27/09/2020

A. S. King - Veru Dietzovú si láskavo nevšímajte

Vždy je pre mňa zaujímavé prečítať si nejakú "staršiu" YA knihu (v tomto prípade z roku 2010) a sledovať, nakoľko sa v nej odrazí dátum vydania. V tomto prípade musím konštatovať, že Veru Dietzovú si láskavo nevšímajte je maximálne nadčasové dielo, ktoré nerieši konkrétne detaily, ale skôr univerzálne, stále aktuálne témy.

Vera Dietzová je synonymum nenápadnosti. Učí sa tak primerane, nevyvádza, nehľadá si na strednej kamarátov. Nechce na seba strhávať pozornosť, pretože potom by si niekto mohol uvedomiť, že jej otec bol donedávna miestny alkoholik a jej matka striptérka, ktorá dcéru navyše opustila pre iného chlapa.

Vere navyše nedávno zomrel sused a kamarát z detstva, do ktorého bola zamilovaná a ktorému možno mohla pomôcť, keby sa viac snažila... Lenže u nich doma sa k problémom stavia jediným spôsobom: nevšímaj si to. A tak si Vera nič nevšíma a aby jej to šlo trochu ľahšie, začne piť.

Páči sa mi, že autorka nič neprikrášľuje. Veď rodinné vzťahy sú často komplikované, často máme problém žiť sami so sebou, tínedžeri často pijú a fetujú... A my si to ako spoločnosť často nevšímame. I keď to možno nie je správne. A aj o tom je táto kniha. Mohli by ste si myslieť, že keď Vere umrel kamarát, pôjde predovšetkým o vyrovnávanie sa so stratou, ale nie - rieši sa tu tiež to, do akej miery nás ovplyvňuje rodina či vzťah otca s dcérou, čo sa len tak nevidí.

Nečakajte však výrazný súvislý dej. Hlavné je, aby ste postupne spoznali a pochopili postavy. "Príbeh" sa realizuje skôr v takej abstraktnej, psychologicko-citovej rovine. Iste, nechýbajú ani realistické výjavy zo života alebo postupné odhaľovanie udalostí z minulosti, no v popredí stoja predovšetkým charaktery postáv a ich vzťahy.

Okrem toho autorka píše naozaj chytľavo a stručne. Podarilo sa jej do knihy netypickým spôsobom vniesť viacero pohľadov. Navyše sa nedrží čisto realizmu. Prostredníctvom niekoľkých netypických ťahov či zaujímavo zvolených metafor sa jej podarilo vykresliť naozaj jedinečnú atmosféru. V diele sa bije pochmúrne, málo poetické prostredie nášho sveta a každodenného života s niečím iným, niečím viac a celé to skrátka funguje.

Napriek tomu Vere nemôžem dať plný počet hviezdičiek. Lebo hoci si vážim zvláštne príbehy, ktoré veľa povedia na obmedzenom počte strán, v tomto konkrétnom mi čosi predsa len chýbalo. Možno viacero scén medzi jednotlivými skokmi v čase. Možno rozpísanejší koniec. Celkom určite lepšie spracovanie Verinho problému s alkoholom, ktorý sa zbytočne rýchlo prestane riešiť.

Okrem toho som akosi nepochopila, prečo všetci robili drámu z úplne normálneho vekového rozdielu vo vzťahu. To bol zrejme taký "najamerickejší" moment, ale inak ide o veľmi univerzálnu, správne nezvyčajnú a fakt dobrú young adultku, ktorú by ste si rozhodne mali prečítať.



Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Najhoršia (príbeh o psychickom zdraví a šikane z pohľadu slovenskej tínedžerky)
-> Harley in the Sky (opäť psychické problémy... a akrobatický cirkus)

Obálka z albatrosmedia.sk

2 komentáre:

  1. Tak to nevím, zda by mě kniha bavila. Obávám se, že asi ne, takže se jí určitě vyhnu. Ale jinak moc hezká recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Podľa toho, čo ťa vidím čítať, Vera asi nie je celkom tvoja šálka kávy, ale keby si mala chuť zaexperimentovať, vieš o nej. :D

      Odstrániť