19/09/2020

Jo Nesbo - Kráľovstvo

Hoci krimi a thrillery čítam skôr príležitostne, rozhodla som sa, že nesmiem umrieť bez toho, aby som dala šancu tvorbe svetoznámeho Nesba. Siahla som po jeho knihe Kráľovstvo, ktorá nie je súčasťou žiadnej série a nie je to vlastne ani klasická detektívka, skôr mysteriózny thriller.

Dej sa odohráva na osamotenom statku v nórskych horách. Na začiatku príbehu tam vedie svoj opustený život hlavný hrdina Roy Opgard, keďže jeho rodičia umreli pri autonehode a jeho mladší brat Carl odišiel do Ameriky. Carl sa však čoskoro vracia s manželkou a veľkými plánmi. Chce v horách postaviť luxusný hotel a oživiť tak celú oblasť.

Lenže na povrch sa postupne dostávajú viaceré temné tajomstvá z minulosti, miestna polícia začína klásť nepríjemné otázky a je čoraz zjavnejšie, že s Carlovými plánmi nie je všetko v poriadku. Roy sa tak musí zase raz rozhodnúť, komu ostane verný a čo je pre danú osobu ochotný urobiť.

Autor si rozhodne nedáva servítku pred ústa. Svojim čitateľom predostiera už od prvej strany často nechutné, šokujúce obrazy bez akýchkoľvek zábran alebo zmiernení a robí tak zo svojho diela čítanie pre silnejšie žalúdky. Spracúva tiež viaceré témy, ktoré sú ťažké z psychologického hľadiska (či už pre postavy alebo prípadných citlivejších čitateľov). Ponurú atmosféru pritom dotvára ešte aj zvolené prostredie.

Príbeh sa totiž odohráva v nórskych horách a svojrázni obyvatelia tu vytvárajú naozaj pestrú zbierku (zvyčajne zlých) ľudských vlastností. Na jednej strane je vykreslenie miesta a početných vedľajších postáv obdivuhodné, na druhej strane by mohlo zaberať menej strán, keďže prejde polovica knihy, kým sa táto takmer šestostranová bichľa rozbehne.

Napriek otravne pomalému spádu musím oceniť, že som si do poslednej chvíle nebola istá, kam dej smeruje, respektíve autor mojich pár tipov rýchlo zmietol zo stola. Obzvlášť ku koncu som bola úprimne zvedavá a poslednú časť som priam zhltla. Čo sa týka úplného záveru, ide o značne otvorený koniec, ktorý po toľkých stranách pôsobí frustrujúco, lenže zároveň dáva zmysel. 

Osobne oceňujem nielen Nesbovo majstrovské zavádzanie čitateľa, ale i niekoľko netypických ťahov ako zmienený koniec alebo voľbu rozprávača a hlavných hrdinov. Nejde tu totiž ani o sympatické, ani o vyslovene kladné postavy, no o to fascinujúcejšie a mrazivejšie bolo sledovať ich myšlienkové pochody, spoznávať ich motiváciu a hodnotiť ich činy.

Celkovo by som povedala, že ide o slušne napísaný, prepracovaný a premyslený thriller, ktorý sa nebojí ukázať zlé stránky našej spoločnosti a ktorý by zároveň mohol byť o niečo kratší. Zároveň je to jednoznačne deprimujúce, neveselé čítanie s množstvom grafického násilia a znepokojivých obrazov. Kráľovstvo teda odporúčam čitateľom, ktorým podobné typy kníh neprekážajú, prípadne teda fanúšikom žánru či autora. Ja žiaľ preferujem miernejšie spracovanie aj v rámci thrillerov, takže sa s autorom do budúcnosti zrejme rozlúčim.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

2 komentáre: