem-tam nejakú pasáž preskočiť.


Koľko ste toho v júli prečítali vy a ktorá kniha vás najviac oslovila? Poteší ma každý komentár.

6 komentárov:

  1. Koukám, že jsi měla dost romantický červenec. :) Já červenec teda měla dost v podobě mang. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento mesiac som prečítala len 9 kníh, čo je dosť zlé na to, že je to prázdninový mesiac (zvyčajne počas školského roka prečítam tak 7-8 kníh mesačne). Napriek tomu som celkom spokojná, lebo až 5 z nich bolo v angličtine, a 2 a 2 v slovenčine a češtine. Z toho 4 Stand alones, 2 prvé diely (ale z jednej série výjde ďalší a zároveň posldný diel až v septembri) a 3 pokračovania.
    So Skóre úplne súhlasim :) Mám to rada, samozrejme, a skoro všetko (okrem asi posledného dielu Off Campus, ale aj ten som mala rada) som úplne zbožňovala. Má to všetko, čo potrebujem pre feel-good knihu :D Od Kasie som čítala len jej do slovenčiny preložené knihy (Frajer na záskok sa mi páčil najviac, potom Zabuchnutá v knižnici, za mňa priemerné P.S. Mám ťa rada a potom dosť veľký prepadák Láska nie je lotéria). Kúpila som si cez BD On the Fence a Distance Between Us (asi?), ale chcem určite prečítať VŠETKY jej knihy (asi až na tú jej urban fantasy/paranormal dualógiu. Tá ma veľmi neláka :D Milujem, že pri knihách od Kasie (skloňovanie jej mena som radšej nechala tak) má každý úplne iný názor a recenzie sú naozaj rôzne :D Podľa toho, čo má kto rád, aký trope a ako mu sadne hrdinka/myšlienka. Milujem, že Kasie okrem romantickej linky do všetkého zatiahne nejaké netradičné prostredie/prvok (výhra v lotérii, predĺžený víkend v knižnici) a pekné myšlienky, ktoré sa nám snaží prezentovať veľmi nenásilnou formou :D
    Na Ninth House sa teším a tuším to bude aj preložené (?).
    Tento mesiac som prečítala ja American Royals, čo malo všetko, čo som potrebovala, tretie pokračovanie Troch temných korún, nie také dobré, ako druhý diel, ale lepšie ako prvý, Daisy Jones and the Six, fenomenálne dielo, začala a nedokončila Summer Days, Summer Nights (vlastne ešte pred Daisy), Everything, everything, v pohode príbeh za jeden deň prečítaný :D The Play, absolútne skvelý príbeh z Briar U a rozhodne sa zaradil medzi tie lepšie z Off-Campus-BriarU univerza, Geekrella, veľmi milé, fandomovské, páčilo sa mi, že to bol retelling v reálnom svete, niečo, s čím som sa aj ja pohrávala v hlave, že by som niečo takéto mohla napísať (a možno ešte aj napíšem, kto vie) a potom dvakrát rereading Kasie (Zabuchnutá v knižnici a Frajer na záskok), to aby som si zvýšila mesačné prečítané knihy. Podvádzanie? :D Možno trochu. Ale určite poctivo prečítané. A nakoniec Protivníci, ktorých som dočítala dnes a preto je komentár až dnes :D Mala si pravdu, chytilo to aj mňa až tu :D Táto časť bola o dosť lepšia, ako tá predtým a som rada, že som pokračovala. Aj postavy som si o dosť viac obľúbila, lebo z minulej časti som mala rada len Queen Bee/Honey.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je vyvážený zoznam. :)
      HA, to je pravda, neviem, či by sa našli dva rovnaké zoznamy kníh od Kasie podľa obľúbenosti.:D A teda mne z jej kníh chýba len tá jej paranormal séria, ale tiež ma neláka. :D
      Hej, Ninth House by tuším mal vyjsť. :)
      Z tvojho zoznamu som čítala len Geekerellu a úplne súhlasím, super kniha. Ak také dačo napíšeš, určite chcem čítať. :D A teda som rada, že sa ti Protivníci nakoniec zapáčili, tiež mi tam postavy prírastli viac k srdcu. Honey je cool, celkovo ma Anarchisti bavili. :D Inak teda na tú Daisy by som sa mohla pozrieť, počula som samé dobré veci. :)
      A ďakujem za skvelý komentár ako vždy!

      Odstrániť
  3. Tak ešte raz takto oficiálne (ať lidi vidí, ako hovorí môj oco :D) ti blahoželám k spusteniu podcastu a prajem ti veľa epizód a úspechu!

    Ja som v júli prečítala štyri knihy, z toho dve fakt priemerné romantiky a najlepšou knihou bolo desiate Kladivo :D

    Inak od tej Kasie West by som si už fakt mohla niečo prečítať, keď ju všetci tak ospevujú - aspoň aby som mohla povedať, že som od nej niečo čítala, ak už pre nič iné :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ti ešte raz ďakujem!:D

      Haha, to je často aj moja motivácia a tento plán ti schvaľujem.:D

      Odstrániť